Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichki_do_praktichnikh_zanyat.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
18.03.2016
Размер:
4.64 Mб
Скачать

Методичні вказівки та завдання для проведення практичних занять з дисципліни «економічна теорія» завдання № 1

( Питання 1. Етапи становлення й розвитку економіченої теорії

Питання 2. Предмет та метод економіченої теорії)

В даному Завданні № 1 пропонуються графічні завдання. Щоб їх вирішити, необхідно мати елементарне уявлення про графіки.ГРАФІК ПРЕДСТАВЛЯЄ СОБОЮ ЗОБРАЖЕННЯ залежність між двома змінними (НАПРИКЛАД, МІЖ КІЛЬКІСТЮ ОСАДІВ В МІСЯЦЬ І ПРОДАЖУ парасольки).Незалежна змінна (кількість опадів) поміщається на горизонтальній осі, а залежна (продаж парасольок) - на вертикальній осі. (Справедливості заради слід сказати, що прийнятий порядок іноді змінюється.)Коли величини обох змінних змінюються в одному і тому ж напрямку, між ними існує позитивна, або пряма, залежність. Вона зображується на графіку у вигляді висхідній лінії. Нахил висхідної лінії є позитивним, а низхідної - негативним. Якщо зі зміною значення незалежної змінної значення залежною не змінюється, лінія має нульовий нахил. Якщо одному і тому ж значенню незалежної змінної відповідає нескінченне число значень залежною, то нахил лінії дорівнює нескінченності (див. рис. 1-4).На рис. 1-4 показані найпростіші залежності, виражені прямою лінією. Насправді залежності носять більш складний характер і зображуються кривими (див. рис. 5-6). Нахил функцій може змінюватися, переходячи з позитивного на негативний, і навпаки (див. рис. 7-8).

Графичне зображення найпростіших (лінійних) залежностей

Визначення нахилу кривих

Завдання для розвʼязку

1.З урахуванням вищеозначеного відобразіть інформацію ,що міститься в табл. 1 графічно.

Таблиця 1 Залежність між доходом і споживанням

Доход

(за тиждень, долл.)

Споживання

(за тиждень, долл.)

Точки

0

50

А

100

100

В

200

150

С

300

200

Д

400

250

Е

Яка залежність (позитивна чи негативна) існує між цими двома рядами даних? Яка лінія (висхідна або низхідна) характеризує їх залежність?

2. На основі міститься в табл. 2 інформації покажіть графічно, як змінюється відвідуваність театру в міру зміни цін на квитки.

Таблиця 2 –Залежність між ціною на квитки і числом відвідувачів

Ціна билета(долл.)

Число відвідувачів(тис.)

Точки

25

0

А

20

4

В

15

8

С

10

12

D

5

16

Е

0

20

F

Яка залежність (позитивна чи негативна) існує між цими двома рядами даних?

Яка лінія (висхідна або низхідна) характеризує їх залежність?

ВІДПОВІДІ:1. Оскільки визначальним фактором тут виступає дохід, то він відзначається на горизонтальній осі графіка. Споживання є змінною, яка залежить від доходу, тому воно представлено на вертикальній осі графіка.Яка лінія (висхідна або низхідна) характеризує їх

Графік свідчить, що між доходом і споживанням існує пряма, або позитивна, залежність. Коли між двома рядами даних існує позитивна залежність, вони завжди зображуються у вигляді висхідній лінії.

2. Тут ми бачимо негативну, або зворотний, зв'язок між цінами на квитки і числом відвідувачів. Дві змінні змінюються в протилежних напрямках. Зворотній зв'язок зображується у вигляді низхідній лінії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]