Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichki_do_praktichnikh_zanyat.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
18.03.2016
Размер:
4.64 Mб
Скачать

Завдання № 4

(Питання 9. Товарне господарство: умови виникнення, основні риси і типи

Питання 10. Товар і його властивості. Альтернативні теорії властивостей товару і вартості

Питання 11. Гроші як категорії товарного виробництва: походження і сутність. теорія грошей

Питання 12. функції грошей

Питання 13. Грошові системи: зміст і призначення. Еволюція грошового обігу та грошей)

Особливістю завдання № 4 є наявність в ньому протилежних підходів різних шкіл до трактування вартості і ціни товарів і послуг. Тому нижче наводяться визначення вартості, ціни і формула кількості грошей, необхідних для звернення, що містяться, з одного боку, у трудовій теорії вартості, з іншого боку, - в теорії граничної корисності.

ВІДПОВІДНО ДО марксистська трудова теорія, вартість товару визначається суспільно необхідним робочим часом.

где t суспільно необхідний робочий час;

Qi кількість виробів кожної групи товаровиробників;

ti — індивідуальний робочий час для виробництва одного виробу в кожній групі товаровиробників;

п — число груп товаровиробників.

ВАРТІСТЬ ТОВАРУ ЗАЛЕЖИТЬ ПРЯМО ПРОПОРЦІЙНО ВІД КІЛЬКОСТІ ПРАЦІ, СКЛАДНОСТІ ПРАЦІ, ОБЕРНЕНО ПРОПОРЦІЙНО ВІД ПРОДУКТИВНОСТІ ПРАЦІ.

ЦІНА ТОВАРУ - ВАРТІСТЬ ТОВАРУ, ВИРАЖЕНА В ГРОШАХ. ЦІНА ТОВАРУ (ПРИ РІВНІСТЬ ПОПИТУ І ПРОПОЗИЦІЇ) ЗАЛЕЖИТЬ: ПРЯМО ПРОПОРЦІЙНО ВІД ВАРТОСТІ ТОВАРУ; ОБЕРНЕНО ПРОПОРЦІЙНО ВІД ВАРТОСТІ ГРОШЕЙ.

Гранична корисність ЗАЛЕЖИТЬ ВІД:

1. НАПРУЖЕНОСТІ ПОТРЕБИ;

2. ОБМЕЖЕНОСТІ ЗАПАСУ (КІЛЬКОСТІ) ПЕВНИХ БЛАГ.

Кількість грошей, необхідних для звернення, виходячи з кола функцій грошей, які враховуються, визначається за формулами:

1)

2)

где Д — кількість грошей;

ТЦ —сума цін товарів в обігу;

К —сумма цен товарів, проданных в кредит;

П —платежі, час яких настав;

ВП —взаємопогашаючі платежі;

О —число оборотів одноіменних грошових единиц

ЗАВДАННЯ

10. Суспільна потреба в товарі забезпечується трьома групами виробників. Перша група виготовляє 10 тис. виробів, витрачаючи на кожне 2:00 праці, друга - відповідно 60 тис. і 3:00, третя - 30 тис. і 4:00. Розрахуйте величину вартості товару

.11. Як будуть співвідноситися вартості чобіт і сокир, створених шевцем і ковалем за рівну за тривалістю робочий день, якщо праця першого в 3 рази складніше праці другого?17. В період 1849-1859 рр.. у зв'язку з відкриттям багатих родовищ золота в Каліфорнії продуктивність праці в золотообрабативающей промисловості підвищилася в 2,2 рази, а в цілому по промисловості США - на 30%. Визначте, як ці зміни вплинули б на рівень цін на промислові товари за умови незмінності всіх інших умов.

12. Однакова чи гранична корисність купюри в 100 000 рублів для викладача з твердим окладом платні та для молодого мільйонера з комерційних структур? Обгрунтуйте відповідь.

13. З історії відомі спроби соціалістів-утопістів, які були прихильниками трудової теорії вартості, організувати, так звані біржі справедливого обміну в Англії та Франції.! Автори припускали, що оскільки вартість товару визначається робочим часом на його виробництво, то необхідно на цих біржах організувати справедливий обмін. Кожен товаровиробник зможе обміняти свій товар, на який він витратив, наприклад, 10:00 своєї праці, на інший товар, в якому укладено теж 10:00 праці іншого товаровиробника.Ця концепція критикувалася і К. Марксом і представниками неокласичної школи. Спробуйте пояснити, чому неспроможні погляди соціалістів-утопістів, на думку К. Маркса і неокласиків.

14. Кількість товарів в країні збільшилося в 3 рази, ціни на товари збільшилися в 2 рази. Як змінилася маса грошей в обігу, якщо швидкість обігу грошей збільшилася в 2 рази?Сума цін товарів, що перебувають в обігу, 240 млн. грошових одиниць, сума цін товарів, проданих в кредит - 10 млн. грошових одиниць, взаємні розрахунки - 50 млн., термінові платежі - 20 млн. Грошова одиниця робить у середньому 20 оборотів в рік . В обігу перебуває 1 млн. грошових одиниць. Як відреагує на це товарно-грошовий обіг?

ВІДПОВІДІ: 10.Таблица 9

Групи виробників

Показники

Кількість виробів (штук), Qi

Затрати часу на 1 виріб (часов), t.

Общие затраты времени, Qiti

I

10000

2

20 000

II

60000

3

180000

III

30 000

4

120 000

Всего

100 000

3,2

320 000

11. Оскільки складна праця за той же період часу повинна створювати більшу вартість, то відповідно до коефіцієнта редукції праці

1 сапог = 3 топорам; пара сапог = 6 топорам,

12. У зв'язку із зростанням продуктивності праці в золотодобувній промисловості вартість золота впала в 2,2 рази, значить ціни на всі інші товари зросли в 2,2 рази; вартість промислових товарів знизився в 1,3 рази, значить, і ціни впали. В результаті ціни на промислові товари зросли в 1,7 рази, або на 70% (2,2: 1,3 ≈ 1,7).

13. Гранична корисність залежить від 1) напруженості потреби в 2) запасу (кількості) певного блага. Очевидно, що пункти 1 і 2 у викладача і у мільйонера не збігаються.

14. Марксистська критика: соціалісти-утопісти змішували категорії індивідуального і суспільно-необхідного робочого часу. Неокласична критика: цінність товару може бути визначена тільки ринком, тільки напруженістю суспільної потреби в якому-небудь благу, отже, витрати праці зовсім не є достатньою умовою того, щоб створене благо володіло вартістю і ціною, як це припускали соціалісти-утопісти.20. (2 х 3)/2 = 3, тобто грошова маса збільшилася в 3 рази.

15. Д = (240 - 10 - 50 + 20)/20 = 10 млн. грошових одиниць. Оскільки у оброті знаходиться 11 млн грошових одиниць, то утворюється надлишковий грошовий попит на товари, що призводить до зростання цін, тобто інфляції

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]