Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
mig.econ.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
21.12.2018
Размер:
1.1 Mб
Скачать

6.4 Економічне середовище мев

ТакОскількиміжнародні економічні відносини виступають підсистемою економічної системи взагалі, то до економічного середовища МЕВ можна віднести всі елементи цієї системи, які не відносяться до сфери МЕВ.

Важливим елементом економічного середовища МЕВ є економічний потенціал країни. Його складовою частиною є наявність природних ресурсів, які можна розглядати як з позицій природно-географічного, так і з позицій економічного середовища МЕВ. Однак, в економічному плані цікавим є не факт наявності того чи іншого природного ресурсу, а факт ефективності використання цього природного ресурсу.

Також значний вплив на розвиток міжнародних економічних відносин та на структуру експортно-імпортних угод мають стан наукових досліджень, розвиток засобів виробництва, техніки і технологій в окремих країнах. Високорозвинуті країни в основному експортують продукцію переробної промисловості, а країни з низьким рівнем розвитку

63

виробництва засобів виробництва і технологій - сировину, а в кращому випадку - напівфабрикати.

Суттєво впливає на МЕВ і демографічна ситуація в різних країнах. Так, у країнах з великою густотою населення, звичайно, є багато зайвої дешевої робочої сили, а в країнах з малою густотою населення завжди не вистачає дешевих робочих рук. Зате ці країни відрізняє наявність достатньої кількості кваліфікованих кадрів. Така ситуація призводить до виникнення і розгортання такого процесу, як міжнародна трудова міграція.

Важливим є і рівень еквівалентної оплати кваліфікованої праці. Якщо в своїй країні фахівці не отримують відповідних високих доходів за свою складну працю, відбувається процес "відпливу умів". З другого боку, стимулювання інтелектуальної праці веде до зростання інтелектуального потенціалу країни. А це дає їй певні переваги на світовому ринку, оскільки країна з найновішими ідеями, знаннями, технологіями може виробляти більше нового якіснішого товару з найменшими витратами. Наявність високого інтелектуального потенціалу сприяє розвитку комунікацій з системами збереження і швидкої передачі інформації, транспортної мережі та засобів. Все це веде до прискорення розвитку як національного виробництва, так і зовнішньоекономічних зв'язків.

Також сприяє розвитку міжнародних економічних відносин і розбудована на сучасному рівні фінансово-кредитна система країни. Вона повинна бути досить багатою на кошти і спроможною обслуговувати найбільші фірми світу.

Дуже важливим елементом економічного середовища МЕВ є рівень доходів і рівень споживання населення у тій чи іншій країні. Так, чим вищий рівень доходів населення країни, тим більше продукції і за більш високими цінами воно може придбати. А це є дуже привабливим для іноземних фірм.

Крім того, до економічного середовища МЕВ можна віднести:

• стан інтегрованості країни і світове господарство;

• оптимальність розвитку структур економіки та експортних потенціалів країни;

• міжнародну спеціалізацію економічної діяльності країн;

• спільність економічних інтересів країн (рівень життя, оптимальність виробництва, економію ресурсів тощо).

Важливий вплив на розвиток міжнародних економічних відносин має такий елемент економічного середовища МЕВ, як глобальні проблеми людської цивілізації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]