Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
mig.econ.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
21.12.2018
Размер:
1.1 Mб
Скачать

16.7 Проблеми економічної інтеграції снд

Після розпаду у 1991 році Радянського Союзу, керівниками держав, які утворилися на його терені, було .прийнято рішення про створення Співдружності Незалежних Держав (СНД).

У січні 1993 року був прийнятий статут СНД. Досягнуто певний прогрес у формуванні та розвитку організаційної структури СНД. Принципове значення для посилення співробітництва має Договір про створення економічного союзу (вересень 1993 року). Угода про створення платіжного союзу держав-учасниць СНД (вересень 1994 року). Угода про митний союз між Росією і Білорусією від 6 січня 1995 року, до якого 20 січня 1995 року приєднався Казахстан, а 20 березня 1996 року Киргизія. Крім того були створені Міждержавний банк СНД і Міждержавний валютний комітет (МВК). Однак Угода про платіжний союз реалізується в дуже важких умовах. Фактично тільки у 1995 році зрушення в цьому напрямку відбулися у двосторонніх відносинах Росії з Білорусією, Казахстаном, Туркменією, з котрими були укладені угоди про заходи по забезпеченню взаємної конвертованості національних валют та стабілізації їх курсів.

На зустрічі глав держав і урядів СНД, яка відбулась у травні 1996 року в Москві, головним питанням порядку денного був план інтеграційного розвитку Співдружності на 1996-1997 роки. Він суттєво відрізнявся від попереднього плану (1994 року), який складався на 4-5 років. Термін цього плану - 2 роки і в тому мова пішла про серйозні коректування, під яким розумілось, що більша частина раніш намічених заходів, особливо в сфері економічної інтеграції, в останні роки не була виконана.

192

Головна, перепона на шляху економічного зближення в СНД на даний момент - серйозні відмінності в етапах реформ в окремих країнах, що диктує розходження, а іноді і протиріччя економічних інтересів всередині СНД. Якраз ця обставина примушує сьогодні зосередитися насамперед на гармонізації розвитку держав СНД, створенні спільного правового середовища для рішення економічних проблем.

Для реалізації цих завдань учасникам московського саміту був представлений план інтеграційного розвитку Співдружності, який передбачав:

• прийняття Концепції економічного інтеграційного розвитку СНД;

• розробку проектів законів про транснаціональні корпорації, регулювання міждержавного ринку цінних паперів, про акціонерні товариства та іпотеку;

• створення основ єдиної методології ціноутворення на продукції та послуги природних монополій;

• заходи щодо удосконалення та розширення Митного союзу;

• обробку умов входження в платіжний союз тощо.

Проблема платіжного союзу ускладена, як відомо, наявністю боргу республік колишнього Радянського Союзу Москві у розмірі 9 млрд. доларів. Рішення боргових питань поки що просувається дуже повільно.

Свідоцтвом більшого реалізму сучасного етапу інтеграції в СНД став її різношвидкісний принцип, який був проголошений в Указі Президента РФ у вересні 1995 року. Конкретно він був реалізований при створенні так званого Союзу чотирьох (Росія, Білорусія, Казахстан, Киргизія), Союзу Двох (Росія, Білорусія).

Очікується, що ці держави стануть лідерами інтеграції СНД і залучать за собою решту. Однак на сьогоднішній день у фаворитів інтеграційного зближення не менше власних гострих проблем, ніж на рівні СНД. Найбільший з них Митний союз Росії, Білорусії і Казахстану.

Ліквідація митного контролю всередині цього утворення поки що не стільки просунуло ці держави до формування істинного митного союзу, скільки додала нових проблем. Наприклад, Казахстан об'явив у квітні 1996 року про зниження імпортних тарифів на широку номенклатуру якраз тих товарів, котрі обкладає митом Росія, захищаючи своїх виробників. Таким чином, у Митному союзі з'явилася дірка, яка ставить під сумнів його існування. Аналогічні події мали місце і у відносинах Росії з Білорусією.

На Петербурзькому міжнародному економічному форумі у червні 1998 року знову була підкреслена, наряду з антикризовою програмою, актуальність економічної інтеграції країн СНД..

На даному етапі розвитку СНД можна сказати, що в плані зближення, розвитку інтеграційних процесів в СНД необхідно надалі узгодити цілий ряд найважливіших проблем зовнішньоекономічного і зовнішньополітичного характеру, щоб відпрацювати стратегію всебічної взаємодії.

193

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]