Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ліннік О.О..doc
Скачиваний:
106
Добавлен:
21.12.2018
Размер:
1.77 Mб
Скачать

Завдання:

1. Визначити наукову основу казки.

2. Складіть екологічну казку з такою науковою основою: восени листя на деревах стають різнобарвними. Листя липи, тополі, верби стає жовтим, клену - жовтогарячим. Червоний колір є лише у тих деревах, в листках яких міститься багато цукру. Це клен, осика, північний черво- ний дуб. бруслина. Восени стає холодно, сонце світить не так довго і яскраво, як улітку. Зернятка зеленого кольору недовговічні, вони утворюються у листочку під впливом світла. Якщо світла недостатньо, вони гинуть і листок стає іншого кольору.

5. На екскурсії Павлик назбирав повну коробку сонечок. Коли вихователь запропонував відпустити них на волю, Павлик став плакати, стиснув коробку в кулачку і нізащо не погоджу­вався розстатися із заповітною коробкою.

Завдання:

1. Запропонуйте можливі виходи із ситуації.

2. Розробіть план індивідуальної та колективної робо- ти з екологічного виховання.

б.Ваня підбіг із щасливою посмішкою до вчителя і простяг­нув затиснутий кулачок: „Дивіться, шо в мене!" Кулачок роз-тиснувся, а там ... симпатичний дощовий черв'ячок. „Негайно викинь цю гидоту!" - пролунав голосний крик учительки.

Завдання:

  1. Оцініть дії вчительки.

  2. Запропонуйте кілька виходів із ситуації.

7. Учителька інструктувала дітей перед збором природного матеріалу: „Осінні листки можна збирати тільки із землі. Але якщо вам дуже потрібен листочок, що ще не упав, потрібно підійти до кущика (деревця) і попросити дозволу взяти один листочок". Через якийсь час учитель із жахом побачив Петра, що біг із величезною гілкою з листками в руках. „А я дозволу в дерева попросив!" - пояснив Петро вчителеві.

Завдання:

  1. Визначте позитивні та негативні сторони Інструк­тажу вчительки.

  2. Запропонуйте свій варіант інструктажу дітей.

  3. Запропонуйте можливий вихід із ситуації.

8. Учитель 3 класу організував екологічну екскурсію „Вря- туємо джерельце": діти очистили місце джерельця від гілок, каменів; зробили огорожу, щоб у воду не попадало сміття. Діти залишилися дуже задоволені своєю роботою і довго розповідали про свою добру справу. Через місяць вирішили провідати своє джерельце, але на його місці знайшли купу консервних банок і іншого сміття. „Ну от, даремно працювали!" - сказала Маша.

Завдання:

1. Переконайте від імені вчительки дітей у тому, що їх робота не була марною.

2. Запропонуйте серію екологічних проектів.

9. Екскурсію „Пробудження природи" у 2 класі вчителька вирішила розпочати з організації самостійних спостережень. Діти розбрелися по парку, незабаром хлопчики почали бігати одним за одним, перестрибуючи через струмочки. „Ну все, тре- ба перейти до узагальнення спостережень", - вирішила вчитель- ка і почала збирати дітей. Але відреагували на запрошення зібра- тися біля вчителя не всі. Поки вчителька намагалася зібрати весь клас, почали розходитися діти, що підійшли першими. „Усе, більше вас нікуди не поведу! - у серцях сказала вчитель- ка. - Швиденько шикуймося - і в школу!" Назад поверталися в кепському настрої і діти, і вчителька.

Завдання:

1 Визначте помилки вчителя в організації екскурсії. 2. Запропонуйте свій алгоритм проведення екскурсії.

10. Намічалася цікава екскурсія в 4 класі -робота з компа- сом, яку учні нетерпляче чекали. По приходу в парк, згадали, за якими ознаками можна орієнтуватися, які сторони світла існують. Потім учителька показала дітям прилад, що називається