Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ліннік О.О..doc
Скачиваний:
106
Добавлен:
21.12.2018
Размер:
1.77 Mб
Скачать

Обладнання; різноманітні картини художників, фотографії пейзажів, архітектурних споруд; малюнки явищ природи; скринька або коробка; папір.

Хід уроку

I. Організація початку уроку.

II. Мотивація навчальної діяльпості.

- існує такий вислів: „Краса врятує світ". Як ви це розумієте?

- Сьогодні на занятті ми спробуємо з'ясувати, що означає слово „краса" та яке значення має вона в житті людини.

Етап мотивації обов'язково присутній на заняттях із філо­софи, як і на будь-якому іншому уроці, оскільки в основі будь якої продуктивної діяльності лежить мотив. Функцію моти­вації діяльності може виконувати постановка проблеми на по­чатку заняття або організація полілогу, в ході якого з'ясовуєть­ся, що питання не має одностайної відповіді та спонукає до подальших розмірковувань. На прикладі поданого заняття ви­користано саме такий мотиваційний прийом: обговорення відо­мого висловлювання та прийняття його різних інтерпретацій.

III. Робота з ілюстраціями.

1. Демонстрація фотографій різноманітних явищ природи, пейзажів, тварин:

- Що є найпрекраснішим у світі?

2. Демонстрація витворів мистецтва (живопису, приклад- них виробів, поезії, музики):

- Яку красу може створювати людина?

Мета цього етапу полягала у формуванні вміння бачити на­вколо себе красу, розрізняти природну красу та красу, що ство­рена людиною; підкреслити унікальний дар людини створюва­ти прекрасні речі.

Перший блок присвячений формуванню уявлення про те, що найпрекраснішою у світі є сама природа у своїй неповтор­ності та різноманітних проявах, що в природі все гармонійно пов'язано, в ній немає нічого, що можна було б назвати огид­ним. Наприкінці першого блоку означеного етапу необхідно було підвести дітей до висновку про те, що людина є частиною природи, найпрекраснішим її творінням.. У другому блоці акцен­тувалася увага на красі, що створена людиною; формувалося уявлення про мистецтво.

Проілюструємо будову уроку з філософії та його розвиваль-ний потенціал на матеріалі одного з уроків. Тема „Краса".

Мета: учити бачити красу навколо себе; учити розрізняти прекрасні та хибні риси людини; виховувати почуття прекрас­ного; виховувати тремтливе ставлення до краси; розвивати не­стандартне мислення.