Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
128_zemkodexkomenta.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
2.58 Mб
Скачать

1. Рішення про встановлення і зміну меж районів і міст приймається Верховною Радою України за поданням Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, Київської чи Севастопольської мі­ської рад.

2. Рішення про встановлення і зміну меж сіл, се­лищ приймаються Верховною Радою Автономної Республіки Крим, обласними, Київською чи Севасто­польською міською радами за поданням районних та відповідних сільських, селищних рад.

3. Рішення про встановлення і зміну меж районів у містах приймається міською радою за поданням відповідних районних у містах рад.

Адміністративно-територіальні утворення мають територію, межі якої встановлюються та змінюються уповноваженими органами за проектами землеустрою.

176

В залежності від рівня конкретного адміністратив­но-територіального утворення (район, місто, селище, село) рішення про встановлення та зміну меж цього утворення приймається Верховною Радою України, Верховною Радою Автономної Республіки Крим, обла­сними, Київською чи Севастопольською міською радою. При цьому треба мати на увазі, що вирішенню питан­ня про встановлення і зміну меж відповідного адміні­стративно-територіального утворення передує подання до вищестоящої ради з боку Верховної Ради Автоном­ної Республіки Крим, обласних. Київської чи Севасто­польської міської рад або ж районних та відповідних сільських, селищних рад.

Що ж стосується встановлення та зміни меж рай­онів у містах, то відповідне рішення приймається мі­ською радою за поданням районних у містах рад.

Треба також зазначити, що певні повноваження з цього приводу реалізують і місцеві державні адмініст­рації. Так, згідно ст. 17 Земельного кодексу України до повноважень місцевих державних адміністрацій у галузі земельних відносин належить, зокрема, і підго­товка висновків щодо встановлення та зміни меж сіл, селищ, районів, районів у містах та міст.

Компетенція місцевих рад з питань встановлення та зміни меж адміністративно-територіальних утворень чітко визначена відповідними статтями Земельного кодексу та Законом «Про місцеве самоврядування в Україні».

Стаття 175. Порядок встановлення і зміни меж адміністративно-територіальних утворень

Межі адміністративно-територіальних утворень встановлюються в порядку та відповідно до закону.

Порядок встановлення і зміни меж адміністратив­но-територіальних утворень закріплений Земельним кодексом.

Встановлення та зміна таких меж здійснюється в порядку землеустрою за рахунок коштів Державного

176

бюджету України, бюджету Автономної Республіки Крим і місцевих бюджетів.

Проекти землеустрою щодо встановлення та зміни меж адміністративно-територіальних утворень розгля­даються і затверджуються в установленому порядку відповідними органами виконавчої влади або органа­ми місцевого самоврядування.

Згідно статті, що коментується, межі адміністратив­но-територіальних утворень встановлюються відпові­дно до закону. Проектом Закону України «Про адмі­ністративно-територіальний устрій України», який зна­ходиться на розгляді у Верховній Раді, передбачено, що межі адміністративно-територіальних одиниць встано­влюються:

1) на суші — по характерних точках і лініях рель­єфу;

2) на водосховищах гідровузлів та інших штучних водоймах відповідно до лінії меж, що проходили на місцевості до їх заповнення;

3) на залізничних і автодорожніх мостах, греблях та інших спорудах, що проходять через ділянки судно­плавних і несудноплавних річок (ручаїв), — по сере­дині цих споруд або по їх технологічній осі, незалеж­но від проходження меж на воді;

4) за межами землекористувачів;

5) по лівії Державного кордону України та ін.

Стаття 176. Посвідчення меж адміністративно-територіальних утворень

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]