Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
128_zemkodexkomenta.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
2.58 Mб
Скачать

1. Ґрунти земельних ділянок є об'єктом особливої охорони.

2. Власники земельних ділянок та землекористу­вачі не мають права здійснювати зняття та перене­сення ґрунтового покриву земельних ділянок без спеціального дозволу органів, що здійснюють держав­ний контроль за використанням та охороною земель.

3. При здійсненні діяльності, пов'язаної з пору­шенням поверхневого шару ґрунту, власники земель­них ділянок та землекористувачі повинні здійсню­вати зняття, складування, зберігання поверхневого шару ґрунту та нанесення його на ділянку, з якої він був знятий (рекультивація), або на іншу земель­ну ділянку для підвищення її продуктивності та ін­ших якостей.

Ґрунтовий покрив — це один з найважливіших природних ресурсів, засіб виробництва та об'єкт праці, головне джерело отримання продуктів харчування та сировини, найцінніше надбання держави. Він є осно­вою для спорудження житла, промислових підприємств, організації відпочинку людей. Ґрунтовий покрив — це невідновлюваний ресурс, оскільки його порушений шар відновлюється протягом сотень і навіть тисяч років. Але за умови раціонального господарювання цих не­

170

гативних наслідків можна позбутися. Збереження ґрун­тового покриву — важлива умова забезпечення та під­тримання екологічної рівноваги в біосфері. Тому ґрун­товий покрив є об'єктом особливої охорони держави.

Власники земельних ділянок та землекористувачі не мають права здійснювати зняття та перенесення ґрунтового покриву земельних ділянок без спеціаль­ного дозволу органів, що здійснюють державний конт­роль використання та охорони земель.

Зняття гумусованого шару ґрунту та його подальше раціональне використання є обов'язковим за будь-яких робіт, пов'язаних із видобутком корисних копалин, про­мисловим будівництвом, будівництвом цивільних та житлових об'єктів, доріг та гідротехнічних споруд, а та­кож в разі відведення родючих земель під териконни-ки, відстійники, водосховища, ставки та ін. Доцільність зняття родючого шару ґрунту встановлюється в залеж­ності від рівня родючості ґрунтового покриву конкрет­ного регіону, природної зони, типів та підтипів ґрунтів та основних їх властивостей. Слід враховувати те, що рівень родючості шару ґрунту, що знімається, повинен бути вищим за рівень родючості малопродуктивних угідь, які підлягають землюванню. Потужність родючого шару ґрунту, що знімається, визначається його агрохі­мічними та фізико-хімічними властивостями. Знімають­ся всі шари із вмістом гумусу більше 1 %. Для районів розповсюдження ґрунтів із низьким вмістом гумусу нижча межа вмісту гумусу встановлюється в кожному конкретному випадку. Зняття ґрунту проводять селек­тивно для подальшого використання для землювання малопродуктивних угідь та біологічної рекультивації земель. Організація, яка знімає та складує родючий шар ґрунту, забезпечує його зберігання.

Селективно знятий ґрунтовий шар, якщо на ділян­ці не виконуються рекультиваційні роботи, зберігаєть­ся у спеціальних відвалах (буртах) висотою до 10 м. На короткий період (до двох років) можна створювати відвали більшої висоти. Поверхня бурту та його схи­ли повинні засіватися багаторічними травами, якщо строк зберігання родючого шару перевищує два роки.

171

Під бурти відводяться непридатні для сільськогоспо­дарського виробництва території, малопродуктивні угід­дя, на яких виключається можливість підтоплення, засолення, забруднення промисловими відходами, бу­дівельним сміттям.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]