Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
128_zemkodexkomenta.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
2.58 Mб
Скачать

2. Землеустрій здійснюється відповідно до закону.

Здійснення землеустрою покладається на Держав­ний комітет України по земельних ресурсах, обласні управління земельних ресурсів, Київське і Севастополь­ське міське управління земельних ресурсів та районні відділи земельних ресурсів. В Державному бюджеті України, бюджеті Автономної Республіки Крим та місцевих бюджетах передбачаються відповідні статті видатків на проведення землеустрою щодо встановлен­ня меж адміністративно-територіальних утворень, роз­робки загальнодержавних та регіональних програм використання та охорони земель, розробки техніко-економічних обґрунтувань використання та охорони земель відповідних адміністративно-територіальних утворень, та деякі інші.

186

Складання проектів відведення земельних ділянок для юридичних та фізичних осіб здійснюється за ра­хунок коштів останніх. Роботи виковуються на підставі угод між замовниками та виконавцями на розробку відповідних проектів.

Землеустрій здійснюється відповідно до закону в формі землевпорядного процесу. Землевпорядний про­цес — це загальний порядок виконання окремих зем­левпорядних дій. Він складається із наступних взає­мопов'язаних і послідовно виконуваних стадій: пору­шення клопотання про проведення землевпорядної дії; підготовчі роботи щодо складання проекту землеуст­рою; складання проекту землеустрою; розгляд проек­ту, проектної документації; затвердження проекту} перенесення проекту в натуру (на місцевість); оформ­лення і видача землевпорядних матеріалів і докумен­тів; здійснення авторського нагляду за виконанням проекту землеустрою.

Кожна з цих стадій здійснюється по визначеній про­цедурі, встановленій в наказах, інструкціях, методичних рекомендаціях Державного комітету України по земель­них ресурсах, інших центральних органів виконавчої влади в сфері економії і природних ресурсів.

Стаття 186. Розгляд і затвердження землевпорядної документації

1. Розгляд і затвердження землевпорядної документації проводиться в такому порядку:

а) прогнозні матеріали, техніко-економічні обґрун­тування використання та охорони земель і схеми землеустрою після погоджених їх у встановленому порядку розглядаються і затверджуються відповідни­ми органами виконавчої влади або органами місце­вого самоврядування;

б) проекти створення нових землеволодінь і зем­лекористувань після погодження їх у встановленому порядку розглядаються і затверджуються відповідни­ми органами виконавчої влади або органами місце­вого самоврядування;

186

в) проекти відведення земельних ділянок із земель державної чи комунальної власності затверджують­ся органами виконавчої влади або органами місце­вого самоврядування, які надають і вилучають зе­мельні ділянки;

г) проекти землеустрою сільськогосподарських підприємств, установ і організацій, особистих селян­ських, фермерських господарств після погодження їх із сільськими, селищними, міськими радами або рай­онними державними адміністраціями розглядають­ся і затверджуються власниками землі або землеко­ристувачами;

ґ) робочі землевпорядні проекти, пов'язані з упо­рядкуванням, докорінним поліпшенням та охороною земель, раціональним їх використанням, розгляда­ються і затверджуються замовниками цих проектів.

2. Зміни до землевпорядних проектів та інших матеріалів з питань землеустрою вносяться за рішен­ням органів виконавчої влади, органів місцевого са­моврядування або власників землі та землекористу­вачів, які затвердили ці проекти.

3. Прогнозні матеріали використання і охорони земель, проекти землеустрою, матеріали державно­го земельного кадастру, проекти з питань викорис­тання і охорони земель, реформування земельних відносин, а також техніко-економічні матеріали об­ґрунтувань використання і охорони земель підляга­ють державній експертизі, яка здійснюється органом по земельних ресурсах відповідно до закону.

Розгляд та затвердження землевпорядної докумен­тації є частиною землевпорядного процесу, стадії яко­го перераховані в коментарі до попередньої статті. Саме на цих стадіях відбувається їх попередній розгляд, погодження та затвердження. Коло суб'єктів, яким надається право розглядати та затверджувати земле­впорядну документацію складається із органів місце­вого самоврядування, власників землі, землекористува­чів та інших суб'єктів, які є замовниками відповідних проектів.

186

Обов'язковою умовою затвердження прогнозних матеріалів використання і охорони земель, проектів землеустрою, матеріалів державного земельного када­стру, проектів з питань використання і охорони земель, реформування земельних відносин, техніко-економіч-них матеріалів обгрунтування, використання і охоро­ни земель є проведення відносно них державної зем­левпорядної експертизи.

Державна землевпорядна експертиза може здійсню­ватися: безпосередньо спеціалістами органів земельних ресурсів; експертними комісіями, спеціально створени­ми із спеціалістів Держкомзему України та інших міністерств і відомств для розгляду особливо складних і важливих об'єктів; проектними, науково-дослідними та іншими організаціями і спеціалістами відповідного профілю. До проведення державної землевпорядної експертизи не можуть залучатися проектні, науково-дослідні та інші організації (розробники), спеціалісти яких брали участь у розробці проектно-технічної до­кументації.

Державна землевпорядна експертиза проводиться: Держкомземом України — до ЗО днів; Держкомземом АРК, обласними, Київським та Севастопольським мі­ським управліннями земельних ресурсів — до 20 днів. Про залучення до проведення експертизи спеціалістів проектних, науково-дослідних та інших організацій строки визначаються договором.

Експертиза проектної документації проводиться за кошти замовника. її висновки зберігають свою силу протягом періоду дії документації, після чого в разі, якщо передбачені проектні рішення не реалізовані, вона підлягає повторній державній землевпорядній експертизі.

Результати експертизи викладаються у формі вис­новків, які повинні зводитися до трьох можливих ва­ріантів:

— проектна документація розроблена згідно з ви­могами земельного законодавства і діючих норматив­но-технічних документів, позитивно оцінюється. При потребі, погодження може обумовлюватися повними

187

умовами щодо додаткового опрацювання деяких пи­тань, внесення коректив, виконання яких не потребує суттєвих доробок;

— проектна документація, яка не в повній мірі від­повідає вимогам земельного законодавства і діючих нормативно-технічних документів, повертається на доопрацювання;

— у випадках, якщо проектна документація не від­повідає вимогам земельного законодавства і є неприй­нятною щодо раціонального використання і охорони земель, вона оцінюється негативно і не погоджується.

Висновки набувають правового статусу державвої землевпорядної експертизи після затвердження їх від­повідно керівництвом Держкомзему України, Держ-комзему АРК, обласними, Київським та Севастополь­ським міським управліннями земельних ресурсів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]