Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
128_zemkodexkomenta.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
2.58 Mб
Скачать

1. До земель зв'язку належать земельні ділянки, надані під повітряні і кабельні телефонно-телеграф­ні лінії та супутникові засоби зв'язку.

2. Землі зв'язку можуть перебувати у державній, комунальній та приватній власності.

3. Уздовж повітряних і підземних кабельних ліній зв'язку, що проходять поза населеними пунктами, а також навколо випромінювальних споруд телерадіо­станцій та радіорелейних ліній встановлюються охо­ронні зони.

Зв'язок є однією з пріоритетних і найважливіших галузей народного господарства в Україні. Він покли­каний задовольняти потреби споживачів, органів дер­жавної влади, місцевого самоуправління, оборони та безпеки держави у засобах і послугах поштового та електричного зв'язку.

Сучасний розвиток і вдосконалення зв'язку здійс­нюється відповідно до Комплексної програми створен­ня єдиної національної системи зв'язку з урахуванням його пріоритету та на основі новітніх досягнень нау­ково-технічного процесу.

Суспільні відносини в галузі зв'язку регулюються Законом України від 16 травня 1995 року «Про зв'я­зок»1, іншими актами законодавства та нормативними актами міністерств і відомств України.

Невід'ємною складовою національної системи зв'я­зку поряд з поштовим є електричний зв'язок, у тому числі такі його види, як телефонний, телеграфний, те­лекомунікаційний, радіозв'язок.

Суб'єктом зв'язку виступає підприємство, установа або організація, яка здійснює свою господарську діяль­ність для забезпечення функціонування засобів, споруд та мереж зв'язку з метою надання послуг зв'язку.

В процесі здійснення зазначеної діяльності підпри­ємством зв'язку воно використовує відповідні земель­ні ділянки, які згідно закону відносяться до земель зв'язку.

Землями зв'язку закон вважає земельні ділянки, надані під повітряні і кабельні телефонно-телеграфні лінії та супутникові засоби зв'язку. Супутникові за­соби зв'язку — це технічне обладнання, що викорис­товується для організації супутникового зв'язку, тоб­то космічної системи. У відповідності із Законом Укра­їни «Про плату за землю» тимчасово, до 1 січня 2009 року, суб'єкти космічної діяльності згідно з переліком,

1 Відомості Верховної Ради.— 1995.— № 20.— Ст. 143.

який щороку затверджується Кабінетом Міністрів

України звільняються від земельного податку.

Зазначені землі надаються підприємствам, устано­вам і організаціям зв'язку для будівництва і експлу­атації підземних кабельних, повітряних ліній зв'язку та проводового мовлення, морських кабельних лівій зв'язку, під кабелі зв'язку при переходах через судно­плавні та сплавні річки, озера, водосховища і канали, під надземні та підземні підсилювальні (регенерацій­ні) пункти та ін.

Землі зв'язку надаються також для будівництва і експлуатації споруд радіорелейних, тропосферних, су-путникових ліній зв'язку, телевізійних, радіомовних і приймально-передавальних радіостанцій і центрів з антенними системами, будинків, споруд та інших об'­єктів, необхідних для експлуатації, технічного пере­озброєння та реконструкції систем електрозв'язку і підприємств поштового зв'язку.

На наданих підприємством зв'язку земельних ділян­ках вони можуть у встановленому порядку прокладати кабельні та повітряні лінії зв'язку і встановлювати пристрої, що забезпечують їх надійне функціонування.

Закон «Про зв'язок» також надає право підприємс­твам зв'язку прокладати кабельні та повітряні лінії зв'язку через мости, тунелі, вулиці, шляхи, ліси і води, в будівлях, колекторах, на лініях електропередачі та встановлювати в/на цих об'єктах пристрої, що забез­печують їх надійне функціонування. 6 цьому випад­ку мова йде про проведення зазначених робіт за ме­жами земель зв'язку. Тому порядок і умови їх прове­дення встановлюються підприємствами зв'язку за по­годженням з власниками і користувачами земель та відповідних об'єктів.

Землі зв'язку можуть перебувати у державній, ко­мунальній та приватній власності. Знаходження цих земель у державній чи комунальній власності означає, що відповідні земельні ділянки можуть надаватися в постійне користування, тобто без встановлення строку. При цьому треба мати на увазі, що згідно ст. 92 Земель­ного кодексу право постійного користування земель-

73

ною ділянкою набувають лише підприємства, устано­ви та організації зв'язку, що належать до державної або комунальної власності.

Окремі земельні ділянки, що входять до складу зе­мель зв'язку, не можуть перебувати ні в комунальній, ні в приватній власності. Це стосується, скажімо, зе­мель космічної системи, тобто земель, наданих під су­путникові засоби зв'язку.

Встановлення охоронних зон уздовж повітряних і підземних кабельних ліній зв'язку, що проходять поза населеними пунктами, а також навколо випромінюва­льних споруд телерадіостанцій та радіорелейних ліній має за мету забезпечення нормальних умов їх експлу­атації, запобігання ушкодження, а також зменшення їх негативного впливу на людей та довкілля, суміжні зе­млі та інші природні об'єкти. В разі необхідності мо­жуть створюватися просіки.

Охорона ліній і споруд зв'язку на землях і водах здій­снюється відповідно до Правил охорони ліній зв'язку, що затверджені Кабінетом Міністрів України 29 січня 1996 року1. Згідно Правил для підземних кабельних і повітряних ліній зв'язку, що проходять поза населе­ними пунктами, встановлюється охоронна зона. Вона представляє собою смугу землі вздовж ліній зв'язку, об­межену паралельними лініями, віддаленими від траси підземних кабелів або від крайніх проводів повітря­них ліній на відстані 2 метрів з кожного боку. Для випромінюючих споруд електрозв'язку — це ділянка землі, розміри якої визначаються проектом залежно від технічних характеристик цих споруд. Для повіт­ряних ліній зв'язку та проводового мовлення, що про­кладаються в лісових масивах та інших зелених наса­дженнях, вирубуються просіки. Наприклад, у насаджен­нях заввишки до 4 метрів включно — завширшки не менше за відстань між крайніми проводами плюс 4 мет­ри (по 2 метри з кожного боку від крайнього проводу до гілок дерев).

1 Бюлетень законодавства і юридичної практики України.— 2001.— № 10.— С. 229.

У межах охоронних зон без письмової згоди підпри­ємств, у віданні яких перебувають ці лінії, а також боа присутності їх представника забороняється, зокрема: проводити сільськогосподарські та земляні роботи на глибині більш як 0,3 метра; виконувати різного виду будівельні, монтажні, вибухові і земляні роботи, а та­кож розрівнювати ґрунт за допомогою бульдозера, екс­каватора, скрепера, грейдера та іншої землерийної тех­ніки; облаштовувати проїзди та стоянки автотранспор­ту, тракторів та інших механізмів тощо. Умови прове­дення робіт у цих межах встановлені додатком до Пра­вил охорони ліній зв'язку.

Правилами забороняється виконувати будь-які ро­боти, які можуть порушити нормальне функціонуван­ня ліній зв'язку та проводового мовлення, зокрема: про­водити знесення та реконструкцію будівель, мостів, перебудову колекторів, тунелів метрополітену, де про­кладено кабелі зв'язку без попереднього перенесення виконавцями робіт споруд і обладнання ліній зв'язку, узгодженого з підприємствами, у віданні яких перебу­вають ці споруди та обладнання.

Землі в межах охоронних зон у власників землі та землекористувачів не вилучаються і можуть викорис­товуватися ними з обмеженнями, передбаченими Пра­вилами охорони ліній зв'язку.

На підприємства, установи, організації та громадян, яким надані у власність чи користування земельні ділянки, у межах яких проходять лінії зв'язку та про­водового мовлення, покладена відповідальність за про­ведення робіт на цих ділянках. Вони також зобов'яза­ні вживати належних заходів для забезпечення охо­рони цих ліній.

Підприємствам, у віданні яких перебувають лінії зв'язку та проводового мовлення, в охоронних зонах за відсутності ліній зв'язку інших відомств дозволяєть­ся будівництво шляхів, мостів, та інших споруд, необ­хідних для технічного обслуговування ліній зв'язку та проводового мовлення тощо. Проведення зазначених робіт повинне узгоджуватися з відповідними власни­ками землі або землекористувачами.

Будівництво і реконструкція лінії зв'язку та про­водового мовлення, що проходять по сільськогосподар­ських угіддях, повинно виконуватись, як правило, в період, коли на цих угіддях не проводяться польові роботи.

Умови проведення робіт у межах охоронних зон кабельних і повітряних ліній зв'язку та проводового мовлення обов'язкові для всіх юридичних осіб неза­лежно від відомчої приналежності та форми власнос­ті, а також громадян, які виконують будь-які роботи в зазначених зонах. Ці суб'єкти у разі надання їм під забудову земельних ділянок, по яких проходять лінії зв'язку, зобов'язані попередньо узгодити питання бу­дівництва з підприємствами, у віданні яких перебува­ють ці лінії.

Щодо проведення у межах охоронних зон робіт, за­значених у Правилах охорони ліній зв'язку, суб'єкти зобов'язані мати письмову згоду підприємства, у дїдятті якого перебувають лінії зв'язку.

Стаття 76. Землі енергетичної системи

1. Землями енергетичної системи визначаються землі, надані під електрогенеруючі об'єкти (атомні, теплові, гідроелектростанції, електростанції з вико­ристанням енергії вітру і сонця та інших джерел), під об'єкти транспортування електроенергії до користу­вача.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]