Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
128_zemkodexkomenta.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
2.58 Mб
Скачать

3. Рішеная органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування про припинення права користування земельною ділянкою може бути оскар­жене землекористувачем у судовому порядку.

В статті визначена процедура припинення права користування земельними ділянками, які використо­вуються з порушенням земельного законодавства. Що саме слід відносити до порушення земельного законо­давства, в цій статті безпосередньо не визначено. Але опосередковано такі порушення перераховані в п. б) ст. 143 Земельного кодексу України. Це такі порушен­ня, як: забруднення земель радіоактивними і хімічни­ми речовинами, відходами, стічними водами, забруднен­ня земель бактеріально-паразитичними і карантинно-шкідливими організмами, засмічення земель забороне­ними рослинами, пошкодження і знищення родючого шару ґрунту, об'єктів інженерної інфраструктури ме­ліоративних систем, порушення встановленого режи­му використання земель, що особливо охороняються, а також використання земель способами, які завдають шкоди здоров'ю населення. Зазначений перелік не є вичерпним, оскільки земельним законодавством перед­бачені й інші порушення, які можуть розглядатися в якості підстави припинення права користування зе­мельними ділянками.

В коментованій статті передбачено чотири стадії процедури припинення права користування земельни­ми ділянками, які використовуються з порушенням земельного законодавства.

Перша стадія пов'язана з виявленням порушень зе­мельного законодавства України. Відповідний контроль здійснюють державні інспектори по використанню та охороні земель. По результатах перевірки складається протокол про порушення, який видається особі, що є винною в порушенні земельного законодавства. Для усунення виявлених порушень надається термін в ЗО днів. Цей термін безпосередньо передбачений в комен­тованій статті і не може бути зменшений або збільше­ний державним інспектором, який складав протокол.

145

Наступна (друга) стадія процедури припинення пра­ва користування земельною ділянкою пов'язана з ді­яльністю особи, яка допустила порушення земельного законодавства, щодо виконання вказівок державного інспектора по усуненню виявлених порушень. Якщо зазначені порушення в 30-денний строк будуть усуне­ні» процедура припинення права користування земель­ною ділянкою завершується. За особою, що допустила відповідні порушення, але виконала вказівки держав­ного інспектора, зберігається суб'єктивне право на ко­ристування земельною ділянкою.

У тих випадках, коли вказівки державного інспек­тора щодо припинення порушення земельного законо­давства в 30-денний строк не виконані, процедура має своє продовження. На цій стадії державний інспектор по використанню та охороні земель відповідно до Ко­дексу України про адміністративні правопорушення накладає на винну особу адміністративне стягнення та повторно видає вказівки про усунення порушень зе­мельного законодавства. Термін виконання також ста­новить 30-денний строк. Якщо у зазначений термін вказівки державного інспектора не виконуються, про­цедура припинення права користування земельною ділянкою переходить до своєї наступної стадії.

На третій стадії державний інспектор по викорис­танню та охороні земель, в разі продовження порушень земельного законодавства винною особою, звертається до відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування з клопотанням про припи­нення права користування земельною ділянкою. Зазна­чені органи розглядають клопотання і приймають рі­шення про припинення суб'єктивного права користу­вання земельною ділянкою.

Останньою стадією процедури припинення права користування земельними ділянками, які використо­вуються з порушенням земельного законодавства є оскарження землекористувачем рішення органів ви­конавчої влади або місцевого самоврядування про при­пинення права користування земельною ділянкою в судовому порядку. Можливість такого оскарження

145

безпосередньо передбачена Конституцією України. Суд може залишити рішення без змін або прийняти рішен­ня про його відміну. Рішення судових органів в цих випадках є остаточними.

Стаття 145. Припинення права власності на земельну ділянку особи, якій земельна ділянка не може належати на праві власності

1. Якщо до особи переходить право власності на земельну ділянку, яка за цим Кодексом не може пе­ребувати в її власності, ця ділянка підлягає відчу­женню її власником протягом року з моменту пере­ходу такого права.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]