Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
128_zemkodexkomenta.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
2.58 Mб
Скачать

Глава 32. Контроль за використанням та охороною земель

Стаття 187. Завдання контролю за використанням та охороною земель

Контроль за використанням та охороною земель полягає в забезпеченні додержання органами держав­ної влади, органами місцевого самоврядування, під­приємствами, установами, організаціями і громадя­нами земельного законодавства України.

У коментованій статті визначені задачі контролю за використанням і охороною земель. По змісту статті він складається в забезпеченні дотримання органами дер­жавної влади, місцевого самоврядування, підприємст­вами, установами, організаціями і громадянами вимог земельного законодавства України. Варто звернути увагу на те, що контроль здійснюється: а) за усіма без винятку суб'єктами земельних відносин, а не тільки за

187

юридичними і фізичними особами; б) за всіма земля­ми, безвідносно до форм власності на ці землі.

Конкретні задачі, функції контролю за використан­ням і охороною земель, а також форми і методи його здійснення визначені в иормативао-аравових актах законодавства України.

Метою контролю, за використанням і охороною зе­мель, що збігається з метою усієї екологічної діяльно­сті, є задоволення справедливих соціальних, економіч­них, екологічних потреб нинішнього і майбутнього поколінь у сфері розвитку й охорони навколишнього природного середовища.

Конкретні цілі контролю визначаються основними формами діяльності в сфері використання й охорони земель. Ними є: організація раціонального землекори­стування; охорона земель; забезпечення екологічної безпеки людини.

Стаття 188. Державний контроль за використанням та охороною земель

1. Державний контроль за використанням та охо­роною земель здійснюється уповноваженими органа­ми виконавчої влади по земельних ресурсах, а за додержанням вимог законодавства про охорону зе­мель — спеціально уповноваженими органами з пи­тань екології та природних ресурсів.

2. Порядок здійснення державного контролю за використанням та охороною земель встановлюється законом.

Коментована стаття розподіляє повноваження в сфері здійснення державного контролю між уповноважени­ми органами виконавчої влади по земельних ресурсах та спеціально уповноваженими органами з питань еко­логії та природних ресурсів.

Уповноваженими органами виконавчої влади по земельних ресурсах є Державний комітет України по земельних ресурсах, обласні, Київське та Севастопольсь­

187

ке міські управління та районні відділи земельних ресурсів.

Відповідно до Положення про Державний комітет України по земельних ресурсах, затвердженого Указом Президента України від 14 серпня 2000 р.1, Держком-зем відповідно до покладених на нього завдань здійс­нює в межах своїх повноважень державний контроль за додержанням земельного законодавства, в т. ч. вста­новленого порядку вилучення і надання земельних ділянок, режиму використання земельних ділянок від­повідно до їх цільового призначення та умов надання, власниками земельних ділянок і землекористувачами; контролює додержання суб'єктами господарювання встановлених вимог щодо виконання земельно-кадас­трових та землевпорядних робіт, експертної грошової оцінки земельних ділянок.

Відповідно до Тимчасового положення про порядок здійснення органами державного комітету України по земельних ресурсах державного контролю за викорис­танням та охороною земель, затверджено наказом Держкомзему України від 29 липня 1993 р.2, органи Держкомзему здійснюють державний контроль за:

— раціональною організацією території та викори­станням земельних ділянок власниками землі і зем­лекористувачами відповідно до умов їх надання;

— поверненням самовільно зайнятих ділянок, в стані придатному для використання;

— виконанням комплексу заходів, передбачених умовами надання земельних ділянок, нормативними документами та затвердженими проектами по захис­ту земель від водної та вітрової ерозії, заростання бу­р'янами, чагарниками та дрібноліссям, селів, шдтоплен-

1 Офіційний вісник, 2000.— № 33.— С. 1401.

2 Екологічне законодавство України. Збірник норма­тивних актів, судової та арбітражної практики. У двох книгах. Книга перша / За ред. О.О. Погрібного, І.І. Кара-каша.— Одеса, 2001.— С. 543-646.

188

ня, заболочення, засолення, висушування, ущільненая та від інших процесів погіршення стану земель;

— рекультивацією порушених земель, зніманням, використанням і збереженням родючого шару ґрунту при проведенні робіт, пов'язаних із порушенням земель, а також своєчасним приведенням цих земель у став, придатний для використання за призначенням;

— збереженням та експлуатацією протиерозійних гідротехнічних споруд та систем, захисних лісонаса­джень, встановленням і збереженням межових знаків;

— наданням достовірних даних про наявність, стан використання земельних угідь по Державному земель­ному кадастру, а також інформації про наявність зе­мель запасу;

— проектуванням, розміщенням, будівництвом, ре­конструкцією, введенням в дію, експлуатацією та лік­відацією об'єктів, що негативно впливають на стан зе­мель;

— своєчасним і якісним виконанням комплексу необхідних заходів по запобіганню і ліквідацією псу­вання земель, їх забруднення виробничими та іншими відходами і стічними водами, а також при добуванні корисних копалин, виконанні будівельних, геологороз­відувальних, пошукових та інших робіт. .

Спеціально уповноваженими органами з питань екології та природних ресурсів є Міністерство еколо­гії та природних ресурсів України, державні управління екології та природних ресурсів в АРК, областях, міс­тах Києві та Севастополі, інші територіальні органи та інспекції зазначеного міністерства.

Відповідно до Положення про Міністерство еколо­гії та природних ресурсів України, затвердженого Ука­зом Президента України від 29 травня 2000 року, Мі­ністерство екології та природних ресурсів України здійснює відповідно до законодавства державний кон­троль за додержанням норм і правил у сфері викори­стання і охорони природних ресурсів, у т.ч. землі.

Мінекоресурсів України має право обстежувати під­приємства, установи та організації незалежно від форм власності, включаючи військові та оборонні об'єкти,

188

об'єкти органів внутрішніх справ і Служби безпеки України з метою перевірки додержання вимог щодо охорони земель.

Порядок здійснення державного контролю за вико­ристанням та охороною земель встановлюється Тим­часовим положенням про порядок здійснення органа­ми Держкомзему України державного контролю за використанням і охороною земель. Контрольну діяль­ність здійснюють головні державні інспектори і держав­ні інспектори по використанню і охороні земель Укра­їни, областей, районів в межах своєї компетенції. Зок­рема, вони мають право: безперешкодно, при пред'яв­ленні службового посвідчення відвідувати підприємс­тва, установи, організації незалежно від форм власно­сті і відомчої належності для перевірки додержання вимог земельного законодавства щодо використання та охорони земель; давати власникам землі та землеко­ристувачам, незалежно від відомчої належності обов'яз­кові для виконання вказівки з питань використання та охорони земель, а також по усуненню виявлених порушень; складати протоколи та розглядати справи про адміністративні порушення земельного законодав­ства і одержувати безкоштовно від органів державної виконавчої влади, власників землі і землекористува­чів дані про наявність, стан та використання земель­них угідь, а також інформацію про наявність земель запасу тощо.

Стаття 189. Самоврядний контроль за використанням та охороною земель

Самоврядний контроль за використанням та охо­роною земель здійснюється сільськими, селищними, міськими, районними та обласними радами.

Коментована стаття регламентує такий різновид державного контролю як самоврядний. Він здійсню­ється сільськими, селищними, міськими, районними та обласними радами.

188

Відповідно до Закову України «Про місцеве само­врядування в Україні» від 21 травня 1097 року1, до відання виконавчих органів сільських, селищних, мі­ських рад належать: здійснення контролю за додер­жанням земельного законодавства, використанням і охороною земель; здійснення контролю за виконанням проектів і схем землеустрою, проектів внутрішньогос­подарського землеустрою.

Районні та обласні ради, як це передбачено зазначе­ним законом, безпосередньо ре здійснюють контроль за використання та охороною земель. Разом з тим, вони мають інші повноваження, які опосередкованим чином дають змогу контролювати додержання вимог земель­ного законодавства.

Зокрема, виключно на пленарних засіданнях район­ної та обласної ради вирішуються питання земельних відносин, затвердження, відповідно до законодавства правил забудови і благоустрою населених пунктів об­ласті. Крім того, районні та обласні ради делегують відповідним місцевим державним адміністраціям такі повноваження як: забезпечення ефективного ви­користання природних, в т.ч. і земельних ресурсів; підготовка питань про визначення у встановленому законом порядку території, вибір, вилучення (викуп) і надання землі для містобудівних потреб; підготовка висновків щодо проектів місцевих містобудівних про­грам відповідних адміністративно-територіальних оди­ниць; видача відповідно до законодавства забудовни­кам архітектурно-планувальних завдань та технічних умов на проектування, будівництво, реконструкцію будинків і споруд; координація на відповідній терито­рії діяльності місцевих землевпорядних органів.

Стаття 190. Громадський контроль за використанням та охороною земель

Громадський контроль за використанням та охо­роною земель здійснюється громадськими шспекто-

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]