Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
128_zemkodexkomenta.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
2.58 Mб
Скачать

Розділ VII. Управління в галузі використання і охорони земель Глава 29. Встановлення та зміна меж адміністративно-територіальних утворень

Стаття 173. Межі районів, сіл, селищ, міст, районів у містах

1. Межа району, села, селища, міста, району у міс­ті — це умовна замкнена лінія на поверхні землі, що відокремлює територію району, села, селища, міста, району у місті від інших територій.

2. Межі району, села, селища, міста, району у мі­сті встановлюються і змінюються за проектами зем­леустрою, які розробляються відповідно до техніко-економічного обґрунтування їх розвитку, генераль­них планів населених пунктів.

3. Включення земельних ділянок у мережі району,' села, селища, міста, району у місті не тягне за со­бою припинення права власності і права користуван­ня цими ділянками, якщо не буде проведено їх вилу­чення (викуп) відповідно до цього Кодексу.

Територію одного адміністративно-територіального утворення (району, села, селища, міста, району у місті) від інших територій відокремлює межа — умовна за­мкнена лінія на поверхні землі. Вона не тільки визна­чає зовнішні кордони території, але й має інше значен­ня. Воно полягає в тому, що в межах території конкрет­ного адміністративно-територіального утворення здій­снюється повноваження компетентних органів, скажі­мо, органів місцевого самоврядування.

175

Згідно Закону України від 20 квітня 2000 р. .Про планування і забудову територій» територія представ­ляє собою частину земної поверхні у визначених ме­жах (кордонах) з властивим їй географічним положен­ням, природними та створеними діяльністю людей умовами та ресурсами, а також з повітряним просто­ром та розташованими під нею надрами.

Проекти формування територій і встановлення меж адміністративно-територіальних утворень складають­ся з метою створення територіальних умов для само­стійного вирішення органами місцевого самоврядуван­ня усіх питань місцевого життя. При цьому врахову­ються інтереси населення, що проживає на відповідній території.

Технічними вказівками по складанню проектів вста­новлення меж сільських населених пунктів, затвердже­ними Держкомземом України ЗО жовтня 1991 р.1, пе­редбачено, що проекти встановлення меж сільських населених пунктів розробляються на підставі завдан­ня на проектування, яке складається сільською радою одночасно для всіх сіл, розташованих на території від­повідної сільської ради.

Розроблені проекти розглядаються і погоджуються сільською радою, а затверджуються районною (міською) радою. Межі сільських населених пунктів встановлю­ються в натурі (на місцевості) на основі затверджених проектів.

Межі району, села, селища, міста, району в місті не тільки встановлюються, але й змінюються за проекта­ми землеустрою.

Встановлення (відновленая) і зміна на місцевості меж адміністративно-територіальних утворень є одним з основних завдань землеустрою.

Проекти землеустрою розробляються державними та іншими землевпорядними організаціями відповідно до техніко-економічного обґрунтування розвитку адміні-

1 Див.: Земельні відносини в Україні: Законодавчі акти і нормативні документи // Держкомзем України.— К.: Урожай.— 1998.— С. 610-624.

175

стративно-територіальних утворень та генеральних планів населених пунктів.

Межа адміністративно-територіального утворення не є постійною. У процесі розвитку населених пунктів і збільшення в них кількості жителів вона може зміню­ватися шляхом включення нових земельних ділянок у межі адміністративно-територіального утворення. Сам факт включення нових земельних ділянок у межі району, села, селища, міста, району у місті не припиняє права власності і права користування цими ділянка­ми. Правовий режим вказаних земельних ділянок може бути змінений лише у випадку їх вилучення (ви­купу) у відповідних суб'єктів. Тут застосовується за­гальний порядок вилучення (викупу) земель, який вста­новлений Земельним кодексом. При цьому носіям земельних прав (власникам земельних ділянок і зем­лекористувачам) відшкодовуються збитки в повному об'ємі згідно вимог чинного законодавства.

Стаття 174. Органи, які приймають рішення про встановлення та зміну меж адміністративно-територіальних утворень

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]