Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
128_zemkodexkomenta.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
2.58 Mб
Скачать

1. Право власності на земельну ділянку і право постійного користування земельною ділянкою посвід-чується державними актами. Форми державних ак­тів затверджуються Кабінетом Міністрів України.

2. Право оренди землі оформляється договором, який реєструється відповідно до закону.

Відповідно до частини 1 цієї статті право власності на земельну ділянку і право постійного користування земельною ділянкою посвідчується державними акта­ми. Дана норма відрізняється від положень статті 23 ЗК 1992 року, що встановлювала коло суб'єктів, наді­лених повноваженнями щодо видачі і реєстрації дер­жавних актів. Цими суб'єктами виступали сільські, селищні, міські і районні ради. Правову основу збере­ження такого положення в даний час складають під­пункти 2, 3 пункту «б» частини 1 статті 33 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», що закріплюють за виконавчими органами сільських, се­лищних і міських рад, як здійснення делегованих по­вноважень, реєстрацію суб'єктів права власності на землю, права користування землею і договорів на орен­ду землі, видачу документів, що посвідчують право власності і право користування землею, організацію і ведення земельно-кадастрової документації. На відміну від названого закону, чинний Земельний кодекс розгля­дає реєстрацію прав на землю як складову частину державного земельного кадастру і закріплює повнова­ження по його веденню за органами державної влади з питань земельних ресурсів. Фактична передача від місцевих рад зазначених функцій до органів держав­ної влади з питань земельних ресурсів повинна здійс­нюватися відповідно до норм чинного Земельного ко­дексу і вимагає внесення відповідних змін у законодав­ство про місцеве самоврядування.

131

Варто також мати на увазі, що дію аналогічної да­ній нормі статті 23 ЗК 1992 року було припинено Де­кретом Кабінету Міністрів України від 26 грудня 1992 року «Про приватизацію земельних ділянок» щодо документів, які посвідчують право власності громадян на земельні ділянки для ведення особистого підсобно­го господарства, будівництва й обслуговування житло­вого будинку і господарських будівель (присадибна ділянка), садівництва, дачного і гаражного будівницт­ва. Чинний Земельний кодекс такого винятку не пе­редбачає, виключивши тим самим можливість приско­реної приватизації громадянами земельних ділянок для даних видів цільового використання без встанов­лення їх меж в натурі і видачі державних актів на право власності на землю.

До прийняття чинного Земельного кодексу форми державних актів були затверджені Постановою Верхов­ної Ради України від 13 березня 1992 року № 2201-ХП «Про форми державних актів на право власності на зе­млю і право постійного користування землею» і Поста­новою Кабінету Міністрів України від 24 березня 1999 року № 440 «Про порядок подачі заяви (клопотання) про продаж земельних ділянок несільськогосподарського призначення і форму державного акта на право власно­сті на землю». До затвердження Кабінетом Міністрів України нових форм державних актів на право влас­ності і право постійного користування на земельну ді­лянку та виготовлення бланків даних державних ак­тів, старі форми (бланки) державних актів можуть ви­користовуватися. Це не суперечить нормам чинного Земельного кодексу і змісту права, що посвідчується.

З усієї сукупності договорів, що регулюють перехід прав на земельні ділянки, тільки договір оренди землі не вимагає одержання землекористувачем додатково окремого документа, що посвідчує Його право на орен­довану земельну ділянку. Договір оренди землі не втра­чаючи рис, що поріднюють його з іншими договорами, здатен виступати і як правова підстава для видачі правовстановлюючого документа (на стадії його належ­ного оформлення до його реєстрації), і як сам правовс­

132

тановлюючий документ, що посвідчує право на земель-ну ділянку (з моменту його реєстрації). Тобто договір оренди землі з моменту його реєстрації здобуває риси і юридичну чинність, аналогічну державному акту на право власності чи право постійного користування зе­млею. «Подвійний» статус договору оренди землі, з одного боку, спрощує процедуру оформлення орендних відносин між орендодавцем і орендарем земельної ділянки, а з іншого боку — висуває рівні вимоги до складу технічної документації, що виготовляється для складання державного акта і договору оренди землі (якщо ділянка надається в оренду із земель держав­ної чи. комунальної власності), підкреслює юридичну рівноцінність їх змісту.

Чинний Земельний кодекс не містить вказівок про те, яким саме законом повинен регулюватися порядок реєстрації договорів оренди землі. Законом України «Про оренду землі» встановлено, що порядок і органи, які здійснюють державну реєстрацію договорів орен­ди землі, визначаються Кабінетом Міністрів України. Постановою Кабінету Міністрів України від 25 грудня 1998 року № 2073 затверджений «Порядок державної реєстрації договорів оренди землі».

Наказом Державного комітету України по земель­них ресурсах 23.08.2001 року затверджено Положен­ня про реєстрацію землеволодінь та землекористувань. Цим Положенням установлюються основні вимоги до створення та ведення програмного, матеріально-техніч­ного, технологічного забезпечення, збереження і захи­сту даних щодо реєстрації землеволодінь та землеко­ристувань і надання витягів з неї. Інших нормативних актів (у тому числі законів), що регулюють порядок реєстрації договорів оренди землі, чинне законодавст­во не містить. В даний час Верховною Радою України розглядаються проекти законів «Про державву реєст­рацію прав на нерухомість», «Про поземельну книгу» і ряд інших, покликаних на законодавчому рівні вре­гулювати відносини реєстрації прав на землю, у тому числі реєстрації договорів оренди землі, як того вима­гає частина 2 згаданої статті Земельного кодексу.

132

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]