Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
128_zemkodexkomenta.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
2.58 Mб
Скачать

4. Режим господарської діяльності на земельних ділянках прибережних захисних смуг уздовж річок, навколо водойм та на островах встановлюється за­коном.

Прибережні захисні смуги є природоохоронною те­риторією. Відповідно на цих землях встановлюється особливий правовий режим, який складається із пев­них обмежень ведення господарської діяльності.

При цьому обмеження поділяться у залежності від видів водних об'єктів. Ця стаття стосується тільки об­межень у відношенні земельних ділянок прибережних захисних смуг вздовж річок, навколо водойм та на ост­ровах. Заборонені види господарської діяльності повні­стю відповідають ст. 89 ВК України. По-перше, заборо­нена діяльність, яка може реально привести до забруд­нення водних об'єктів (зберігання та застосування пес­тицидів і добрив; влаштування літніх таборів для ху­доби; влаштування звалищ сміття, гноєсховищ, накопи-чувачів рідких і твердих відходів виробництва, кладо­вищ, скотомогильників, полів фільтрації; миття та об­слуговування транспортних засобів і техніки). По-дру­ге, заборонено використання самих земель для сільсь­когосподарського виробництва, для садівництва та го­

57

родництва, так як розорювання земель веде до змін ре­льєфу басейну, зменшення природного рослинного сві­ту, що може позначитися на водності водного об'єкта. В окремих випадках такі дії можуть викликати забруд­нення вод, так як при проведенні цих робіт власники і землекористувачі застосовують пестициди і добриво.

Окрім того, забороняється будівництво будь-яких споруд (крім гідротехнічних, гідрометричних та ліній­них), у тому числі баз відпочинку, дач, гаражів та сто­янок автомобілів.

Усі особи повинні дотримуватись правового режи­му на землях прибережних захисних смуг. Тому об'­єкти, що знаходяться у прибережній захисній смузі, можуть експлуатуватися, якщо при цьому не порушу­ється її режим. Не придатні для експлуатації спору­ди, а також ті, що не відповідають встановленим ре­жимам господарювання, підлягають винесенню за межі прибережних захисних смут.

Правовий режим господарської діяльності на зе­мельних ділянках прибережних захисних смут уздовж річок, навколо водойм та на островах встановлюється законом.

Стаття 62. Обмеження у використанні земельних ділянок прибережних захисних смут уздовж морів, морських заток і лиманів та на островах у внутрішніх морських водах

1. У прибережних захисних смугах уздовж морів, морських заток і лиманів та на островах у внутрішніх морських водах забороняється:

а) влаштування полігонів побутових та промисло­вих відходів і накопичувачів стічних вод;

б) влаштування вигребів для накопичення госпо­дарсько-побутових стічних вод об'ємом понад 1 ку­бічний метр на добу;

в) влаштування полів фільтрації та створення ін­ших споруд для приймання і знезаражування рідких відходів;

58

г) застосування сильнодіючих пестицидів. 2. Режим господарської діяльності на земельних ділянках прибережних захисних смуг уздовж морів, морських заток і лиманів та на островах у внутрішніх морських водах встановлюється законом.

Обмеження у використанні земельних ділянок при­бережних захисних смуг уздовж морів, морських заток і лиманів та на островах у внутрішніх морських водах спрямовані на попередження забруднення та засмічен­ня цих водних об'єктів. Частина 1 ст. 62 ЗК встанов­лює певні обмеження господарської діяльності на зем­лях прибережних захисних смуг.

По-перше, заборонено влаштування полігонів для зберігання усіх видів відходів (побутових і промисло­вих, твердих та рідких). Відходи — це будь-які речо­вини, матеріали і предмети, що утворюються у процесі людської діяльності і не мають подальшого викорис­тання за місцем утворення чи виявлення.

По-друге, на землях прибережних захисних смутне допускається застосування сильнодіючих пестицидів. Пестициди — це токсичні речовини, їх сполуки або су­міші речовин хімічного чи біологічного походження, призначені для знищення, регуляції та припинення розвитку шкідливих організмів, а також гризунів, бу­р'янів, деревної, чагарникової рослинності, засмічуючих видів риб. Проте вони можуть негативно вплинути на здоров'я людей та довкілля.

По-третє, міститься заборона на влаштування нако-пичувачів усіх видів стічних вод. Згідно Водному ко­дексу України розрізняють три категорії стічних вод. Так, у процесі діяльності утворюються господарсько-побутові та виробничі стічні води. Крім того, до кате­горії стічних вод належить вода, відведена з забудова­ної території, на якій вона утворилася внаслідок випа­дання атмосферних опадів. Допускається можливість влаштування вигребів для накопичення господарсько-побутових стічних вод об'ємом менш ніж 1 кубічний метр на добу.

58

Правовий режим господарської діяльності на зе­мельних ділянках прибережних захисних смуг встано­влюється законом. Згідно зі ст. 90 ВК України прибе­режна захисна смуга уздовж морів, морських заток і лиманів входить у зону санітарної охорони моря і може використовуватися лише для будівництва санаторіїв та інших лікувально-оздоровчих закладів з обов'язковим централізованим водопостачанням і каналізацією.

Стаття 63. Смуги відведення

1. Для забезпечення експлуатації та захисту від забруднення, пошкодження і руйнування каналів зрошувальних і осушувальних систем, гідротехнічних та гідрометричних споруд, водойм і гребель на бере­гах річок виділяються земельні ділянки смуг відве­дення з особливим режимом використання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]