Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
128_zemkodexkomenta.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
2.58 Mб
Скачать

2. Укладення таких угод здійснюється відповідно до Цивільного кодексу України з урахуванням вимог цього Кодексу.

Громадяни та юридичні особи України, а також те­риторіальні громади та держава, крім договору купів-лі-продажу, мають право набувати у власність земель­ні ділянки від інших власників на підставі договорів міни (бартеру), дарування, а також шляхом успадку­вання за законом або за заповітом та інших цивіль­но-правових угод.

Укладення вищезазначених цивільно-правових угод здійснюється відповідно до Цивільного кодексу Укра­їни та з урахуванням вимог Земельного кодексу. Зок­рема, за договором міни власник земельної ділянки може обміняти її як на іншу земельну ділянку, так і майно (житловий будинок, виробничі приміщення, тех­ніку, сільськогосподарську продукцію та ін.) Кожна із сторін міни вважається продавцем того майна (землі), яке він надає в обмін і покупцем майна (землі), яке вона отримує. До договору міни застосовуються відповідні правила про договір купівлі-продажу, якщо інше не витікає із змісту відносин сторін.

За договором дарування власник земельної ділян­ки передає її безоплатно у власність іншій особі (фізич­ній чи юридичній).

Договори міни, дарування, а також інші цивільно-правові угоди щодо земельної ділянки підлягають обо­в'язковому нотаріальному посвідченню.

136

Стаття 132. Зміст угод про перехід права власності на земельні ділянки

1. Угоди про перехід права власності на земельні ділянки укладаються в письмовій формі та нотарі­ально посвідчуються.

2. Угоди повинні містити:

а) назву сторін (прізвище, ім'я та по батькові гро­мадянина, назва юридичної особи);

б) вид угоди;

в) предмет угоди (земельна ділянка з визначенням місцерозтангування, площі, цільового призначення, складу угідь, правового режиму тощо);

г) документ, що підтверджує право власності на земельну ділянку;

ґ) відомості про відсутність заборон на відчужен­ня земельної ділянки;

д) відомості про відсутність або наявність обмежень щодо використання земельної ділянки за цільовим призначенням (застава, оренда, сервітути тощо);

е) договірну ціну;

є) зобов'язання сторін.

3. Угоди про перехід права власності на земельні ділянки вважаються укладеними з дня їх нотаріаль­ного посвідчення.

Обов' язковими вимогами щодо оформлення угод (договорів) про перехід права власності на земельні ділянки є укладання угод виключно у письмовій фор­мі та їх нотаріальне посвідчення. Недотримання вка­заної вимоги відповідно до ст. 47 ЦК України тягне недійсність угоди.

Частиною 2 статті, що коментується, передбачені обов'язкові вісім умов, які повинні містити угода (до­говір) про перехід права власності на земельну ділян­ку. Договір вважається укладеним, якщо сторонами досягнуто згоди по суттєвих умовах договору з надан­ням відповідних підтверджуючих документів: пред­мет угоди (земельна ділянка з визначенням місцероз-ташування, площі, цільового призначення, складу угідь, правового режиму; документ, що підтверджує право

136

власності на земельну ділянку; відомості про відсут­ність заборон на відчуження земельної ділянки; відо­мості про відсутність або наявність обмежень щодо використання земельної ділянки за цільовим призна­ченням (застава, оренда, сервітути тощо); договірна ціна; зобов'язання сторін. Відсутність в угоді (догово­рі) однієї (будь-якої) із передбачених цією статтею умов є підставою для визнання договору недійсним відпові­дно до законодавства України.

Угоди (договори) про перехід права власності ва земельну ділянку вважаються укладеними з дня їх нотаріального посвідчення у встановленому порядку.

Стаття 133. Застава земельних ділянок

1. У заставу можуть передаватися земельні ділян­ки, які належать громадянам та юридичним особам на праві власності.

2. Земельна ділянка, яка перебуває у спільній власності, може бути передана у заставу за згодою всіх співвласників.

3. Передача в заставу частини земельної ділянки здійснюється після виділення її в натурі (на місце­вості).

4. Заставодержателем земельної ділянки можуть бути лише банки, які відповідають вимогам, устано­вленим законами України.

5. Порядок застави земельних ділянок визначаєть­ся законом.

У порівнянні із ст. 31 чинного Закону України «Про заставу» даною статтею ЗК розширено коло осіб, які можуть передавати у заставу (іпотеку) земельні ділян­ки сільськогосподарського і несільськогосподарського призначення. Крім земельних ділянок, що належать громадянам, у заставу можуть передаватися земельні ділянки, що знаходяться у власності юридичних осіб. Застава земельної ділянки оформляється відповідним письмовим договором з обов'язковим нотаріальним посвідченням і може бути використана тільки під за­безпечення кредитних угод з банками, які відповіда­ють вимогам, встановленим законами України.

137

Земельна ділянка, яка перебуває у спільній власно­сті (частковій або сумісній), може бути передана у за­ставу за письмовою згодою всіх її співвласників.

В заставу може бути передана не обов'язково вся земельна ділянка, а лише певна її частина, але тільки після виділення цієї частини в натурі (на місцевості).

Відповідно до ст. 34 Закону «Про заставу» іпотеч­ний заставодавець, якщо інше не передбачено догово­ром або законом, має право володіти і користуватися предметом застави відповідно до його призначення, достроково виконати основне зобов'язання, якщо це не суперечить змісту зобов'язання, реалізувати за письмо­вою згодою заставодержателя предмет застави з пере­водом на набувача основного боргу, забезпеченого за­ставою, передавати за письмовою згодою заставоутри­мувача предмет застави в оренду.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]