Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
128_zemkodexkomenta.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
2.58 Mб
Скачать

1. До земель морського транспорту належать зем­лі під:

а) морськими портами з набережними, майданчи­ками, причалами, вокзалами, будівлями, спорудами, устаткуваннями, об'єктами загальнопортового і ком­плексного обслуговування флоту.

б) гідротехнічними спорудами і засобами навіга­ційної обстановки, судноремонтними заводами, май­стернями, базами, складами, радіоцентрами, служ­бовими та культурно-побутовими будівлями та інши­ми спорудами, що обслуговують морський транспорт.

2. На підходах до портів (каналів), мостових, ка­бельних і повітряних переходів, водозабірних та ін­ших об'єктів відповідно до закону можуть встанов­люватись обмеження у використанні земель.

Самостійним різновидом транспорту загального користування як елементом єдиної транспортної сис­теми України виступає морський транспорт.

До його складу входять підприємства морського транспорту, які здійснюють перевезення пасажирів і вантажів, порти і пристані, судна, судноремонтні заво­ди, морські шляхи сполучення. Крім того, згідно За­кону України «Про транспорт» складовою частиною морського транспорту є інші підприємства, установи та організації незалежно від форм власності, що. забезпе­чують роботу морського транспорту.

Надання транспортних послуг підприємствами мор­ського транспорту (пароплавствами, портами, приста­нями) пов'язане з використанням відповідних земель­них ділянок.

Землями морського транспорту є дві відносно само­стійні групи земельних ділянок. До першої належать ті, які використовуються як просторова база для роз­міщення морських портів з набережними, майданчи­ками, причалами, вокзалами, будівлями, спорудами, устаткуваннями, об'єктами загальнопортового і комп­лексного обслуговування флоту.

Другу групу складають землі, на яких розташову­ються будівлі і споруди, що обслуговують морський транспорт. До таких будівель і споруд відносяться, зо­крема, гідротехнічні споруди і засоби навігаційної об­становки, судно-ремонтні заводи, майстерні, бази, скла­ди, радіоцентри, службові та культурно-побутові будів­лі і споруди та деякі інші.1

Землі морського транспорту, зайняті вказаними об'­єктами, можуть бути розташовані в різних місцях, але їх об'єднує те, що вони призначені для розміщення і подальшого обслуговування будівель і споруд, які за­безпечують роботу морського транспорту в цілому.

Частиною 2 ст. 69 передбачена можливість встанов­лення обмежень у використанні земель на відповідних земельних ділянках, розташованих на підходах до по­ртів (каналів), мостових, кабельних і повітряних пере­ходів, водозабірних та інших об'єктів. Такі обмежен­ня встановлюються відповідно до закону і в обсязі, передбаченому законом. Мова йде, зокрема, про те, що, наприклад, спорудження на підходах до портів (кана­лів) мостових, кабельних і повітряних переходів, водо­забірних та інших об'єктів, а також спорудження ра­діосистем у зоні радіонавігаційних об'єктів погоджу­ється з адміністрацією портів.

Стаття 70. Землі річкового транспорту До земель річкового транспорту належать землі під:

а) портами, спеціалізованими причалами, приста­нями і затонами з усіма технічними спорудами та устаткуваннями, що обслуговують річковий транс­порт;

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]