Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
128_zemkodexkomenta.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
2.58 Mб
Скачать

1. Громадяни України мають право на безоплатну передачу їм земельних ділянок із земель державної або комунальної власності в таких розмірах;

а) для ведення фермерського господарства — в розмірі земельної частки (паю), визначеної для чле­нів сільськогосподарських підприємств, розташова­них на території сільської, селищної, міської ради, де знаходиться фермерське господарство. Якщо на території сільської, селищної, міської ради розташо­вано декілька сільськогосподарських підприємств, розмір земельної частки (паю) визначається як се­редній по цих підприємствах. У разі відсутності сіль­ськогосподарських підприємств на території відповід­

124

яої ради розмір земельної частки (паю) визначаєть­ся як середній по району;

б) для ведення особистого селянського господар­ства — не більше 2,0 гектара;

в) для ведення садівництва — не більше 0,12 гек­тара;

г) для будівництва і обслуговування жилого будин­ку, господарських будівель і споруд (присадибна ді­лянка) у селах — не більше 0,25 гектара, в сели­щах — не більше 0,15 гектара, в містах — не більше 0,10 гектара;

ґ) для індивідуального дачного будівництва — не більше 0,10 гектара;

д) для будівництва індивідуальних гаражів — не більше 0,01 гектара.

2. Розмір земельних ділянок, що передаються бе­зоплатно громадянину для ведення особистого селян­ського господарства, може бути збільшено у разі отри­мання в натурі (на місцевості) земельної частки (паю).

Ця стаття встановлює норми безкоштовної привати­зації громадянами земельних ділянок із земель дер­жавної і комунальної власності і поширюється не тіль­ки на випадки приватизації раніше наданих їм у ко­ристування ділянок або тих, що перебувають у їхньо­му користуванні на інших законних підставах, але і на випадки безкоштовного надання у власність громадян даних ділянок у порядку відведення як за рахунок раніше не наданих земель державної і комунальної власності, так і за рахунок земель, у встановленому порядку вилучених в інших власників і користувачів. Тобто норми безкоштовної передачі у власність грома­дянину земельної ділянки не ставляться законодавцем у залежність від наявності в громадянина права кори­стування земельною ділянкою, а також у залежність від правових підстав такої наявності. Відповідно до частини 4 статті 116 Земельного кодексу безкоштовна передача громадянину у власність земельної ділянки із земель державної і комунальної власності може провадитися лише один раз по кожному виду цільово­го призначення земельних ділянок.

124

Закріплені в дій статті норми безкоштовної прива­тизації громадянами України земельних ділянок част­ково відтворюють положення статей 57, 67 ЗК 1992 року в частині розмірів земельних ділянок для садів­ництва, індивідуального дачного і гаражного будівниц­тва, а також для будівництва й обслуговування житло­вого будинку і господарських будівель, крім земель селищ, на території яких земельні ділянки надаються в розмірах до 0,15 га незалежно від місця роботи гро­мадянина (раніше громадяни — члени колективних сільськогосподарських підприємств і працівники рад­госпів мали право приватизувати земельні ділянки по даному цільовому призначенню площею до 0,25 га).

Для ведення фермерського господарства встановле­на норма приватизації в розмірі середньої земельної частки (паю), визначеної для членів сільськогосподар­ських підприємств, розташованих на території сільсь­кої, селищної, міської ради, де знаходиться фермерсь­ке господарство. Якщо на території сільської, селищ­ної, міської ради розташовано декілька сільськогоспо­дарських підприємств, розмір земельної частки (паю) визначається як середній по цих підприємствах. У ви­падку відсутності сільськогосподарських підпри­ємств на території відповідної ради розмір земельної частки (паю) визначається як середній по району. Дана норма вперше зрівнює приватизаційні можливості гро­мадян, що ведуть фермерське господарство і громадян, що були членами сільськогосподарських підприємств, заснованих на праві колективної власності на землю. Раніше громадянам для ведення селянського (фермер­ського) господарства безкоштовно надавалися у влас­ність земельні ділянки в розмірах середньої земель­ної частки, розрахованої в порядку статті 6 ЗК 1992 року, що, як правило, була значно нижче розмірів зе­мельної частки (паю) членів сільськогосподарських підприємств, розташованих на території тієї ж адміні­стративної одиниці. При цьому варто мати на увазі, що громадяни, які ведуть фермерське господарство і рані­ше реалізували своє право на безкоштовне одержання у власність ділянки в розмірі середньої земельної ча­

125

стки, розрахованої в порядку статті 6 ЗК 1992 року, не мають права на повторну приватизацію земельної ді­лянки для даних цілей, а також на безкоштовне збіль­шення раніше приватизованої ділянки до розмірів, обчислених у відповідності до статті 121 чинного Зе­мельного кодексу.

На відміну від статті 56 ЗК 1992 року, що закріп­лювала можливість безоплатної передачі у власність громадян земельних ділянок для ведення особистого підсобного господарства в розмірі не більш 0,6 га (при цьому граничний розмір земельної ділянки, що знахо­диться в користуванні громадянина для цих цілей, не міг перевищувати 2 га), чинний Земельний кодекс на­дає громадянам можливість одержати безкоштовно у власність для ведення особистого селянського госпо­дарства земельну ділянку до 2 га. Це означає, що гро­мадяни, які не оформили своїх прав на земельну ділян­ку, що знаходиться в їхньому фактичному користуванні для даних цілей, а також інші громадяни, що не реалі­зували своє право на безкоштовну приватизацію земель­ної ділянки для даних цілей, можуть претендувати на її одержання безоплатно у власність у межах 2 га. Що стосується громадян, які раніше реалізували своє пра­во на безоплатну приватизацію земельної ділянки для ведення особистого підсобного господарства в межах норм ЗК 1992 року (до 0,6 га), але мають додатково в користуванні для тієї ж цілі земельні ділянки більшої площі, то вони права на безкоштовну приватизацію іншої частини ділянки в межах норм діючого Земель­ного кодексу не мають.

Частина 2 статті, що коментується, передбачає випа­док, у якому можливе збільшення площі земельних ділянок, що передаються безоплатно у власність гро­мадянину для ведення особистого селянського госпо­дарства. Таким випадком є одержання в натурі (на місцевості) земельної ділянки, виділеної у рахунок земельної частки (паю), що громадянин мав у колек­тивній власності сільськогосподарського підприємст­ва, заснованого на праві колективної власності на зем­лю (колективних сільськогосподарських підприємств,

125

сільськогосподарських кооперативів, сільськогосподар­ських акціонерних товариств) у відповідності зі стат­тею 5 ЗК 1992 року, Указами Президента України від 10 листопада 1994 року, 8 серпня 1995 року і від 3 груд­ня 1999 року. Така ж можливість є, якщо земельна ча­стка (пай) були виділені громадянину із земель резер­ву чи запасу (у випадку, якщо він був неправомірно чи помилково пропущений при паюванні земель сільсь­когосподарського підприємства). Громадяни, що одер­жали безкоштовно у власність земельні ділянки для ведення фермерського господарства в розмірах земель­ної частки (паю), права на збільшення за їхній раху­нок ділянок для ведення особистого селянського гос­подарства не мають.

Стаття 122. Повноваження органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування по наданню земельних ділянок юридичним особам у постійне користування

1. Сільські, селищні, міські ради надають земель­ні ділянки у постійне користування юридичним осо­бам із земель комунальної власності відповідних те­риторіальних громад для всіх потреб.

2. Районні, обласні ради надають земельні ділян­ки у постійне користування юридичним особам із відповідних земель спільної власності територіаль­них громад для всіх потреб.

3. Районні державні адміністрації на їх території надають земельні ділянки із земель державної влас­ності у постійне користування юридичним особам у межах сіл, селищ, міст районного значення для всіх потреб та за межами населених пунктів для:

а) сільськогосподарського використання;

б) ведення лісового і водного господарства, крім випадків, передбачених частиною сьомою цієї статті;

в) будівництва об'єктів, пов'язаних з обслуговуван­ням жителів територіальної громади району (шкіл, закладів культури, лікарень, підприємств торгівлі тощо).

125

4. Обласні державні адміністрації надають зе­мельні ділянки на їх території із земель державної власності у постійне користування юридичним осо­бам у межах міст обласного значення та за межами населених пунктів для всіх потреб, крім випадків, ви­значених частинами третьою, сьомою цієї статті.

5. Київська та Севастопольська міські державні адміністрації надають земельні ділянки із земель дер­жавної власності у постійне користування юридичним особам у межах їх територій для всіх потреб, крім випадків, визначених частиною сьомою цієї статті.

6. Рада міністрів Автономної Республіки Крим надає земельні ділянки із земель державної власно­сті у постійне користування юридичним особам у межах міст республіканського (Автономної Респуб­ліки Крим) значення та за їх межами для всіх по­треб, крім випадків, визначених частинами третьою, сьомою цієї статті.

7. Кабінет Міністрів України надає земельні ділян­ки із земель державної власності у постійне корис­тування юридичним особам у випадках, визначених статтями 149, 150 цього Кодексу.

Ця стаття встановлює розмежування повноважень органів виконавчої влади і місцевого самоврядування з надання земельних ділянок юридичним особам у постійне користування. З огляду на те, що відповідно до частини 2 статті 92 Земельного кодексу право по­стійного користування земельною ділянкою із земель державної і комунальної власності можуть набувати лише підприємства, установи й організації, що відно­сяться до державної чи комунальної власності, Земель­ний кодекс при розмежуванні повноважень органів виконавчої влади і місцевого самоврядування перева­жно враховує територіальний фактор розташування ділянки і фактор її приналежності до державної чи комунальної власності того чи іншого суб'єкта. Зміст цієї статті варто усвідомлювати з урахуванням змісту частини 12 Розділу X «Перехідні положення» Земель­ного кодексу, відповідно до якої до розмежування зе­

126

мель державної і комунальної власності повноважен­ня з надання земельних ділянок у постійне користу­вання в межах населених пунктів повинні здійснюва­ти відповідні сільські, селищні, міські ради, а за межа­ми населених пунктів — відповідні органи виконав­чої влади.

Відповідно до частини 1 статті, що коментується, сільські, селищні, міські ради надають земельні ділян­ки в постійне користування юридичним особам із зе­мель комунальної власності відповідних територіаль­них громад для всіх потреб. До проведення розмежу­вання земель державної і комунальної власності сіль­ські, селищні, міські ради надають земельні ділянки в постійне користування в межах територій населених пунктів крім випадків, передбачених частиною 9 статті 149 і статтею 150 Земельного кодексу щодо земель, прямо зазначених у даних статтях Земельного кодек­су, що визначають відповідні повноваження Кабінету Міністрів України і Верховної Ради України незале­жно від проведення розмежування земель державної і комунальної власності.

Умовою наявності в районних і обласних рад повно­важень щодо надання земельних ділянок у постійне користування юридичним особам для всіх потреб є наявність спільної власності територіальних громад у межах району чи області на конкретні земельні ділян­ки. Юридично такі ділянки можуть здобувати відповід­ний статус як у силу придбання з тих чи інших підстав земельних ділянок у спільну власність територіальни­ми громадами, що знаходяться в межах району чи об­ласті, так і в силу утворення таких ділянок в резуль­таті розмежування земель комунальної власності між різними її суб'єктами. Потреба в юридичному оформ­ленні прав на такі землі звичайно виникає при оо^орм-ленні права постійного користування земельною ділян­кою під об'єктами нерухомості, що знаходяться в спіль­ній власності територіальних громад району чи області, або для будівництва й експлуатації таких об'єктів.

Відповідно до частини 3 цієї статті районні держав­ні адміністрації на власній території надають земельні

126

ділянки із земель державної власності в постійне ко­ристування юридичним особам у межах сіл, селищ, міст районного значення для всіх потреб і за межами насе­лених пунктів для сільськогосподарського використання, ведення лісового і водного господарства (крім випад­ків, коли розпорядницькі повноваження щодо цих зе­мель відповідно до частини 9 статті І49 і статті 150 Земельного кодексу закріплені за Кабінетом Міністрів України), будівництва об'єктів, пов'язаних з обслугову­ванням жителів територіальної громади району (шкіл, установ культури, лікарень, підприємств торгівлі і тлі.). До розмежування земель державної і комунальної вла­сності в межах сіл, селищ, міст районного значення, що знаходяться на території даного району, повноваження щодо надання земельних ділянок у постійне користу­вання в межах даних населених пунктів повинні здій­снювати відповідні сільські, селищні» міські ради*

Відповідно до частини 4 цієї статті обласні держав­ні адміністрації надають земельні ділянки на власній території із земель державної власності в постійне ко­ристування юридичним особам у межах міст облас­ного значення і за межами населених пунктів для всіх потреб, крім випадків надання земельних ділянок для сільськогосподарського використання, ведення лісово­го і водного господарства, будівництва об'єктів, пов'я­заних з обслуговуванням жителів територіальних гро­мад окремих районів області (шкіл, установ культури, лікарень, підприємств торгівлі і т.п.), а також випад­ків, коли розпорядницькі повноваження щодо даних земель відповідно до частини 9 статті 149 і статті 150 Земельного кодексу закріплені за Кабінетом Мініст­рів України. До розмежування земель державної і комунальної власності в межах міст обласного значен­ня, що знаходяться на території даної області, повно­важення щодо надання земельних ділянок у постійне користування в даних населених пунктах повинні здій­снювати відповідні міські ради.

Відповідно до частини 5 статті, що коментується, Київська і Севастопольська міські державні адмініст­рації надають земельні ділянки із земель державної

126

власності в постійне користування юридичним особам у межах їх територій для всіх потреб, крім випадків, коли розпорядницькі повноваження щодо цих земель відповідно до частини 9 статті 149 і статті 150 Земель­ного кодексу закріплені за Кабінетом Міністрів Укра­їни. До розмежування земель державної і комуналь­ної власності в межах міст Києва і Севастополя пов­новаження щодо надання земельних ділянок у постійне користування в даних населених пунктах повинні здій­снювати Київська і Севастопольська міські ради.

Відповідно до частини 6 цієї статті Рада міністрів Автономної Республіки Крим надає земельні ділянки із земель державної власності в постійне користуван­ня юридичним особам у межах міст республікансько­го (Автономної Республіки Крим) значення і за їх ме­жами для всіх потреб, крім випадків їх надання для сільськогосподарського використання, ведення лісово­го і водного господарства, будівництва об'єктів, пов'я­заних з обслуговуванням жителів територіальних гро­мад окремих районів Автономної Республіки Крим (шкіл, установ культури, лікарень, підприємств торгів­лі і т.п.), а також випадків, коли розпорядницькі пов­новаження щодо цих земель відповідно до частини 9 статті 149 і статті 150 Земельного кодексу закріплені за Кабінетом Міністрів України. До розмежування земель державної і комунальної власності в межах міста Сімферополя повноваження щодо надання зе­мельних ділянок у постійне користування в цьому місті повинна здійснювати Сімферопольська міська рада.

Частина 7 означеної статті визначає повноваження Кабінету Міністрів України щодо надання земельних ділянок у постійне користування юридичним особам не тільки виходячи з їх приналежності до земель дер­жавної власності, але і враховуючи особливу цінність земель, що підлягають вилученню для суспільних та інших потреб з метою їх наступного надання. У відпо­відності зі статтями 149,150 Земельного кодексу, на які посилається частина 7 цієї ж статті, такими землями є рілля, багаторічні насадження для несільськогоспо­дарських потреб, ліси першої групи площею понад 10

127

гектарів, а також земельні ділянки природоохоронно­го, оздоровчого, рекреаційного призначення (крім ви­падків, коли повноваженнями по їх наданню і вилу­ченню наділені районні, обласні, міські (міст Києва і Севастополя) державні адміністрації, Рада міністрів Автономної Республіки Крим), а також перераховані в частині 1 статті 160 Земельного кодексу особливо цінні землі, що вилучаються для будівництва об'єктів загальнодержавного значення, доріг, ліній електропе­редачі і зв'язку, трубопроводів, осушувальних і зрошу­вальних каналів, геодезичних пунктів, житла, об'єктів соціально-культурного призначення, нафтових і газо­вих свердловин та виробничих споруд, пов'язаних з їх експлуатацією.

Стаття 123. Порядок надання у постійне користування земельних ділянок юридичним особам

1. Надання земельних ділянок юридичним особам у постійне користування здійснюється на підставі рі­шень органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування за проектами відведення цих ділянок.

2. Умови і строки розроблення проектів відведен­ня земельних ділянок визначаються договором, укла­деним замовником з виконавцем цих робіт.

3. Юридична особа, зацікавлена в одержанні зе­мельної ділянки у постійне користування із земель державної або комунальної власності, звертається з відповідним клопотанням до районної, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій або сільської, селищної, міської ради.

4. До клопотання про відведення земельної ділян­ки додаються документи, що обґрунтовують її розмір, призначення та місце розташування.

5. Відповідна районна державна адміністрація або сільська, селищна, міська рада розглядає клопотан­ня у місячний строк і дає згоду на розроблення про­екту відведення земельної ділянки.

6. Проект відведення земельної ділянки погоджу­ється із землекористувачем, органом по земельних

127

ресурсах, природоохоронним і санітарно-епідеміояо-гічним органами, органами архітектури та охорони культурної спадщини і після одержання висновку державної землевпорядної експертизи по об'єктах, які їй підлягають, подається до відповідної державної адміністрації або сільської, селищної, міської ради, які розглядають його у місячний строк і, в межах своїх повноважень, визначених цим Кодексом, при­ймають рішення про надання земельної ділянки.

7. При наданні земельної ділянки у користування обласними державними адміністраціями, Радою мі­ністрів Автономної Республіки Крим або Кабінетом Міністрів України сільські, селищні, міські, район­ні, обласні ради, районні державні адміністрації за місцем розташування земельної ділянки подають свій висновок відповідно обласній державній адміністра­ції, Раді міністрів Автономної Республіки Крим.

8. При наданні земельної ділянки у користування Кабінетом Міністрів України Рада міністрів Автоном­ної Республіки Крим, Обласні, Київська, Севастополь­ська міські державні адміністрації подають свої ви­сновки та проект відведення земельної ділянки цент­ральному органу виконавчої влади з питань земель­них ресурсів, який розглядає ці матеріали і у місяч­ний строк подає їх до Кабінету Міністрів України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]