Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
128_zemkodexkomenta.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
2.58 Mб
Скачать

1. Межі адміністративно-територіальних утворень посвідчуються державним актом України.

2. Форма та порядок видачі державного акта Укра­їни на межі адміністративно-територіального утво­рення встановлюються Верховною Радою України.

Документом, яким посвідчуватимуться межі адмі­ністративно-територіальних утворень, є державний акт України.

Такий документ видаватиметься відповідному адмі­ністративно-територіальному утворенню. Він повинен

176

містити повні відомості про межі конкретної адмініс­тративно-територіальної одиниці. Форма такого акта поки що не встановлена.

На відміну від інших державних актів, які посвід­чують право власності на землю чи право постійного землекористування, державний акт України на межі адміністративно-територіального утворення виконува­тиме дещо іншу роль.

Наявність такого державного акта у конкретної адміністративно-територіальної одиниці даватиме уяв­лення про просторові межі території цієї одиниці. В межах території села, селища, міста, району в місті можуть знаходитись земельні ділянки, які перебувають в державній, приватній чи комунальній власності. Право власності на ці землі, а також на землі, які на­дані в постійне користування, посвідчується відповід­ними державними актами, форми яких затверджують­ся Кабінетом Міністрів України.

Щодо посвідчення меж адміністративно-територі­альних утворень, то воно здійснюватиметься держав­ним актом України на межі.

Форма такого акта та порядок його видачі встанов­люються Верховною Радою України.

Глава 30. Планування використання земель

Стаття 177. Загальнодержавні програми використання та охорони земель

1. Загальнодержавні програми використання та охорони земель розробляються з метою забезпечен­ня потреб населення і галузей економіки у землі та її раціонального використання і охорони.

2. Загальнодержавні програми використання та охорони земель розробляються відповідно до програм економічного, науково-технічного і соціального роз­витку України.

177

3. Загальнодержавні програми використання та охорони земель затверджуються Верховною Радою України.

В Україні вся діяльність щодо організації викорис­тання і охорони земель носить плановий характер. Планування раціонального землекористування є скла­довою частиною загальнодержавної системи плануван­ня. Так, Основні напрями державної політики Украї­ни у галузі охорони довкілля, використання природ­них ресурсів та забезпечення екологічної безпеки, за­тверджені постановою Верховної Ради України від 5 бе­резня 1998 року у своєму складі містять спеціальні розділи щодо використання та охорони земельних ре­сурсів. В цьому документі, зокрема, відзначається, що сучасне використання земельних ресурсів України не відповідає вимогам раціонального природокористуван­ня (порушено екологічно допустиме співвідношення площ ріллі, природних кормових угідь, лісових наса­джень, розораність земель є найвищою в світі та ін.). У зв'язку з викладеним в Основних напрямках перед­бачаються основні заходи щодо збалансованого вико­ристання і відновлення земельних ресурсів. Головним серед них є те, що державна політика охорони і раціо­нального використання земель визначається системою правових, організаційних, економічних та інших захо­дів, які мають природоохоронний, ресурсозберігаючий та відтворювальний характер.

Державне планування використання та охорони земель є в Україні об'єктивною необхідністю. Воно обумовлено цілою низкою соціально-економічних фа­кторів і в першу чергу особливою роллю землі в еко­логічній системі.

Оскільки в ст. 1 Земельного кодексу встановлено, що земля є основним національним багатством, яке перебуває під особливою охороною держави, то необхід­ність планування її раціонального використання та охорони стає нагальною.

Та обставина, що певна частина земель не перебуває у власності держави, аж ніяк не впливає на принцип

177

планування використання і охорони земель. Більш того, як свідчить зміст ст. 1 Земельного кодексу, використання власності на землю не може завдавати шкоди правам і свободам громадян, інтересам суспільства, погіршува­ти екологічну ситуацію і природні якості землі.

Важливе значення для планування використання та охорони земель мають Основні напрями земельної реформи в Україні на 2001-2005 роки, схвалені Ука­зом Президента України від ЗО травня 2001 р. та роз­порядження Кабінету Міністрів України від 26 верес­ня 2001 року «Про затвердження заходів щодо реалі­зації Основних напрямів земельної реформи в Украї­ні на 2001-2005 роки»1. Серед цих заходів самостійне місце займає удосконалення механізмів державного управління земельними ресурсами. Мова йде, зокрема, про необхідність проведення інвентаризації земель населених пунктів і земель несільськогосподарського призначення за межами населених пунктів, встановлен­ня меж населених пунктів, завершення грошової оцін­ки земель та ін.

Державне планування раціонального використан­ня і охорони земель характеризується своїми особли­востями. . к:

Завдання планування щодо використання та охо­рони землі полягає в забезпеченні оптимального роз­поділу земель між галузями виробництва і для інших народногосподарських потреб, а також максимально­му збереженні земель сільськогосподарського призна­чення, особливо найбільш цінних сільськогосподарсь­ких угідь. Це пов'язано також із залученням в сіль­ськогосподарський обіг земель, що не використовують­ся, і постійним підвищенням їх родючості, здійснен­ням протиерозійних і протисельових заходів, створен­ням умов для широкої рекультивації земель і всебіч­ної охорони їх від забруднення та засмічення. Для ви­рішення цих завдань розроблюються загальнодержав­

1 Офіційний вісник України.--- 2001,— № 39.— Ст. 1775.

178

3.

ні та регіональні програми використання та охорони земель.

Розроблення загальнодержавних програм викори­стання та охорони земель здійснюється Кабінетом Міністрів України. До повноважень цього органу ви­конавчої влади в галузі земельних відносин належить також і забезпечення виконання вказаних програм. Участь в розробленні та реалізації як загальнодержа­вних, так і регіональних програм використання та охо­рони земель приймають також інші органи державної виконавчої влади. Так, відповідні повноваження в за­значеній сфері мають і центральний орган виконавчої влади з питань екології та природних ресурсів (Міні­стерство екології та природних ресурсів); центральний орган виконавчої влади з питань земельних ресурсів (Державний комітет України по земельних ресурсах); Рада Міністрів Автономної Республіки Крим; місцеві державні адміністрації. Крім того, розроблені загаль­нодержавні програми використання та охорони земель обов'язково погоджуються з Верховною Радою Авто­номної Республіки Крим та обласними радами. Назва­ні органи приймають участь, не тільки у розробленні, але й і в реалізації загальнодержавних і регіональних програм на відповідних територіях.

Розроблення таких програм має за мету забезпечен­ня потреб населення і галузей економіки у землі та її раціонального використання і охорони. Загальнодер­жавні програми використання та охорони земель по­винні затверджуватися Верховною Радою України.

В даний час загальнодержавні програми викорис­тання та охорони земель як специфічна форма плану­вання знаходяться, у стадії розроблення. Розроблення зазначених програм здійснюється відповідно до про­грам економічного, науково-технічного і соціального розвитку України. Кабінет Міністрів України своїм розпорядженням від 26 травня 2001 року визнав за необхідне розроблення на виконання Закону України «Про державне прогнозування та розроблення програм економічного і соціального розвитку України» проек­ту Державної програми економічного і соціального

178

розвитку України на 2002 рік1, хоч певні програмні до-кументи щодо використання та охорони земель уже діють. Так, 16 листопада 2000 р. Кабінет Міністрів України затвердив Комплексну програму розвитку меліорації земель і поліпшення екологічного стану зрошуваних та осушених угідь у 2001-2005 роках та прогноз до 2010 року2.

З метою створення умов для раціонального викори­стання земель, відтворення родючості ґрунтів і запро­вадження екологічно збалансованого землекористуван­ня розпорядженням Президента України від 7 люто­го 1996 року визнано за необхідне розроблення Націо­нальної програми охорони земель на 1996-2005 роки. Цим розпорядженням була утворена комісія з розроб­лення проекту програми і затверджено її персональ­ний склад. На Кабінет Міністрів України було покла­дено обов'язок забезпечити фінансування проекту Національної програми охорони земель. Але, на жаль, така програма поки що не затверджена у встановлено­му порядку.

Стаття 178, Регіональні програми використання та охорони земель

1. Регіональні програми використання та охоро­ни земель розробляються Радою міністрів Автоном­ної Республіки Крим, обласними державними адмі­ністраціями і затверджуються Верховною Радою Автономної Республіки Крим та обласними радами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]