Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
128_zemkodexkomenta.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
2.58 Mб
Скачать

2. Житлово-будівельні (житлові) та гаражно-буді­вельні кооперативи можуть набувати земельні ділян­ки у власність за цивільно-правовими угодами.

Самостійними суб'єктами земельних прав на землі житлової та громадської забудови здебільшого в міс­тах та селищах виступають житлово-будівельні (жит­лові) та гаражно-будівельні кооперативи.

Раніше створені у встановленому порядку житлово-будівельні та гаражно-будівельні кооперативи функці­онують на земельних ділянках, що надані їм у постій­не користування для будівництва і обслуговування відповідних об'єктів нерухомості.

37

Зазначені суб'єкти у свій час реалізували своє пра­во на отримання земельних ділянок під забудову. Так, у відповідності з п.17 Примірного статуту кооперати­ву по будівництву та експлуатації колективних гара­жів — стоянок для автомобілів і мотоциклів, що зна­ходяться в особистій власності громадян, затвердженого постановою Ради Міністрів УРСР від 16 листопада 1962 року (зі змінами та доповненнями)1 кооператив має право одержувати в користування земельну ділянку для будівництва гаража-стоянки. На нього як на са­мостійну юридичну особу покладені обов'язки щодо дотримання всіх встановлених правил благоустрою, провадження озеленення виділеної земельної ділянки, влаштування під'їздних шляхів до гаражів, виконан­ня рішень місцевих органів, що стосуються утриман­ня і експлуатації будівель і земельних ділянок.

Відповідні положення щодо права на земельну-'ді­лянку житлово-будівельного кооперативу закріплені п.16 Примірного статуту житлово-будівельного коопе­ративу, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від ЗО квітня 1985 року.2

Що ж стосується житлових кооперативів, які утво­рювалися на базі уже забудованого житлового будин­ку, то за цими юридичними особами земельні ділянки закріплювалися в постійне користування для обслуго­вування відповідного будинку.

Окреме місце серед кооперативів, які використову­вали землі певних населених пунктів (скажімо, в зоні Південного берега Криму), займали і займають дачно» будівельні кооперативи. Але, на жаль, чинне земельне законодавство їх не згадує.

Розмір земельних ділянок, які надавалися житло­вим, житлово-будівельним, гаражно-будівельним і да­чно-будівельним кооперативам, раніше установлювався відповідно до затверджених у встановленому порядку норм і проектно-технічної документації.

1 ЗП УРСР.— 1962.— № Ц._ Ст. 165.

2 Жилшцное законодательство Украйни.— Хаоьков — Одиссей.— 2001.— С. 262.

37

Чин ний Земельний кодекс зобов'язує всі юридичні особи (у тому числі і кооперативи), які мають у постій­ному користуванні земельні ділянки, але згідно Зе­мельному кодексу не можуть мати їх на такому праві, повинні до першого січня 2005 року переоформити у встановленому порядку право власності або право орен­ди на них.

За рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування новоствореним кооперати­вам передаються безоплатно у власність або надають­ся в оренду земельні ділянки для житлового і гараж­ного будівництва.

Суб'єктом права власності на відповідну земельну ділянку чи права орендного землекористування висту­пають кооперативи як самостійні юридичні особи. Саме їм належать всі встановлені Земельним кодексом права по використанню земельних ділянок. Члени коопера­тиву не мають самостійних прав на земельні ділянки.

Розміри земельних ділянок, які отримають коопе­ративи під забудову, встановлюються відповідно до затвердженої містобудівної документації.

Забудовані земельні ділянки, тобто на яких розмі­щені кооперативні будинки і гаражі, в подальшому використовуються для обслуговування цих об'єктів.

Кооперативи як самостійні юридичні особи можуть також набувати земельні ділянки у власність за цивіль­но-правовими угодами. При цьому треба зазначити, що набуття кооперативами відповідних земельних ділянок обов'язково припускає їх подальше використання за цільовим призначенням, пов'язаним із забудовою.

Забудова земельних ділянок кооперативами здійс­нюється у встановленому порядку (див. комент. до ст. 40). За правопорушення у сфері містобудування, вчи­нені кооперативами, наступає їх відповідальність згід­но Закону України «Про відповідальність підприємств, об'єднань, установ та організацій за правопорушення у сфері містобудування». В числі правопорушень за­ковом названі: проведення будівельних робіт без до- * зволу на їх виконання або без затвердженої проектної документації; виконання будівельних робіт, що не від­

38

повідають державним стандартам, нормам і правилам або проектним рішенням; прийняття в експлуатацію об'єктів, зведених з порушенням законодавства, а так само місцевих правил забудови населених пунктів або проектних рішень тощо.

Стаття 42. Земельні ділянки багатоквартирних жилих будинків

1. Земельні ділянки, на яких розташовані багато­квартирні жилі будинки, а також належні до них будівлі, споруди та прнбудинкові території держав­ної або комунальної власності, надаються в постій­не користування підприємствам, установам і органі­заціям, які здійснюють управління цими будинками.

2. У разі приватизації громадянами багатоквар­тирного жилого будинку відповідна земельна ділян­ка може передаватися безоплатно у власність або надаватись у користування об'єднанню власників.

3.' Порядок використання земельних ділянок, на яких розташовані багатоквартирні жилі будинки, а також належні до них будівлі, споруди та прнбудин­кові території, визначається співвласниками.

4. Розміри та конфігурація земельних ділянок, на яких розташовані багатоквартирні жилі будинки, а також належні до них будівлі, споруди та прибудин-кові території, визначаються на підставі проектів розподілу території кварталу, мікрорайону та відпо­відної землевпорядної документації.

Серед земель житлової забудови самостійне місце займають земельні ділянки багатоквартирних жилих будинків. На цих земельних ділянках розташовують­ся не тільки зазначені будинки, але й належні до них будівлі і споруди.

Земельні ділянки багатоквартирної несадибної жит­лової забудови як об'єкти використання характеризу­ються певними специфічними особливостями. Вони, як правило, знаходяться у спільному користуванні декіль­кох юридичних осіб (власників будинків або підпри­ємств, установ і організацій, які здійснюють управлін-

38

ня ними) і мають єдину інфраструктуру та об'єкти об­слуговування будинків (проїзди, тротуари, майданчики для господарських цілей та інше).

В ч.І ст. 42 Земельного кодексу йдеться про належ­ність до багатоквартирних жилих будинків не тільки будівель і споруд, але й прибудинкової території.

Прибудинкова територія — це нова категорія в зе­мельному законодавстві. її поява обумовлена процеса­ми реформування в житловій сфері, приватизації дер­жавного житлового фонду, створенням об'єднань спів­власників багатоквартирних будинків (кондомініумів).

Згідно Положенню про порядок встановлення та закріплення меж прибудинкових територій існуючого житлового фонду та надання у спільне користування або спільну сумісну власність земельних ділянок для спорудження житлових будинків, затвердженому на­казом Держкомзему України, Держкоммістобудуван-ня України, Держжитлокомунгоспу України, та Фонду державного майна України від 05.04.96 р.1, прибудин­кова територія визначається як встановлена за проек­том поділу території мікрорайону (кварталу) та проек­том забудови земельна ділянка багатоквартирної не-садибної житлової забудови, яка необхідна для розмі­щення та обслуговування житлового будинку (будин­ків) і не може виділятися для частини будинку (блоку, поверху, секцій, квартир тощо).

До її складу крім території під житловим будин­ком включаються: проїзди та тротуари, озеленені те­риторії, ігрові майданчики для дітей дошкільного та молодшого шкільного віку, майданчики для відпочин­ку дорослого населення, занять фізичною культурою, тимчасового зберігання автомобілів, господарських ці­лей, вигулювання собак, інші території, пов'язані з утри­манням та експлуатацією будинків та інших, пов'яза­них з ними, об'єктів.

1 Див.: Земельні відносини в Україні: Законодавчі акти і нормативні документи // Держкомзем України.— К.: Урожай.— 1998.— С. 638.

38

Згідно Закону України від 29 листопада 2001 р. «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку»1 прибудинковою територією вважається територія на­вколо багатоквартирного будинку, визначена актом на право власності чи користування земельною ділянкою і призначена для обслуговування багатоквартирного будинку.

В той же час даним законом встановлено, що земель­на ділянка багатоквартирного будинку є елементом житлового комплексу. В свою чергу житловий ком­плекс визначається законом як єдиний комплекс не­рухомого майна, що утворений земельною ділянкою в установлених межах, розміщеним на ній жилим бага­токвартирним будинком або його частиною разом із спорудами та інженерними мережами, які утворюють цілісний майновий комплекс.

Належність багатоквартирного житлового будинку до об'єктів державної або комунальної власності обу­мовлює надання відповідної земельної ділянки (при-будинкової території) в постійне користування підпри­ємствам, установам і організаціям, які здійснюють управління цими будинками. Оскільки житловий фонд є об'єктом комунальної власності, то управління цим фондом здійснюють житлово-експлуатаційні органи місцевих рад. Деяка частина житлових будинків може належати державним підприємствам, організаціям і установам. Ці суб'єкти самостійно або через створені ними підрозділи здійснюють управління належним їм житловим фондом.

Якщо багатоквартирний житловий будинок буде приватизований громадянами (мешканцями цього бу­динку), то прибудинкова територія може бути переда­на у власність або ж надана у користування об'єднан­ню власників. Згідно Закону України «Про об'єднан­ня співвласників багатоквартирного будинку» таким об'єднанням вважається юридична особа, створена власниками для сприяння використання їхнього вла­сного майна та управління, утримання і використання неподільного та загального майна.

1 Урядовий кур'єр.— 2002.— № 19.— ЗО січня.

Частина 2 ст. 42 передбачає можливість передачі у власність або надання у користування прибудинковоі території об'єднанню власників. В зазначеній нормі не уточнюється, про яке користування йдеться: постійне, тимчасове чи на умовах оренди. Як відомо, тимчасове землекористування чинним законодавством взагалі не передбачено. Щодо постійного землекористування, то воно має обмежений характер.

У зв'язку з тим, що земельні ділянки багатоквар­тирної несадибної житлової забудови, як правило, зна­ходяться у спільному користуванні декількох юридич­них осіб і мають єдину інфраструктуру та об'єкти об­слуговування, законом встановлево, що порядок ви­користання ділянок, на яких розташовані багатоквар­тирні жилі будинки, а також належні до них будівлі, споруди та прибудинкові території, визначається спів­власниками.

Межі земельних ділянок прибудинкових територій в існуючій несадибній житловій забудові встановлю­ються за проектами відведення цих ділянок відповід­но до затверджених у встановленому порядку норм і проектно-технічної документації.

Затверджений уповноваженими органами місцево­го самоврядування (за місцем розташування земель­них ділянок прибудинкових територій) проект поділу територій мікрорайону (кварталу), групи будинків є підставою для розробки проектів відведення земельних ділянок прибудинкових територій будинку (будинків) цього мікрорайону (кварталу).

Розміри земельних ділянок прибудинкових тери­торій визначаються пропорційно в залежності від за­гальної площі житлових, допоміжних і нежитлових приміщень, поверховості будинків, їх розташування в межах населеного пункту відповідно до державних норм і правил та затвердженої проектно-технічної до­кументації.

Частка власності (користування) земельної ділян­ки кожного власника квартири (квартир) чи нежит-лового приміщення у спільній частковій власності визначається відношенням загальної площі квартири

39

(квартир) чи нежитлових приміщень, що перебувають у його власності, до спільної площі всіх квартир і не­житлових приміщень будинку.

Виділення частини земельної ділянки власникам квартир і нежитлових приміщень в натурі та їх окре­ме відчуження не допускається.

Право власності (користування) на прибудинкову територію (земельну ділянку) кожного співвласника будинку визначається у свідоцтві про право власності на частину будинку у вигляді відповідної частки.

Використання прибудинкових територій здійснюєть­ся за цільовим призначенням, тобто для обслуговування багатоквартирного будинку.

Заходи, пов'язані з підвищенням рівня благоустрою прибудинкових територій (спорудження дитячих спор­тивних майданчиків, гаражів, автостоянок, встановлен­ня кіосків та інших споруд), здійснюються за рішен­ням об'єднань співвласників з дозволу уповноважених органів на підставі проектної документації, розробле­ної та затвердженої у встановленому порядку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]