Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
128_zemkodexkomenta.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
2.58 Mб
Скачать

1. Для здійснення концесійної діяльності концесі­онеру надаються в оренду земельні ділянки у поряд­ку, встановленому цим Кодексом.,

2. Види господарської діяльності, для яких можуть надаватися земельні ділянки у концесію, визначають­ся законом.

Для здійснення відповідних видів концесійної ді­яльності необхідні земельні ділянки надаються в орен­ду концесіонеру відповідно до статей 124-126 цього Зе­мельного кодексу України, Закону України від 6 жовт­ня 1998 року «Про оренду землі», а також Закону Укра­їни від 16 липня 1999 року «Про концесії» (Відомості Верховної Ради України.—1999.— № 41.— Стаття 372).

Згідно статті 5 Закону України від 16 липня 1999 року «Про концесії» земельні ділянки надаються кон­

1 Урядовий кур'єр.— 2002,— № ЗО.— Стор. 14.

92

цесіонеру у користування, у тому числі на умовах оре­нди, на термін дії концесійного договору відповідно до положень вищенвведеного законодавства України. При цьому строк концесійного договору оренди має бути не менше 10 років та не більше 50 років.

Цей Закон визначає поняття та правові засади регу­лювання відносин концесії державного та комуналь­ного майна, а також умови та порядок її здійснення з метою підвищення ефективності використання держав­ного і комунального майна і забезпечення потреб гро­мадян України у товарах (роботах, послугах).

Види господарської діяльності, для яких можуть надаватися земельні ділянки у концесію, передбачені статтею 3 Закону України від 16 липня 1999 року «Про концесії». Так, у концесію можуть надаватися об'єкти державної чи комерційної діяльності для здійснення діяльності у таких сферах господарської діяльності (крім видів підприємницької діяльності, які відповід­но до законодавства можуть здійснюватися виключно державними підприємствами і об'єднаннями): водопо­стачання, відведення та очищення стічних вод, будів­ництво жилих будинків і таке інше.

Виключно на пленарних засіданнях відповідні міс­цеві ради можуть приймати рішення щодо додатково­го переліку сфер господарської діяльності, для здійс­нення діяльності у яких об'єкти права комунальної власності можуть надаватися у концесію.

Об'єкти права державної чи комунальної власності, надані у концесію, не підлягають приватизації протя­гом дії концесійного договору.

Відносини щодо надання в концесію об'єктів права державної чи комунальної власності регулюються кон­цесійними договорами, Законом «Про концесії» та ін­шими нормативними актами України.

Спеціальними законами можуть визначатися особ­ливості здійснення концесійної діяльності в окремих сферах господарської діяльності.

93

Стаття 95, Права землекористувачів

Землекористувачі, якщо інше не передбачено зако­ном або договором, мають право: , а) самостійно господарювати на землі;

б) власності на посіви і насадження сільськогоспо­дарських та інших культур, на вироблену сільсько­господарську продукцію;

І в) використовувати у встановленому порядку для власних потреб наявні на земельній ділянці загально-поширені корисні копалини, торф, лісові угіддя, вод­ні об'єкти, а також інші корисні властивості землі;

г) на відшкодування збитків у випадках, передба­чених законом;

- ґ) споруджувати жилі будинки, виробничі та інші будівлі і споруди.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]