Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
128_zemkodexkomenta.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
2.58 Mб
Скачать

1. Власник або землекористувач земельної ділян­ки має право вимагати встановлення земельного сер­вітуту для обслуговування своєї земельної ділянки.

2. Земельний сервітут встановлюється за домовле­ністю між власниками сусідніх земельних ділянок на підставі договору або за рішенням суду.

3. Право земельного сервітуту виникає після його державної реєстрації в порядку, встановленому для державної реєстрації прав на земельну ділянку.

Ініціатором встановлення сервітуту виступає влас­ник або землекористувач менш цінної земельної ділян­ки, який бажає отримати певні вигоди від використан­ня чужої землі для обслуговування своєї ділянки.

99

Земельний сервітут повинен представляти конкрет­ний інтерес для його потенційного власника, бути йому корисним. Не можна вважати сервітутом обмеження власника в здійсненні певних дій по відношенню до своєї землі, якщо це не дає іншій особі ніякої вигоди — від кращого господарювання на землі до права мати незатінену будівлю.

Сервітут не створює для його носія можливості ви­магати від власника землі чи користувача здійснення якихось певних і конкретних дій в його інтересах. Останні повинні не заважати особам, що реалізують сервітут, здійснювати певні дії (наприклад, прогон ху­доби через ділянку до водойми) або утримуватись від власних дій по відношенню до своєї землі, які вони б могли здійснити при відсутності сервітуту (наприклад, риття канави через наявний шлях до ділянки).

Земельний сервітут не повинен бути обтяженим влас­ним сервітутом.

В світовій практиці сервітути встановлювались за домовленістю сторін на підставі договору, за рішенням суду, по успадкуванню, в разі набувальної давності.

Ст. 100 (п. 2) Кодексу містить лише перші два юри­дичних факти, тобто договір сторін або рішення суду.

Законодавством не встановлена форма договору сто­рін і його зміст. Очевидно, його суттєвими умовами, пі­сля досягнення домовленості, мають бути предмет дого­вору, вид земельцого сервітуту, права і обов'язки сторін, питання платності, умови припинення дії сервітуту. Оскільки при укладенні угоди про сервітут не відбува­ється переходу права власності на земельну ділянку, законодавчо не передбачено її обов'язкового нотаріаль­ного посвідчення. Але, як і кожна угода, за бажанням однієї з сторін вона може бути посвідчена нотаріально.

Якщо власник або користувач земельної ділянки відмовляються укласти угоду про виникнення серві­туту з ініціюючою стороною або сторони не можуть дійти згоди про його умови, сервітут може бути вста­новлений на підставі судового рішення. В цьому ви­падку позивач повинен в судовому засіданні довести, що нормальне господарське або містобудівне викори-

99

стання його землі і нерухомості неможливе без обтя­ження сервітутом чужої земельної нерухомості.

Право земельного сервітуту вважається чинним піс­ля його державної реєстрації в порядку, встановленому для державної реєстрації прав на земельну ділянку.

До прийняття уніфікованого законодавчого акта про державну реєстрацію прав на землю, згідно ст. 202 Земельного кодексу, доцільно застосовувати постано­ву Кабінету Міністрів України від 25.12.1998 р. «Про затвердження Порядку державної реєстрації догово­рів оренди землі».

Стаття 101. Дія земельного сервітуту

1. Дія земельного сервітуту зберігається у разі переходу прав на земельну ділянку, щодо якої вста­новлений земельний сервітут, до іншої особи.

2. Земельний сервітут не може бути предметом ку-півлі-продажу, застави та не може передаватися будь-яким способом особою, в інтересах якої цей сервітут встановлено, іншим фізичним та юридичним особам.

3. Власник, землекористувач земельної ділянки, щодо якої встановлений земельний сервітут, має право вимагати від осіб, в інтересах яких встановле­но земельний сервітут, плату за його встановлення, якщо інше не передбачено законом.

4. Власник земельної ділянки, щодо якої встанов­лений земельний сервітут, має право на відшкодуван­ня збитків, завданих встановленням земельного сер­вітуту.

Земельні сервітути, на відміну від особистих, є належ­ністю не конкретної особи, а проявом особливостей правового стану конкретної земельної ділянки. Серві­тут обтяжує не її колишнього чи теперішнього влас­ника чи користувача, а будь-якого суб'єкта земельних відносин, який набув право на неї. Тому у разі перехо­ду прав на земельну ділянку, щодо якої встановлений земельний сервітут, до іншої особи, дія його, як і рані­ше, зберігається.

Ст. 132 Земельного кодексу зазначає, що при перехо­ді права власності на земельні ділянки однією з суттє-

257

вих умов відповідної угоди повинні бути відомості про відсутність або наявність обмежень щодо використан­ня земельної ділянки за цільовим призначенням (за­става, оренда, сервітути).

Ст. 11 Закону України «Про оренду землі» від 6.10.1998 р. передбачено, що передача в оренду земель­ної ділянки не є підставою для припинення прав тре­тіх осіб по відношенню до цієї ділянки і відповідні відомості про обтяження у використанні ділянки є сут­тєвими умовами договору оренди землі.

Земельні сервітути не можуть виступати самостій­ним предметом угод. Тому вони не можуть бути куп­лені, продані, заставлені чи іншим способом відчуже­ні тою особою, яка користувалась сервітутом, наданим для її земельної ділянки.

П. 1. ст. 98 Земельного кодексу вказує на можли­вість володаря сервітуту платно або безоплатно кори­стуватися чужою земельною ділянкою. А п. З ст. 101 містить положення про те, що власник чи користувач обтяженої сервітутом земельної ділянки, має право від і його носіїв вимагати плату за його встановлення, якщо інше не передбачено законом. «Інше» законом поки що не передбачено. Відсутні також більш-менш чіткі критерії обрахування розміру такої плати, бо утрудне­но буде керуватися, наприклад, таким — «цена, обьгч-но взимаемая при сравниммх обстоятельствах». Це може стати однієї з основних вад при встановленні сервітутів по домовленості громадян і при формуванні судової практики з питань земельних сервітутів.

Якщо встановленням земельного сервітуту власни­ку землі причинені збитки, вони мають право на їх відшкодування в порядку, передбаченому постановою Кабінету Міністрів України від 19.04.1993 р. «Про порядок визначення та відшкодування збитків влас­никам землі та землекористувачам».

Стаття 102. Припинення дії земельного сервітуту

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]