Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Уроки трудового навчання 1клас.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
6.22 Mб
Скачать

Хід уроку

I. Підготовка робочих місць.

II. Організаційний момент.

III. Повідомлення теми та мети уроку. 1. Слово вчителя.

—Діти, чи знаєте ви, хто шиє для вас одяг? {Швачка.)

—Сьогодні до нас на урок прийшла незвичайна швачка. Вона така ж дівчинка, як і ви, проте вже добре володіє секретами майстерності і сама шиє одяг своїм лялькам. (До класу запрошується дівчинка 4 класу.)

Дівчинка.

—Діти, відгадайте загадку:

Для Марічки, для Оленки шию платтячка маленькі, шию я штанці для Гриця, для бабусі — рукавиці. А для мами і для тата — по костюмові до свята. Ще й штанята для Миколи. А чому ж сама я гола?

—Хто ця маленька моя помічниця? (Голка.)

—Сьогодні на уроці я поділюся з вами деякими секретами своєї майстерності, допоможу вам навчитися пришивати ґудзики. Та спочатку уважно послухайте розповідь учителя.

Вчитель пропонує дітям розглянути малюнки інструментів та при­стосувань.

Сантиметрову стрічку виготовляють з тканини. На відміну від лінійки вона має тільки сантиметрові поділки. її ще називають кравецьким метром. Лекало використовують для розмічання викрійок заокругленої форми. Швацькими шпильками прикріплюють викрійки до тканини або тимчасово скріплюють деталі виробу перед змотуванням. Вони, як і голки, мають бути у спеціальній подушечці.

Швацькі ручні голки бувають різної довжини і товщини, від № 1 до № 12. Для роботи з тканиною вам слід брати голки великих та середніх розмірів. Наперсток використовують для проштовхування голки через

товсту чи тверду тканину, щоб захистити пальці від уколу вушком голки. Надівають наперсток на середній палець правої руки. Добирають його за розміром пальця.

Нитки для шиття добирають за кольором і товщиною. На котушці ниток є етикетка з відповідним номером (№ 10, № 20, ... № 80). Чим більший номер, тим тонші голки. Для зручності втягування нитки у вушко голки використовують спеціальні пристосування.

2. Практична робота.

Робота з голкою і ниткою.

— Для безпечної роботи з голкою нитка має бути відповідної довжини. Щоб не поранити учня, який сидить поруч, потрібно відмірювати довжину нитки не більшу за відстань від пальців руки до ліктя. (Користуючись малюнками посібника, учні відмірюють нитку відповідної довжини, втягують її у вушко за допомогою пристосування і зав’язують вузлик.)

IV. Розгляд зразка виробу.

—Ось погляньте зразочок, за яким ви сьогодні навчитеся пришивати ґудзики.

V. Технологія виготовлення виробу.

—На білизні ґудзики пришивають щільно до тканини. На костюмі має бути незначний проміжок між тканиною і ґудзиком, а на пальті, шубі пришивають ґудзики "на ніжці".

(Вчитель пояснює з опорою на малюнки технологічної картки.)

—Починають проколювати тканину з лицьового боку, щоб на звороті не було видно вузлика. Після проколювання тканини зі зворотного боку насаджують на голку ґудзик і прошивають кілька разів. Після цього обмотують нитки між тканиною і ґудзиком, щоб утворився незначний проміжок, а також менше рвалися нитки. Вузлик зав'язують також з лицьового боку, щоб його не було видно під ґудзиком. Для утворення більшого проміжку підкладають під нитки сірник.