Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Уроки трудового навчання 1клас.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
6.22 Mб
Скачать

Хід уроку

I. Підготовка робочих місць.

II. Організаційний момент.

III. Повідомлення теми та мети уроку.

—Сьогодні на урок до нас знову прийшли ваші давні знайомі Гвинтик і Шпунтик. Вони принесли вам для роботи інструмент, яким самі користуються. Вгадайте, що це.

Майстер викував уміло

два однакові ножі.

Дуже зустрічі зраділи

два однакові ножі.

Обнялись, і роз'єднати

їх уже ніхто не зміг.

Підкажіть, як називати

почали відтоді їх? (Ножиці)

—Правильно, це ножиці. Ножиці бувають кравецькі, канцелярські, господарські, перукарські та інші.

На уроках трудового навчання дітям краще користуватися госпо­дарськими ножицями з тупими кінцями. Ножиці мають леза, ручки з кіль­цями, шарнірне кріплення за допомогою гвинтика.

Давайте навчимося різати за допомогою ножиць. Під час різання паперу (а) великий і середній пальці правої руки розміщені в кільцях ножиць, вказівний внизу. Леза розкривають широко і ріжуть папір середньою частиною ножиць, дивлячись уперед на лінію різання. Кінці лез при цьому не змикають повністю, бо будуть надриви.

Якщо ріжуть папір по кривій лінії (б), то повертають не ножиці, а папір, тримаючи його так, щоб добре було видно лінію різання. Розрізняють такі терміни різання паперу ножицями: "розрізати", "відрізати", "вирізати", "надрізати". Термін "розрізати" означає розділити заготовку на дві або більше частин (а). "Відрізати" — відокремити від цілого якусь частину, що розміщена з краю (б).

"Вирізуючи", відокремлюють частини від цілого, які можуть бути і всередині (в). Під час "надрізування" ріжуть папір не до краю, а до певного визначеного місця (г). Сьогодні на уроці ми навчимося виготовляти з цупкого паперу геометричні фігури.

IV. Розгляд зразка виробу.

Учитель демонструє зразки геометричних фігур.

V. Технологія виготовлення виробу.

Геометричні фігури виготовляють з квадрата, який складається з семи частин (а). Розмічають їх, користуючись шаблоном, який має отвори для проведення ліній.

Для квадратної заготовки можна використати відрізок цупкого паперу чи картону.

По наведених лініях розрізають утворені фігури. Коли ріжуть по прямій лінії, заготовку тримають у лівій руці, а правою переміщують ножиці вздовж лінії розрізу.

VI. Планування наступних трудових дій. Відбір матеріалу та інструментів. Закріплення нового матеріалу.

VII. Правила техніки безпеки та гігієни праці.

— Гвинтик і Шпунтик приготували для вас ще й повідомлення. (Один з учнів зачитує.)

Під час роботи ножицями потрібно додержувати таких правил безпеки.

• Працювати ножицями з тупими кінцями.

• Передавати ножиці закритими і кільцями вперед.

• Не можна класти пальці лівої руки на лінію різання.

VIII. Самостійна робота учнів. Фізкультхвилинка.

IX. Оцінювання робіт.

X. Гра "Головоломка".

— Виготовлені геометричні фігури ви зможете використати для гри "Головоломка". Слово "головоломка" походить від виразу "ламати голову", тобто міркувати, вибирати з багатьох рішень єдине правильне. Ігри-головоломки виникли дуже давно в Китаї.

Правила гри: до складу кожної профільної фігури мають входити всі сім вирізаних частинок; вони не повинні перекривати одна одну.

Діти спочатку впізнають зображений у профільній формі об'єкт: зайчик (б), півник (в), вершник на коні (г). Потім складають силует згідно з ма­люнком.