Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Уроки трудового навчання 1клас.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
6.22 Mб
Скачать

IV. Розгляд зразка виробу.

Вчитель демонструє закладки з геометричним та рослинним орнаментами.

—Одні прикраси виготовлені з геометричних фігур (прямокутників, квадратів), тобто мають геометричний орнамент (г), а інші — з рослин у спрощеному (стилізованому) вигляді. Вони мають рослинний орнамент (є).

V. Технологія виготовлення виробу.

—Основу закладки розмічають за підготовленим шаблоном і вирізують з цупкого паперу (б). Квадрати можна розмітити, відраховуючи по 4 клі­тинки на розлініяному папері (а). Вирізаний прямокутник може бути зразком для розмічання на кольоровому папері.

Після того, як вирізали по 4 квадрати, розміщують їх у вигляді ромбів на основі закладки, дотримуючись орієнтовно однакової відстані один від одного (в).

Естетичний вигляд матиме орнамент, якщо зверху квадратів наклеїти малі квадратики контрастного кольору у вигляді ромбиків (ґ). Для цього більший квадрат складають учетверо і розрізують на 4 частини (г).

Закладку можна оздобити і рослинним орнаментом (д, є, є). Стилізовану квітку отримують шляхом перегинання і симетричного вирізування (д). Кружечки краще наштампувати на діркопробивачі (д).

Якщо симетрично наклеїти біля квіток короткі й вузькі смужки, то вони зображуватимуть стебельця на рослинному орнаменті (є).

VI. Планування наступних трудових дій. Відбір матеріалів та інструментів.

VII. Правила техніки безпеки та гігієни праці.

Вчитель нагадує правила користування ножицями, клеєм.

VIII. Самостійна робота. Фізкультхвилинка.

Сів метелик на травичку

і рахує рахівничку:

1, 2, 3 —

ти, метелику, лети.

Крильця вже за головою,

тож дивись перед собою.

Випрямляємо хребет,

крильця зводимо вперед,

мов метелики, літаєм,

крильця зводим, розправляєм.

IX. Продовження самостійної роботи.

X. Оцінювання виробів.

XI. Підсумок уроку.

—Чи сподобалося вам виготовляти закладки?

—А зараз дістаньте свої Букварики і покладіть в них закладки. (Діти кладуть закладки у підручники.)

Королева Книга:

—Молодці, діти! Послухалися моєї поради. Он як зраділи ваші книжечки, коли отримали такі чудові закладки. Сподіваюся, ви надалі виготовите закладки і для інших книжечок та станете добрими друзями Королівства книг.

XII. Прибирання робочих місць.

ЗАКЛАДКА В КНИЖКУ

ПОРЯДОК ВИГОТОВЛЕННЯ ЗАКЛАДКИ

УРОКИ 39-40

Тема. Саморобні дидактичні ігри.

Об'єкт праці. Гра "Математичне доміно", "Математичне лото".

Мета. Вчити послідовності виготовлення предметних ігор, ознайомити

з правилами ігор. Виховувати активність, творчість, колективізм

у дитячій грі.

Матеріали та інструменти. Папір в клітинку для розмітки, різнокольоровий папір, ножиці, тонкий картон, клей, пензлики, прості олівці, технологічні таблиці, геометричні фігури.

Хід уроку

I. Підготовка робочих місць.

II. Організаційний момент.

—Діти, ви любите гратися?

—А які ігри вам найбільше до вподоби?

—До нас на урок прийшли ось такі геометричні фігури. (Вчитель демонструє.) Чи всі вони вам знайомі? (Діти відповідають, вчитель знайомить з овалом.)

—Погляньте на них. Вони такі сумні. Виявляється, фігурки теж хочуть погратися з дітками, але ви їх ніколи не берете до гри.

III. Повідомлення теми та мети уроку.

—Як же бути? Що потрібно зробити, щоб розвеселити геометричні фігури?

(Погратися з ними.)

—Давайте сьогодні виготовимо гру "Математичне доміно". Основна мета цієї гри — закріпити знання про найпростіші геометричні фігури. Заодно і наші фігурки розвеселимо. Працювати будемо у бригадах. (Поділ дітей на бригади.)

IV. Розгляд зразка виробу.

V. Технологія виготовлення виробу.

Розмітку фігур доцільно виконати за допомогою клітинок (а).

Сторона квадрата, діаметри круга і півовалу матимуть по 3 клітинки, а прямокутник буде зі сторонами 2x3 клітинки (а). Трикутник дістанемо, розрізавши квадрат по діагоналі. Геометричні фігури бажано вирізати з відходів різнокольорового паперу — це дозволить економно вико­ристовувати матеріал. Однакові фігурки вирізують з паперу однакового кольору.

Карточки доміно також розмічають за клітинками (б). Вирізують їх з тонкого картону. Всіх карточок має бути 14 (в, г), чотири з яких "дублі" (г). Кожну карточку доміно розмічають на дві рівні частини, перегнувши навпіл вирізаний зразок з клітинками. Наклеюють кольорові фігури на карточки так, як показано на малюнках в, г.

VI. Планування наступних трудових дій. Відбір матеріалів та інструментів.

VII. Правила техніки безпеки.

Інструктор з техніки безпеки нагадує правила користування ножицями. Вчитель наголошує на гігієну праці під час користування клеєм.

VIII. Самостійна робота учнів.

Учитель слідкує за роботою бригад, корегує виконання поставленого завдання.

Фізкультхвилинка.

IX. Продовження самостійної роботи.

X. Оцінювання виробів.

XI. Підсумок уроку.

—Чи вдалося вам виконати поставлене завдання так, як ви хотіли?

—Погляньте на наших гостей. (Вчитель заздалегідь перевернув геометричні фігури іншим боком.)

—Фігурки посміхаються. Вони задоволені і готові з вами погратися. Але спочатку потрібно прибрати робочі місця.

XII. Прибирання робочих місць.

—А тепер можна і погратись.

Гра "Математичне доміно". Правила гри.

У грі може брати участь від двох до чотирьох учасників. Усі карточки перевертають на зворотний бік і перемішують. Кожен гравець бере по три з них. Решта залишається для тих гравців, у яких будуть відсутні карточки з потрібними фігурами. Гру починає той учасник гри, у кого є карточка з "дубль-квадратом", якщо немає, то "дубль-трикутником". За чергою гравці виставляють з обох боків карточки, на яких є фігура квадрата (трикутника) і далі відповідні фігури. Виграє той учасник гри, хто першим викладе всі карточки. Якщо розібрано залишок карточок і у всіх гравців є карточки, але на жодній з них немає потрібних фігур, то гра закінчується в нічию.

На наступному уроці учні продовжують роботу. Виготовляють дидактичну гру "Математичне лото".

Гра "Математичне лото".

Під час гри першокласники не тільки краще запам'ятовують форми геометричних фігур, а й їх назви та отримують елементарні уявлення про координати.

Як і в попередній грі "Математичне доміно", геометричні фігури учні розмічають за допомогою клітинок і вирізують з кольорового паперу (а). Фігуру ромба можна розмітити за шаблоном. Після з'ясування послідовності трудових дій учні, перегинаючи альбомний аркуш паперу, розмічають квадрат і вирізують його (б). Перегинаючи і складаючи папір, ділять квадрат на 4 частини як по вертикалі, так і по горизонталі (б, в). На кожен розмічений квадрат наклеюють вирізану геометричну фігуру (г).

Перед грою вчитель пояснює, як відшукати математичну фігуру у розміченому квадраті за названою буквою і цифрою. Ведучий гри (вчитель) за чергою дає завдання гравцям, наприклад, назвати фігуру, розміщену на перетині букви "Б" і цифри "З". Можна дати завдання навпаки, наприклад, які букви і цифри у математичному лото відповідають прямокутникам 2, Б З, Г І).

Переможцями будуть ті учасники гри, які безпомилково визначатимуть назви геометричних фігур та їх координати.

ГРА "МАТЕМАТИЧНЕ ДОМІНО"

ГРА "МАТЕМАТИЧНЕ ЛОТО"

УРОК 41

Тема. Саморобні дидактичні ігри.

Об'єкт праці. Гра "Запусти ракету".

Мета. Навчити послідовності виготовлення предметної гри "Запусти ракету", ознайомити з правилами гри. Розвивати пізнавальний інтерес школярів. Виховувати бажання працювати, вивчати математику.

Матеріали та інструменти. Тонкий картон, кольоровий папір, клей, пензлики, пластилін, прості олівці.