Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
mig_econ.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
1.14 Mб
Скачать

Передмова

Основна увага в навчальному посібнику приділена, насамперед, розгляду проблем формування та еволюції світового господарства, змін, які відбуваються в цьому середовищі, включаючи динаміку економічного розвитку його підсистем і окремих регіонів, їх взаємодії в економічній сфері та зростаючій взаємозалежності.

Інтегрований характер навчального курсу "Міжнародна економіка" передбачає також розгляд сутності й динаміки розвитку найважливіших форм міжнародних економічних відносин, що знайшло своє відображення у посібнику.

Виклад матеріалу посібника носить конспективний характер. Текст роботи містить головним чином основні положення, визначення, їх стислі роз'яснення, що викладаються у логічній послідовності. Ілюстративний матеріал, а також приклади присутні в роботі в незначній кількості. З ряду причин автор посібника вважає такий методичний підхід найдоцільнішим. Зокрема, в умовах швидкої еволюції світового господарства, зміни його стану, прискореного розвитку міжнародних економічних відносин, більшість конкретних матеріалів швидко застарівають, втрачають свою актуальність. Разом з тим, конспективний характер текстів орієнтує викладачів та студентів на широке використання в навчальному процесі матеріалів періодичного друку, журнальних та газетних статей, законодавчих актів, парламентських звітів тощо. Крім того, насиченість тексту визначеннями понять та їх характеристиками відкриває широкі можливості для розробки на основі посібника методичних матеріалів:

тестів, задач, планів семінарів, словників, завдань для модульно-рейтингового контролю.

Посібник включає 16 тем і видається двома частинами, причому друга є логічним продовженням першої.

Навчальний посібник розрахований перш за все на студентів економічних спеціальностей університету, а також може бути використаний для вивчення курсу "Міжнародна економіка" в інших категоріях навчальних закладів - в коледжах, курсовій мережі тощо.

Тема 1 формування та розвиток світового господарства

Сучасні підходи до визначення поняття "світове господарство ". Основні етапи формування сучасної світової економіки. Підсистеми світового господарства. Система найважливіших показників розвитку національних господарств та світової економіки в цілому. Динаміка сучасного розвитку світового господарства.

1.1 Сучасні підходи до визначення поняття "світове господарство"

Сучасна спеціальна (наукова та навчальна) література не містить єдиного тлумачення понять "світова економіка", "світове господарство", "міжнародна економіка". Спостерігається декілька підходів до визначення цих понять, що використовуються у вітчизняній та зарубіжній літературі.

Найчастіше зустрічається трактування світового господарства як сукупності національних господарств, пов'язаних одне з одним системою міжнародного поділу праці, різноманітних економічних зв'язків.

Світова економіка також розглядається як система міжнародних економічних взаємовідносин, як свого роду універсальний зв'язок між окремими національними господарствами.

Така точка зору підтримується рядом зарубіжних дослідників, котрі вважають, що світова економічна система включає як торгівлю, фінансові відносини, так і нерівномірний розподіл капіталів та робочої сили. Але в даному випадку з поля зору випадає виробництво, яке багато в чому визначає міжнародні економічні взаємозв'язки.

Збалансованим вважається і розуміння світового господарства як світової системи, яка самовідтворюється на рівні продуктивних сил, виробничих відносин і певних аспектів надбудовчих відносин в тій мірі, в якій національні господарства, що входять до нього володіють певною сумісністю на кожному з трьох означених рівнів. Саме в такому підході відображені основні складові частини господарства, які включають матеріальну базу, реалізацію різноманітних форм власності і порядок функціонування відтворювальних процесів.

Практично всі дослідники визнають, що світове господарство являє собою певну систему, основою виникнення і існування якої виступає її цілісність, яка передбачає стійку взаємодію всіх складових частин даної системи.

Світова економіка відноситься до числа складних систем, котрі характеризуються множиною складових елементів, ієрархічністю, структурністю. В основі цієї системи лежить міжнародне і обмежене рамками окремих держав національне виробництво матеріальних і духовних благ, їх розподіл, обмін та споживання. При цьому кожна з фаз

6

світового відтворювального процесу впливає на функціонування всієї світової господарської системи, котра має і належні їй, як цілому, певні напрямки свого розвитку.

Метою функціонування світової економіки є задоволення потреб людей (попиту). В середині самої системи існують різноманітні підсистеми, в рамках яких означена мета модифікується в силу різних соціально-економічних умов.

Світова економіка як система не може успішно еволюціонувати без певного порядку, який базується на нормах міжнародного публічного і приватного права, що регулюють відносини в господарський сфері між державами, так і колективними формами контролю за виконанням міжнародного права, яким займаються різноманітного роду міжнародні організації. Правила, які склалися, уточнюються і переглядаються у відповідності з потребами розвитку світових продуктивних сил, окремих підсистем і елементів світового господарства.

Поняття "сучасна світова економіка" вказує на найновіші зрушення в еволюції світового господарства. Маючи коріння в попередньому досвіді розвитку світового господарства з належними йому ознаками (нерівномірність розвитку окремих груп і регіонів; постійне загострення конкурентної боротьби; концентрація капіталу і науково-технічного потенціалу в центрах суперництва), даний феномен формується під впливом тенденцій, що недавно проявилися, таких як глобальні процеси соціалізації, гуманізації суспільного виробництва і розширення сфер використання досягнень сучасної науково-технічної революції. Комплекс зовнішніх економічних зв'язків стає системою безпосередніх контактів між різними господарюючими суб'єктами незалежно від кордонів, відстаней і будь-яких національних відмінностей. Проходять стадію свого становлення і розвитку міжнародне виробництво, міжнародний ринок капіталу, міжнародний ринок робочої сили, міжнародний інформаційний простір. Тобто сьогодні світове співтовариство переходить до нового якісного стану.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]