Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
mig_econ.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
1.14 Mб
Скачать

5.2 Суб'єкти міжнародних економічних відносин

Суспільні відносини взагалі завжди відбуваються між індивідуальними чи груповими суб'єктами. Оскільки міжнародні економічні відносини є суспільними відносинами, то вони мають власних суб'єктів.

Суб'єктами МЕВ називають учасників міжнародних економічних явищ і процесів, котрі здатні самостійно і активно діяти з метою реалізації своїх економічних цілей і інтересів.

Існує кілька класифікацій суб'єктів МЕВ. Так, за критерієм рівнів виділяють:

1. Суб'єкти мікрорівня. До них відносяться підприємства, фірми, фермерські господарства, окремі особи.

2. Суб'єкти метарівня - регіони і галузі економіки, які займаються зовнішньоекономічною діяльністю.

55

3. Суб'єкти макрорівня - держави, групи держав, міждержавні та міжнародні організації.

Суб'єктів також ділять на фізичні та юридичні особи. Фізичними особами називають право- і дієспроможні особи, які у міжнародних відносинах виступають як окремі індивідуали, тобто діють від власного імені, за власним бажанням та відповідальністю. Вони не представляють ніяких фірм. До них відносяться комерсанти-індивідуали, наймані працівники (трудові мігранти), туристи.

Юридичними особами називають організації, фірми, корпорації, які займаються зовнішньоекономічною діяльністю і відповідають певним ознакам, що встановлюються законодавством відповідної країни.

Найбільш загальними ознаками юридичних осіб є:

1. Постійність існування, незалежно від окремих елементів, осіб, які входять до їхнього складу та можуть мінятися.

2. Наявність власного майна, відособленого від його учасників.

3. Право купувати, володіти, користуватися і розпоряджатися об'єктами власності.

4. Право від свого імені бути позивачем і відповідачем у суді чи арбітражі.

5. Самостійна майнова відповідальність.

Юридичні особи поділяються на юридичні особи публічного права та юридичні особи приватного права.

Міжнародне публічне право являє собою систему юридичних норм, які створюються державами (і частково міждержавними та міжнародними організаціями) шляхом узгодження їх воль для регулювання певних суспільних відносин. Суб'єктами публічного права вважаються такі особи:

1. Держава як скарбниця, як верховна влада.

2. Органи державного апарату і державно - територіальних об'єднань.

3. Суспільно-політичні угрупування й організації державного значення.

Міжнародне економічне приватне право - це галузь міжнародного приватного права, яке являє собою сукупність норм, що регулюють відносини між суб'єктами міжнародного права, пов'язані з їх діяльністю у сфері міжнародних- економічних відносин. Юридичними особами приватного права є:

1. Товариства з необмеженою відповідальністю.

2. Товариства з обмеженою відповідальністю.

3. Акціонерні товариства.

4. Командитні товариства.

5. Одноосібні підприємства.

Також суб'єктами МЕВ виступають спільні підприємства і різні об'єднання (фізичних осіб, юридичних осіб, фізичних і юридичних осіб).

56

Залежно від цілей, завдань та напрямів діяльності безпосередньо чи опосередковано беруть участь у міжнародних відносинах і міжнародні організації.

Особливим суб'єктом МЕВ виступає держава - суверенне утворення, яке володіє верховною владою на своїй території та незалежністю по відношенню до інших держав. Оскільки відносини і зв'язки між державами знаходяться в основі створення цілісної світогосподарської системи, то держави є головними суб'єктами системи світового господарства. Більшість міжнародних організацій є міждержавними. Саме держави створюють поле діяльності для суб'єктів різних рівнів, укладаючи між собою договори про двостороннє чи багатостороннє співробітництво. Держави регулюють зовнішньоекономічну діяльність суб'єктів своєї країни та діяльність іноземних компаній на своїй території.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]