Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
mig_econ.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
1.14 Mб
Скачать

6.5 Соціально-культурне середовище мев

Соціально-культурне середовище міжнародних економічних відносин складають чинники, які випливають з поведінки людини. Ця

64

поведінка являє собою діалектичну єдність фізіологічної та соціальної поведінок.

Фізіологічною поведінкою людини називають її внутрішньо-природну поведінку, яка , спонукається нейрофізіологічними особливостями життєвих органів людини і залежить від особливості її відчуттів. Основу фізіологічної поведінки складають відчуття голоду, смаку, звуку і його тембру, світла і його відтінків, спектру кольорів, дотику, холоду чи тепла тощо. Переважання тих чи інших чуттєвих особливостей у великих груп людей (нації, народності, населення регіону) сприяє виникненню певних нужд та потреб цих людей, що впливає на їхні запити і в результаті відбивається на їхніх зовнішньоекономічних зв'язках.

Соціальною поведінкою людини називають поведінку індивідуума, причинно зумовлену його характером, який склався під впливом суспільних відносин та його соціального статусу протягом певного проміжку часу. Соціальна поведінка людини базується на таких соціальних засадах: стать, вік, сімейний стан, раса, каста, національність, професія, релігія, ідеологія тощо. Поєднання таких засад у різні комбінації породжує різноманітність соціальних статусів людей та їхніх запитів. Переважання одноманітних запитів окремих великих соціальних груп і розбіжність у запитах таких груп також впливає на розвиток міжнародних відносин.

Поєднання фізіологічних і соціальних засад породжує такі похідні характеристики людської поведінки, як політична орієнтація, патріотизм, вегетаріанство та інші. Всі вони впливають на МЕВ.

Складовим елементом соціально-культурного середовища є розвиток форм мотивації до праці. Більш розвинуті країни мають більше прогресивних видів заохочення до праці, в них краще трудове законодавство. В цих країнах встановлюється вища платня за кваліфіковану працю, практикуються різні побутові заохочення, пільгові позики тощо. Подібні заходи помітно впливають на продуктивність праці. З одного боку все це сприяє зовнішньоекономічній діяльності країни, а з іншого - приваблює із-за кордону висококваліфіковані трудові ресурси.

Важливим чинником впливу на міжнародні економічні відносини є мовні і немовні комунікації. До останніх відносяться міжнародні електронні мережі зв'язку: телефонні, комп'ютерні, факсові. Вони являють собою засоби перенесення інформації. Сама ж інформація має мовне вираження і відноситься до мовних комунікацій.

Суто мовною комунікацією є спілкування за допомогою мови. Тому одним з найважливіших чинників розвитку міжнародних відносин є порозуміння між народами. Визначальною при цьому є перекладна справа.

В сучасних умовах розвиток перекладної справи характеризується рядом складних багатогранних процесів.

1. Виділення англійської мови в основний мовний засіб міжнародного спілкування.

65

2. Поширення в багатьох країнах одночасного вивчення декількох мов.

3. Створення та розвиток електронно-технічних засобів перекладу.

4. Розширення виробництва книжкової перекладної продукції.

5. Розвиток засобів масової інформації.

6. Широке розповсюдження аудіо-, кіно- та відеопродукції по всьому світу.

Також складовим елементом соціально-культурного середовища є морально-етичні норми поведінки людини. Сьогодні суб'єкти міжнародних відносин повинні бути максимально чесними і пунктуальними, якщо вони хочуть надовго закріпитися на світовому ринку.

Значний вплив на міжнародні економічні відносини мають культура, менталітет та особливості уподобань суб'єктів МЕВ.

66

Тема 7 МІЖНАРОДНІ ВАЛЮТНІ ВІДНОСИНИ

Суть міжнародних валютних відносин. Загальні відомості про валюту. Світова валютна. система та її еволюція. Валютні ринки світу. Світовий ринок золота. Міжнародні валютні розрахунки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]