Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
mig_econ.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
1.14 Mб
Скачать

Тема 14 міжнародні транспортні відносини

Суть та особливості міжнародних транспортних відносин. Морські та річкові міжнародні перевезення. Міжнародні сухопутні та повітряні перевезення. Особливості транспортно-експедиторського посередництва у міжнародних перевезеннях. Роль міжнародних організацій у регулюванні міжнародних транспортних перевезень.

14.1 Суть та особливості міжнародних транспортних відносин

Міжнародні транспортні відносини представляють собою форму міжнародних економічних відносин, які виникають між суб'єктами світового господарства з приводу переміщення вантажів і людей з одних країн в інші. Оскільки транспорт забезпечує міжнародні сполучення, то можна говорити, що він створює продукцію послугового типу, яка має вигляд перевезення чи переміщення вантажів та людей.

На відміну від інших видів продукції транспортна має певні особливості:

1. Вона не має речового вигляду.

2. Вона має вартість, оскільки на її виготовлення витрачається праця, матеріальні засоби, енергія, а також споживну вартість, тобто є корисною для споживачів.

3. Вона споживається у вигляді імпорту, тобто платить за транспортні послуги імпортер, а тому для країни - власника транспортних засобів транспортна продукція є експортною. Загалом транспорт поділяють на сухопутний, водний і повітряний. В свою чергу, сухопутний транспорт ділиться на залізничний, автомобільний і трубопровідний, а водний - на морський і річковий. На вибір виду транспорту для перевезення вантажів чи людей впливає ряд чинників. Основними з них є:

• вид вантажу;

• відстань та маршрут перевезення;

• час перевезення;

• вартість перевезення.

Для різних видів товарів вартість перевезення по-різному впливає на загальну вартість товару. Так, при перевезенні дешевих масових вантажів (гравій, пісок тощо) транспортні витрати досягають 90-95% повних витрат, які йдуть на видобування та доставку цих товарів. Для основної маси товарів ця цифра складає 10-15%, а для особливо цінних товарів (космічна техніка, потужні ЕОМ, турбогенератори) лише 1-1,5%.

Від експортера до імпортера товар проходить досить складний шлях, причому часто для його перевезення використовують кілька видів транспорту. Тому під час перевезення виникають різноманітні відносини

159

між різними суб'єктами. До суб'єктів міжнародних транспортних відносин належать експортери, імпортери, перевізники, експедитори, стивідори, докери та інші учасники транспортного процесу. Тобто міжнародні транспортні відносини є досить самостійною системою різноманітних відносин в основному економічного характеру.

Перевізником називають будь-яку особу, котра укладає контракт, або від імені якої укладається контракт на перевезення тим чи іншим видом транспорту.

Експедитором називають посередника, котрий організовує від імені експортера перевезення вантажів перевізниками, а також їх супроводжує. Експедиторів також називають фрахтовими агентами, комісіонерами, брокерами.

Стивідорами називають операторів вантажних терміналів у морських та річкових портах, на залізничних та автомобільних станціях, в аеропортах. За час міжнародного перевезення товари по декілька разів переходять від перевізників до стивідорів і навпаки, тобто по декілька разів міняються суб'єкти, які відповідають за вантаж.

Перевезення товарів одним видом транспорту називається прямим одновидним міжнародним сполученням. Якщо у перевезеннях бере участь два і більше видів транспорту, то - комбінованим (змішаним) міжнародним сполученням. У випадку, коли у перевезеннях беруть участь два і більше видів транспорту, але це перевезення оформлене одним транспортним документом на всі види транспортування, то таке перевезення називається прямим змішаним міжнародним сполученням.

Загалом у міжнародному перевезенні товару виділяють три етапи:

1. Перевезення по території країни-експортера.

2. Перевезення по транзитній чи морській ділянці.

3. Перевезення по території країни-імпортера.

Крім міжнародних перевезень як переміщень вантажу чи людей, за час загального перевезення здійснюється і цілий ряд інших транспортних, сухопутних та послугових операцій:

• тимчасове складування в проміжних пунктах;

• переоформлення перевізних документів;

• виконання митних вимог та формальностей тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]