Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
mig_econ.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
1.14 Mб
Скачать

12. З Структура міжнародної торгівлі

Структуру міжнародної торгівлі можна розглядати виходячи з двох критеріїв: за окремими групами товарів і за методами організації торгівлі.

У товарній структурі міжнародної торгівлі виділяють такі основні групи:

1. Продовольство ( вилучаючи напої та тютюн).

2. Сировина.

3. Мінеральне пальне.

4. Продукція непереробної промисловості:

• обладнання та устаткування (вилучаючи транспортні засоби);

• хімічні товари;

• чорні і кольорові метали;

• текстильні вироби (пряжа, тканини, одяг);

• інша продукція непереробної промисловості. За методами реалізації товарів на світовому ринку виділяють такі види торгівлі:

1. Традиційна торгівля являє собою торгівлю між суб'єктами різних країн за традиційними правилами, тобто за відомою формулою: товар-гроші, залежно від попиту і пропозиції.

2. Торгівля продукцією у рамках кооперації заключається в реалізації продукції між суб'єктами міжнародної виробничої кооперації, яка, в основному, здійснюється за трансфертними цінами у пільговому режимі.

3. Зустрічна торгівля являє собою сукупність міжнародних торговельних угод, при укладенні яких закупівля продукції супроводжується

128

зворотнім постачанням товарів. Метою зустрічної торгівлі є досягнення балансу експортно-імпортних операцій. Виділяють такі види зустрічної торгівлі:

бартер, або бартерні угоди являють собою товарообмінні операції із взаємною передачею права власності на товари без грошового еквівалента та без обов'язкового врахування цін товарів;

зустрічна закупівля являє собою торговельну угоду, згідно якої країна-імпортер розраховується постачанням товарів безвідносно до імпортованої продукції, технології чи обладнання;

компенсаційні угоди є таким видом міжнародних торговельних довгострокових угод, за якими покупець оплачує вартість товарів постачанням інших товарів або наданням послуг, а при необхідності різницю доплачує грішми;

кліринг являє собою систему безготівкових розрахунків за товари, послуги і цінні папери, яка базується на зарахуванні взаємних вимог та зобов'язань. Якщо розрахунки проводяться між двома партнерами, то має місце двосторонній кліринг. А якщо число учасників таких розрахунків більше -багатосторонній кліринг. Також розрізняють міжбанківський та валютний кліринг. Міжнародним міжбанківським клірингом називають розрахунки між банками шляхом зарахування взаємних грошових вимог юридичних осіб з різних країн. Міжнародним валютним клірингом називають розрахункову систему у міжнародній торгівлі та інших формах економічних відносин між країнами, яка базується на міжнародних платіжних угодах. Міжнародні платіжні угоди являють собою міжнародні договори, які регулюють організацію розрахунків і платежів між двома або декількома країнами.

4. Угода "оффсет" передбачає як обмін товарами та послугами, так і надання можливості вкладати натомість капітал. Угоди цього типу досить часто використовуються в торгівлі продукцією в рамках кооперації.

5. Міжнародна біржова торгівля є організаційною формою міжнародної гуртової торгівлі масовими товарами, які мають стійкі та чіткі якісні параметри. Вона також здійснюється у вигляді систематичних міжнародних операцій з купівлі-продажу цінних паперів, золота, валюти.

6. Міжнародний аукціон являє собою спосіб міжнародного продажу окремих партій товару або окремих параметрів, які по черзі виставляються для огляду і вважаються проданими тому з присутніх покупців, котрий запропонував найвищу ціну. На міжнародних аукціонах найчастіше товарами виступають: хутро, тютюн, чай, деякі предмети антикваріату та мистецтва, породиста худоба тощо.

129

Найпопулярніші у світі міжнародні аукціони знаходяться в Лондоні, Нью-Йорку, Монреалі, Амстердамі, Калькутті, Коломбо, Санкт-Петербурзі (хутро), Москві (коні). В основному аукціони організовані у формі акціонерних товариств.

Розрізняють наступні види міжнародної аукціонної торгівлі:

публічний гласний аукціон являє собою спосіб реалізації товарів, при якому аукціоніст називає кожну наступну вищу ціну;

негласний (німий аукціон) являє собою спосіб реалізації товарів, при якому покупці подають аукціоністу наперед встановлені знаки про згоду підняти ціну на певну величину. При цьому способі аукціоніст піднімає ціну, не вказуючи на покупця, що вигідно останньому, якщо він хоче зберегти конфіденційність покупки.

голландський аукціон являє собою вид аукціонної торгівлі при якому встановлюється максимальна ціна і крок, а потім починається пониження ціни до першої згоди когось із покупців, котрий стає власником об'єкту продажу.

7. Міжнародні тендери (міжнародні торги) являють собою змагальну форму торгівлі, при якій покупець оголошує конкурс для продавців з різних країн на товар чи послугу. При цьому дається певна техніко-економічна характеристика необхідного товару чи послуги. Розрізняють наступні різновиди тендерів:

відкриті (публічні тендери) характеризуються тим, що в них беруть участь усі фірми, які мають бажання до цього;

закриті тендери відрізняються тим, що в них беруть участь запрошені, в основному найвідоміші на світовому ринку постачальники та підрядники;

одиничні тендери являють собою торги, про проведення яких оголошують тільки одній фірмі (або невеликій групі фірм по черзі), про котру достеменно відомо, що вона зможе виконати термінове чи таємне замовлення. До 80% вартості усіх контрактів на світовому ринку машин і устаткування приходиться на тендери, тобто тендерна торгівля на цьому ринку є найбільш поширеною.

8. Міжнародний ярмарок являє собою великий, періодично діючий і відкритий ринок, який проводиться в одних і тих же місцях, у визначену пору року і в установлений термін. Метою міжнародних ярмарків є демонстрація зразків товарів та укладення торговельних угод між суб'єктами МЕВ.

9. Міжнародна виставка являє собою демонстрацію досягнень в сфері виробництва, науки і техніки однієї або декількох країн на території іншої країни. Метою виставок є зацікавлення суб'єктів місцевої

130

економіки у підписанні протоколів про наміри торгувати, або навіть укладення торговельних угод. Крім того, метою фірм на таких виставках є вивчення потенційного попиту на представлені зразки продукції.

У відповідності з характером експонатів, ярмарки і виставки поділяють на універсальні та спеціалізовані. Крім того проводяться також і світові виставки, метою яких є демонстрація досягнень країн-учасниць і міжнародних організацій у сфері науки, техніки, культури. 10. Консигнація являє собою форму продажу товарів за кордон, при якій власник цих товарів (консигнант) передає їх комісіонеру (консигнатору) для продажу зі складу останнього. Така форма міжнародної торгівлі значно поширюється в останні роки. Вона зменшує витратну частину вартості товару, а тому сприяє зростанню конкурентоспроможності товару на світовому ринку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]