Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
mig_econ.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
1.14 Mб
Скачать

8.4 Міжнародні фінансово-кредитні організації

Основними світовими фінансово-кредитними установами є Міжнародний валютний фонд та Світовий банк (Група Світового банку).

Міжнародний валютний фонд (МВФ) був заснований у 1945 році згідно рішення Бретон-Вудської конференції і має статус спеціалізованого закладу ООН. МВФ є міжурядовою валютно-кредитною організацією, діяльність якої спрямована на сприяння розвитку міжнародних економічних відносин, особливо фінансово-кредитних і торговельних. Загальна кількість держав-членів МВФ -181.

Основними функціями МВФ є:

• вироблення правил регулювання валютних курсів і контроль за їх виконанням;

• надання країнам-членам кредитів для вирівнювання платіжних балансів та підтримки національних валют.

Ресурси МВФ формуються шляхом внесків держав-членів. Кожна з них має відповідним чином розраховану квоту (внесок), від розміру якої залежить кількість голосів країни у МВФ. Кожна держава-член дістає 250

89

голосів незалежно від розмірів її квоти плюс один голос на кожні 100 тис. СПЗ її квоти. Таким чином, розмір квоти визначає можливості країни впливати на політику МВФ. Також величиною квоти визначається обсяг кредитів, які держава-член може, отримати від МВФ. З метою врахування змін у відносному становищі держав-членів МВФ у світовому господарстві періодично здійснюються загальні перегляди квот.

Основна формула останнього розрахунку квоти має такий вигляд:

Квота =(0.01Y+0.025R+0.05P+0.2276VC)*(1+C/V), де Y - валовий внутрішній продукт у 1985 році;

R - середньомісячний показник резервів у 1985р.;

Р - середньорічні поточні платежі країни в 1981-1985рр.;

С - середньорічні поточні грошові надходження в 1981-1985рр.;

VC - змінність поточних надходжень, яка визначається як відхилення від середнього п'ятирічного показника в 1973-1985рр.

В результаті десятого перегляду квот внесок України досяг 997,3 млн. СПЗ. Згідно з резолюцією Ради управляючих МВФ наша держава оплачує 22,7% її підписного внеску в СПЗ або у валютах інших держав-членів МВФ. Залишок підписного внеску сплачується у^валюті України.

Найбільші квоти мають: США - 18.25%, ФРН-5.67%, Японія - 5.67%, Великобританія - 5.10%, Саудівська Аравія - 3.53%.

За розміром своєї квоти - 0.68% Україна займає 29 місце. Вищим органом МВФ є Рада управляючих, яка складається з представників усіх країн-членів. Практичну діяльність здійснює Директорат, який налічує 22 директора, 5 з яких постійні (від США, Великобританії, ФРН, Франції, Японії).

Світовий банк є міжнародним інвестиційним інститутом, заснованим одночасно з МВФ спочатку під назвою Міжнародний банк реконструкції і розвитку. На сьогоднішній день налічує 170 країн-членів. Штаб-квартира знаходиться у Вашингтоні. В штаті банку понад 6 тис. службовців.

До складу Світового банку входять такі самостійні організації:

• Міжнародний банк реконструкції та розвитку;

• Міжнародна асоціація розвитку;

• Міжнародна фінансова корпорація;

• Міжнародне агентство з гарантування інвестицій. Міжнародний банк реконструкції та розвитку (МБРР) є спеціалізованим кредитним закладом ООН з фінансового сприяння в реконструкції та розвитку економік країн-учасниць. МБРР функціонує з 1945 року і його членами можуть бути тільки члени МВФ. Кредитну політику МБРР і всього Світового банку визначають 7 провідних країн (США, Японія, ФРН, Великобританія, Франція, Канада, Італія), які мають половину голосів у раді МБРР. Ці ж країни також розпоряджаються його коштами.

90

Діяльність МБРР здійснюється у вигляді надання довгострокових позик на термін 15-25 років. В основному позики надаються для розвитку інфраструктури, здійснення сільськогосподарських проектів, розвитку промисловості (до 20% загальної суми позики).

Виконавчим органом МБРР є Директорат, який налічує 21 директора, 5 з яких постійні (від США, Великобританії, ФРН, Франції, Японії).

Міжнародна асоціація розвитку (МАР) є міжурядовою організацією, а також і спеціалізованим закладом ООН. Вона створена в 1960 році з метою сприяння економічному розвитку найменш розвинутих країн шляхом надання їм пільгових кредитів. Першочергове право отримання цих кредитів мають країни, річний дохід яких на душу населення не перевищує 790 доларів США. Пільгові кредити видаються на 50 років з комісійними в розмірі 0.75% річних.

Ресурси МАР формуються з таких джерел:

1. Внески за підпискою.

2. Додаткові внески країн-членів (в основному розвинутих).

3. Відрахування з прибутків Світового банку.

Кредити МАР в основному направляються на розвиток економічної та соціальної інфраструктури та сільського господарства країн, що розвиваються.

Міжнародна фінансова корпорація (МФК) також є міжурядовою організацією та спеціалізованим закладом ООН. Вона створена у 1956 році з метою стимулювання приватного підприємництва у країнах, що розвиваються - членах МФК. Членами МФК можуть бути тільки члени МБРР. МФК має однакову структуру і функції органів управління з МБРР, а також спільне з ним керівництво.

Ресурси МФК формуються за рахунок:

1. Статутного капіталу.

2. Продажу участі в кредитах іншим банкам.

3. Перепродажу цінних паперів.

4. Позик та дотацій від МБРР.

В основному МФК надає кредити приватним підприємствам і купує їхні цінні папери. При цьому вона уникає конкуренції з приватними інвесторами і її частка в акціонерному капіталі не перевищує 20%. Кошти МФК вкладаються тільки у прибуткові підприємства приватного сектору. Термін надання позики 5-15 років.

Міжнародне агентство з гарантії інвестицій (МАГІ) засноване у 1988 році з метою заохочення надходження інвестицій у країни, що розвиваються, шляхом їхнього страхування від некомерційних ризиків, якими вважаються:

1 .Невиконання контракту внаслідок урядового рішення. 2.Революції, перевороти та наступні зміни у соціально-політичному стані.

91

3.Військові дії.

4.Відміна конвертованості національної валюти і пов'язані з цим перешкоди при переказі прибутків у країну інвестора.

5.Експропріація майна інвестора.

Джерелами прибутків МАГІ є надходження коштів від Світового банку та власний підписний капітал. Термін гарантування складає 15-20 років.

МАГІ виконує такі функції:

• Стимулювання приватних іноземних інвестицій шляхом їхнього страхування.

• Консультація урядових органів країн-членів з приводу розроблення та здійснення політики, програм і порядку щодо іноземних інвестицій.

• Влаштування зустрічей та переговорів між міжнародними діловими колами і місцевими органами влади.

• Надання необхідних інформаційних послуг.

У червні 1992 року Верховна Рада України ухвалила Закон "Про вступ України до Міжнародного валютного фонду. Міжнародного банку реконструкції та розвитку, Міжнародної фінансової корпорації, Міжнародної асоціації розвитку та Міжнародного агентства з гарантій інвестицій".

Також важливу роль на світовому ринку позичкових капіталів відіграє ряд групових і регіональних міжнародних фінансово-кредитних установ. Серед них особливе місце займає Банк міжнародних розрахунків (БМР), заснований у 1930 році. Він знаходиться у м. Базель (Швейцарія). Вищим органом БМР є збори акціонерів, які скликаються щорічно, а виконавчим органом - Рада директорів. Голова Ради директорів є одночасно президентом банку. Будучи міждержавною фінансовою організацією, БМР в основному має стосунки з центральними банками країн-учасниць.

Основними функціями БМР є:

1. Сприяння співробітництву центральних банків країн-учасниць.

2. Надання додаткових коштів для міжнародних фінансових операцій.

3. Виступ у ролі довіреної особи у міжнародних фінансових угодах. Крім того БМР може здійснювати і операції з золотом та короткостроковими зобов'язаннями, надавати позики центральним банкам, купувати і продавати валюти різних країн та державні облігації, зберігати кошти центральних банків, приймати урядові вклади за особливими угодами, підтримувати валюти окремих країн, виконувати науково-дослідницькі роботи з важливих валютно-фінансових питань.

БМР публікує щорічні звіти з інформацією про розвиток світової економіки, видобування і використання золота в світі, стан валютних ринків, платіжні баланси країн.

92

Азіатський банк розвитку (АзБР) був створений у 1986 році і нараховує 45 країн-членів. Штаб-квартира знаходиться у м. Маніла (Філіппіни). Вищим органом є Рада управляючих, а президентом -представник Японії. США та Японія мають більше 1/3 голосів.

АзБР виконує наступні функції:

1. Фінансування програм розвитку азіатських країн, що розвиваються.

2. Сприяння зовнішній торгівлі країн-членів.

3. Надання фінансової, технічної та економічної допомоги. При АзБР діють два фонди:

• Азіатський фонд розвитку;

• Спеціальний фонд технічної допомоги.

Африканський банк розвитку (АфБР) був створений у 1964 році і функціонує з 1966 року. Його членами є 50 африканських та 26 інших країн. Частка останніх становить 1/3 статутного капіталу.

Метою створення АфБР є кредитування об'єктів регіонального характеру (в основному інфраструктури), які створюються в рамках багатостороннього співробітництва та сприяння розвитку зовнішньоторговельних відносин африканських країн.

АзБР має три філії:

• Міжнародне фінансове товариство для інвестицій в Африці.

• Африканський фонд розвитку.

• Спеціальний фонд Нігерії.

Міжамериканський банк розвитку (МАБР) був створений у 1959 році. Штаб-квартира знаходиться у місті Вашингтон. МАБР нараховує 43 члени - 25 з Латинської та Центральної Америки (вони володіють 54% акціонерного капіталу), США - 35%, а також 17 інших промислове розвинутих країн. Вищим органом МАБР є Рада управляючих, а виконавчим - Директорат. До складу останнього входить 12 чоловік - 8 від Латинської Америки, 1 з США, 1 з Канади і 2 з інших країн.

Метою створення МАБР є:

• прискорення економічного розвитку країн-членів;

• стимулювання державних і приватних капіталовкладень у регіоні;

• надання та гарантування позик;

• фінансування програм розвитку.

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) було створено у 1990 році. Штаб-квартира знаходиться у Лондоні. Його акціонерами є 57 країн, а також Європейський союз (ЄС) та Європейський інвестиційний банк (ЄІБ). Вищим органом ЄБРР є Рада управляючих, а виконавчим органом - Рада директорів, що налічує 23 директора.

ЄБРР має два оперативних департаменти: Комерційний департамент і Департамент розвитку.

93

Метою створення ЄБРР є:

• полегшення переходу до ринкової економіки;

• координація допомоги західних країн постсоціалістичним країнам;

• сприяння розвитку приватної підприємницької діяльності у

постсоціалістичних країнах.

Статутний капітал ЄБРР визначений в розмірі 10 млрд. екю. У ньому передбачені наступні квоти:

• 51% країни-члени ЄС, сам ЄС та ЄІБ;

• 13.45% країни Центральної та Східної Європи;

• 11.37% інші Європейські країни;

• 24.17% неєвропейські країни.

Найбільші частки в капіталі ЄБРР мають: США - 10%, ФРН, Великобританія, Франція, Італія, Японія - по 8.5175%, Росія - 4%.

94

Тема 9 МІЖНАРОДНЕ ВИРОБНИЧЕ СПІВРОБІТНИЦТВО

Суть міжнародного виробничого співробітництва. Міжнародна спеціалізація виробництва. Міжнародна виробнича кооперація. Галузеві аспекти міжнародного виробничого співробітництва.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]