Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
mig_econ.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
1.14 Mб
Скачать

14.3 Міжнародні сухопутні та повітряні перевезення

Найголовнішим видом транспорту серед сухопутних видів виступає залізничний транспорт. Як і інші види транспорту, він має певні переваги та вади. До переваг залізничного транспорту можна віднести, по-перше, здатність перевозити великі партії вантажів; по-друге, порівняно малий ризик; по-третє, малу залежність від погодних умов; по-четверте, можливість одночасного перевезення різноманітних вантажів в окремих вагонах.

Вадами залізничного транспорту є:

1. Він надто повільний. В середньому його швидкість складає 280 км на добу.

2. Це досить дорогий вид транспорту.

163

3. Залізничний транспорт прив'язаний до колії.

4. Повільно працюють сортувальні станції.

5. На залізничному транспорті порівняно низьке використання досягнень НТП.

Організація залізничних перевезень здійснюється шляхом укладання договорів перевезень із залізничними компаніями. Документ, який підтверджує наявність такого договору, називається залізничною накладною. Міжнародні залізничні перевезення здійснюються на основі двосторонніх та багатосторонніх домовленостей, які укладаються відповідними міністерствами країн-учасниць домовленості. Тарифи на залізничні перевезення встановлюються в розрахунку за перевезення однієї тонни вантажу і базуються на внутрішніх тарифах залізниць. При міжнародних перевезеннях залізницями розрахунковою валютою тарифів є швейцарський франк.

Крім залізничної накладної з вантажем повинні бути і інші товаросупроводжувальні документи, які є необхідними для ввезення в країну імпортера і при перетині транзитних країн.

Міжнародні автомобільні перевезення здійснюються подібно до залізничних перевезень. В їх основі лежать договори перевезень, які укладені з автотранспортними підприємствами і підтверджені автотранспортною накладною. Тарифи на автомобільні перевезення встановлюються подібно до залізничних.

Порівняно з іншими видами транспорту, автомобільний має ряд переваг. По-перше, він достатньо мобільний.

По-друге, перевезення від експортера до імпортера можуть здійснюватись без перевантажень.

По-третє, висока ефективність при невеликих відстанях.

По-четверте, це порівняно дешевий вид транспорту.

Разом з тим, слід відмітити і недоліки автомобільного транспорту:

• він не здатний перевозити великі партії вантажів;

• автомобільні перевезення мають достатньо високий ступінь ризику і до певної міри залежать від погодних умов;

• автотранспортні засоби швидко зношуються.

Також до сухопутних видів транспорту відноситься і трубопровідний. Він має ряд особливостей, які повністю відрізняють його від інших видів перевезень.

1. По трубопроводах переміщують тільки рідинні та газоподібні, продукти.

2. Цей вид транспортування не ма.є рухомої складової серед засобів перевезення, а рухається тільки продукція.

3. Експортер і імпортер при цьому виді транспортування є постійними.

4. Продукція рухається по трубопроводу безперервно.

164

Переваги трубопроводного транспорту проявляються, по-перше, у довготривалості укладених між експортером та імпортером контрактів; по-друге, у неперервності надходження товару та переміщенні його у великій кількості; по-третє, у незалежності від погодних умов; по-четверте, у нескладності розрахунків між партнерами.

Разом з тим, трубопровідний транспорт має свої вади:

1. Дуже сильна взаємозалежність імпортера та експортера.

2. Необхідність створення запасів продукту у спеціальних резервуарах портягом майже усього трубопроводу з метою запобігання впливу непередбачуваних ситуацій.

3. Досить висока плата за проходження трубопроводу по транзитних територіях.

Повітряний транспорт використовує термінологію аналогічну морському: "судно", "борт", "фрахт", "чартер" тощо. Але авіаперевезення мають свої особливості, свої переваги, свої вади. До переваг авіатранспорту слід віднести, по-перше, те, що це найшвидший спосіб переміщення товарів і людей; по-друге, він дуже маневрений по відношенню до напрямків руху; по-третє, цей вид транспорту незамінний при перевезенні людей на наддалекі відстані; по-четверте, авіаційний транспорт дуже сприятливий до впровадження досягнень НТП.

До недоліків авіатранспорту відноситься:

1. Це найдорожчий вид транспорту.

2. Авіатранспортом неможливо перевозити великі об'єми вантажів, легкозапалювальні та вибухонебезпечні вантажі.

3. Авіатранспорт надзвичайно залежить від погодних умов і має

великий ступінь ризику.

Авіаперевезення регулюються міжнародними багатосторонніми та двосторонніми угодами, як правового, так і організаційного характеру. Документом, який супроводжує вантаж, є авіанакладна. Авіаперевезення здійснюються як шляхом об'єднання дрібних вантажів, так і перевезенням однорідного вантажу. Тому літак може бути зафрахтований повністю або частково. Плата за авіафрахт обчислюється за вагою в кілограмах, але якщо об'єм вантажу у шість разів перевищує відповідну вагу, то плата обчислюється за об'ємом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]