Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПЗК. Р.Ф. Гринюк, М.А. Захарченко.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
1.92 Mб
Скачать
  1. Статус дисципліни. Обов'язкова.

  2. Методика викладання, форми і методи навчання. Методика проблемного навчання, евристичне навчання, мо-

дульно-рейтингова система навчання. Лекції, семінари, дискусії тощо. Рольові ігри, дидактичні ігри тощо.

МОДУЛЬ 1. ЗАГАЛЬНА ЧАСТИНА

Тема 1. Конституційне право зарубіжних країн: галузь права, юридична наука, навчальна дисципліна

Поняття і предмет галузі конституційного права. Поняття конституційного права зарубіжних країн. Відмінності в термі­нах "конституційне право" і "державне право". Предмет галузі конституційного права зарубіжних країн.

Система конституційного права зарубіжних країн. Характе­ристика загальних принципів конституційного права, їх класифі­кація. Конституційно-правові інститути. Конституційно-правові норми, їх відмінності від норм інших галузей права.

Суб'єкти конституційного права зарубіжних країн, їх харак­теристика і класифікація.

Джерела конституційного права зарубіжних країн, їх класи­фікація. Закони. Нормативно-правові акти виконавчої влади. Регламенти парламентів. Рішення органів місцевого самовряду­вання. Судові прецеденти. Міжнародні договори. Внутрішньо­державні договори. Правові звичаї.

Наука конституційного права зарубіжних країн. Характерис­тика основних шкіл в зарубіжній науці конституційного права.

Конституційне право зарубіжних країн як навчальна дис­ципліна.

Тема 2. Політичні партії і партійні системи зарубіжних країн

Політичні партії зарубіжних країн: поняття, сутність, функції. Поняття політичної партії. Еволюція політичних партій. Цілі

політичних партій. Функції політичних партій.

Класифікація політичних партій, їх організаційна структура. Неоконсервативні та неоліберальні партії. Праві, ліві і цен-триські партії. Радикальні партії. Партії націонал-реформістські та націоналістичні партії. Клерикальні партії. Організаційно-оформлені і організаційно-неоформлсні партії.

Інституціоналізалізація політичних партій. Конституціона-лізація. Законодавча інституціоналізація.

Партійні системи зарубіжних країн. Багатопартійна система, її різновиди. Двопартійна система. Система фіксованого законом числа партій. Однопартійна система.

Тема 3. Конституції зарубіжних країн

Теоретичні основи конституції: поняття, суть, функції. Юри­дична і фактична конституція. Конституція в матеріальному і формальному значенні. Юридичні властивості конституцій. Сутність конституції як юридичного і соціального документа. Юридична, політична і ідеологічна функції конституції.

Порядок внесення змін і доповнень до конституцій. Еволюція конституцій. Способи прийняття конституцій: установчими зборами, на референдумі, парламентом, в результаті договору, октроювання. Гнучкі, жорсткі і змішані конституції (у окремі розділи яких зміни вносяться звичайними законами, а в інші — за спеціальною процедурою).

Еволюція змісту конституцій.

Конституційний контроль в зарубіжних країнах. Моделі кон­ституційного контролю. Форми і способи конституційного

контролю, їх характеристика.

Тема 4. Основи правового статусу особи

Поняття громадянства і підданства. Підстави набуття гро­мадянства: філіація, натуралізація, відновлення, реєстрація, оптація, трансферт. Підстави припинення громадянства: вихід з громадянства, позбавлення громадянства. Експатріація. Екстра­диція.

Права і свободи в теорії конституціоналізму. Права людини. Права громадянина. Відмінності в поняттях право і свобода. Класифікація прав. Характеристика основних особистих, полі­тичних, соціально-економічних, культурних прав людини і громадянина в зарубіжних країнах. Обмеження прав і свобод: генеральні клаузули, апартеїд, сегрегація, трайбалізм.