Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПЗК. Р.Ф. Гринюк, М.А. Захарченко.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
1.92 Mб
Скачать

Програма навчального курсу

7. Опис. Навчальний курс конституційного права зарубіжних

країн присвячений узагальнюваній характеристиці державно правової теорії і практики більше 200 країн світу, які відрізня­ються за рівнем економічного і соціального розвитку, і як наслідок, особливостями національного конституційно-право­вого регулювання. Основна увага приділяється конституцій­ному праву провідних країн світової спільноти, оскільки саме в них історично відбувався процес його становлення.

Програма складається з 2 частин — загальної і особливої. У Загальній частині представлена коротка характеристика ос­новних інститутів конституційного права. В Особливій частині характеризуються конституції, форми правління, державний устрій, муніципальні системи Великобританії, США, ФРН, Франції, Італії, Іспанії, Російської Федерації і Японії.

2. Рівень. При вивченні конституційного права зарубіжних країн студент може використовувати знання, отримані при вивченні таких дисциплін, як "Теорія держави і права", "Конституційне право України", "Історія держави і права за- рубіжних країн", "Історія держави і права України", "Політоло- гія", "Історія правових політичних вчень". Подібний зв'язок з іншими дисциплінами визначається специфікою предмету курсу, оскільки в курсі конституційного права зарубіжних країн використовується понятійний апарат інших юридичних дис- циплін. Особливо важливе значення має й те, що глибоке засвоєння студентом матеріалу цієї дисципліни передбачає знання з історії виникнення і становлення зарубіжних дер- жавно-правових інститутів, політико-правових ідей, та іншого матеріалу, що є предметом зазначених дисциплін. У зв язку з цим значна увага має бути приділена виникненню і розвитку вітчизняної науки конституційного права зарубіжних країн, її сучасному стану. . .

Цілі: Визначити загальні принципи, загальні риси і відмін­ності конституційного права зарубіжних країн; формування те­оретичних і практичних знань у галузі конституційного права, вивчення законодавства і інших нормативно-правових ак , Що регулюють сферу конституційно-правових відносин в біжних країнах.

Завдання:

Виявляти спільні риси і відмінності конституційного статусу державних і муніципальних органів у зарубіжних країнах, що закріплені в конституціях і законодавстві, а також правові основи здійснення їх діяльності.

Враховувати особливості правового статусу політичних партій, конституційного статусу людини і громадянина та форм безпосередньої демократії в зарубіжних країнах.

Аналізувати конституції і законодавство зарубіжних країн для визначення конституційного статусу особи, відносин держави і особи.

Аналізувати конституції і законодавство зарубіжних країн для розуміння конституційного статусу політичних партій і партійних систем, що діють в країнах.

Класифікувати зарубіжні країни за виборчими системами, що діють в них, і за видами референдумів, які в них можуть проводитися.

Набути вміння аналізувати практику застосування конститу­ційного права і навичок роботи з нормативними актами зару­біжних країн.