Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
гос вопросі.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
28.10.2018
Размер:
7.14 Mб
Скачать

69. Ринки з асиметричною інформацією. Теоретичні аспекти дослідження ринку з асиметричною інформацією

1.1. Поняття ринку з асиметричною інформацією

Нехай на ринку вживаних автомобілів існують два види товару: автомобіль типу А ("персик") – високої якості, автомобіль типу Б ("лимон") – низької якості. При цьому максимальна готовність покупців платити за товар типу А рівна 600 дол., а за товар типу Б – 200 дол. У свою чергу, продавці готові продавати товар типу А не менше, ніж за 500 дол., а товар типу Б – не менше, ніж за 150 дол. Припустимо далі, що на ринку 100 автомобілів типу А і 100 автомобілів типу Б.

Уживаний автомобіль

Кількість

Максимальна ціна покупця

Мінімальна ціна продавця

Високої якості

100

600

500

Низької якості

100

200

150

Розглянемо три варіанти ринкової рівноваги залежно від повноти і симетричності інформації про якість автомобілів.

1. Інформація повна і симетрична. Якби якість конкретного автомобіля була відома і продавцю, і покупцю, виникли б два незалежні ринки – ринок автомобілів типу А і ринок автомобілів типу Б. На першому рівноважна ціна встановилася б в інтервалі від 500 до 600 дол., на другому – в інтервалі від 150 до 200 дол. Об'єм продажів автомобілів склав би 200 штук, виграш споживачів – (600 – Рр) 100 + (200 – Рі) 100; виграш виробників – (Рр – 500) 100 + ( Pi – 150) 100.

2. Інформація неповна, але симетрична. Припустимо, що ні покупцю, ні продавцю невідомо якість вибраного навмання автомобіля. При цьому і продавці, і покупці знають, що з 200 автомобілів половина – високої якості. Вірогідність то­го, що вибраний навмання автомобіль – високої якості, складає 0,5. Тоді покупець готовий заплатити за автомобіль максимальну ціну Pd = 600 × 0,5 + 200 × 0,5 = 400 дол., а продавець готовий продати автомобіль мінімум за Ps = 500 × 0,5 + 150 × 0,5 = 325 дол. Ціна встановиться в цих межах. Об'єм продажів автомобілів складе як і раніше 200. Звернемо увагу, що в порівнянні з першим варіантом суспільний добробут (сума виграшів покупців і продавців) не знизиться. Частина покупців зазнає втрати, заплативши за автомобіль низької якості більше, ніж їх дійсна готовність платити. Проте інша частина покупців виграє, заплативши за автомобіль високої якості суттєво менше, ніж були готові. Те ж саме відноситься і до продавців.

3. Інформація неповна і асиметрична. Тепер припустимо, що інформація про якість товару відома тільки продавцю цього товару. Максимальна ціна попиту для вибраного навмання автомобіля складає 400 дол. Проте якщо продавець знає, що його товар – високої якості, він не захоче продавати його тільки за 400 дол., що нижче за його мінімальну ціну продажу. В результаті на ринку залишаться тільки товари низької якості. Об'єм продаж – 100 автомобілів. Асиметрична інформація про якість приведе до зниження суспільного добробуту [7].

Проблеми, пов'язані з асиметричною інформацією про якість, мають різне значення для ринків різного типу. Економічна теорія розмежовує товари таким чином:

  • товари, якість яких легко визначити до споживання ("search goods");

  • товари, якість яких можна визначити тільки після споживання ("experience goods");

  • товари, якість яких важко визначити навіть після споживання ("credence goods"). Проблеми, пов'язані з асиметричною інформацією – ризик безвідпо­відальної поведінки і негативний відбір, – найгостріше коштують на ринках товарів двох останніх типів.

З жовтня 1978 по квітень 1980 року Федеральна торгівельна комісія провела обстеження ринку вживаних автомобілів США. Покупців уживаних автомобілів, що купили товар протягом 12 місяців, просили вказати канал придбання автомашини (родичі і знайомі, продавці, знайдені по приватних рекламних оголошеннях, і дилери), оцінити технічні характеристики купленого автомобіля (на момент придбання) за 10-бальною шкалою, надати відомості про необхідність ремонту і витрати на ремонт. Експеримент підтвердив робочу гіпотезу про те, що на тих сегментах ринку, де асиметричність інформації про якість сильніша (придбання автомобілів у дилерів), якість куплених машин була нижча. Підтвердженням служили вищі витрати на ремонт. Люди, що купили автомобіль у друзів або родичів, витратили в середньому за рік на ремонт 418 доларів, що купили автомобіль у продавців, рекомендованих знайомим, – 449 доларів, а ті, хто придбали автомобіль у дилерів, – 533 долари [7].