Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДЕК англ.з методикою.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
18.03.2015
Размер:
180.74 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Бердянський державний педагогічний університет

Інститут філології та соціальних комунікацій

кафедра теорії та методики навчання мов

ПРОГРАМА ДЕРЖАВНОГО ЕКЗАМЕНУ

МЕТОДИКА ВИКЛАДАННЯ ІНОЗЕМНОЇ МОВИ

Для спеціальності:

7.030501 «Українська мова та література.

Спеціалізація: мова (англійська або німецька)»;

7.030502 «Мова та література (російська).

Спеціалізація: мова (англійська або німецька)»

2011

Програму розроблено відповідно до:

- Державного стандарту базової і повної середньої освіти від 14.01.2004;

- Кредитно-модульної організації вивчення курсу «Методика викладання іноземних мов у середніх навчальних закладах» (автор Ніколаєва С.Ю., К.: Ленвіт, 2006. – 80 с.)

- Програми контролю теоретичної і практичної підготовки студентів ІІІ-ІУ курсів з дисципліни «Методика викладання іноземних мов у середніх навчальних закладах» (спеціальність 7.030502 «Мова та література») / Уклад. Ніколаєва С.Ю., Гапонова С.В. – К.; Ленвіт 2004. – 44 с.

Програму розроблено кандидатом педагогічних наук, доцентом Яровою Оленою Борисівною, старшим викладачем Удовиченко Ганною Андріївною.

Програму обговорено на засіданні кафедри теорії та методики навчання мов (протокол №7 від 21.02.11 р.)

Рецензенти:к.пед.н., доцент В. Ф. Дороз (Бердянський державний педагогічний університет);

д.пед.н., Л. О. Чулкова (Бердянський державний педагогічний університет)

Завідувач кафедри теорії та методики

навчання мов доц. Л. Я. Романова

Затверджено вченою радою Інституту філології та соціальних комунікацій БДПУ (протокол №9 від 30.03.2011 р.)

Голова вченої ради Інституту філології

та соціальних комунікацій БДПУ проф. О. Д. Харлан

Затверджено методичною радою Інституту філології та соціальних комунікацій БДПУ (протокол № 8 від 30.03.2011 р.)

Голова методичної ради Інституту філології

та соціальних комунікацій БДПУ доц. Г. Л. Вусик

Пояснювальна записка

Державний кваліфікаційний іспит для спеціальностей 7.030501 Українська мова та література. Спеціалізація: Мова (англійська або німецька) та 7.030502 Мова та література (російська). Мова (англійська або німецька) має на меті визначити готовність студентів-випускників до реалізації професійних функцій учителя іноземної мови, вихователя і класного керівника в середніх закладах освіти. У межах цього іспиту перевіряються вміння майбутніх працівників у галузі освіти вирішувати типові задачі діяльності з позицій сучасних наукових досягнень педагогічної, психологічної, методичної та філологічної наук. Результати державного кваліфікаційного іспиту дозволяють зробити висновок про готовність студентів-випускників до участі у реформуванні освіти, розвитку освіти на основі нових прогресивних концепцій, упровадження у навчально-виховний процес особистісно-діяльнісних технологій навчання та виховання.

Програма державного кваліфікаційного іспиту для спеціальностей 7.030501 Українська мова та література. Спеціалізація: Мова (англійська або німецька) та 7.030502 Мова та література (російська). Мова (англійська або німецька) перевіряє:

  • вміння реалізувати гностичні, проектувальні, конструктивні, комунікативні та організаторські вміння (аналізувати методичні системи минулого і сучасності, їх категорії, досвід учителів іноземної мови тощо; моделювати, конструювати й орга­нізовувати класну та позакласну роботу учнів з іноземної мови) з опорою на знання фактів, термінології, методів навчання, принципів, закономірностей і тенденцій розвитку сучасної методичної науки;

  • вміння реалізувати здатність узагальнювати, аналізувати і психологічно обґрунтовувати дії в конкретних педагогічних ситуаціях, а також вміння вирішувати педагогічні задачі з опорою на знання фактів, термінології, методів вивчення особистості, закономірностей і тенденцій розвитку сучасної психологічної науки.

До складання державного кваліфікаційного іспиту допускаються студенти, які виконали у повному обсязі програми з усіх дисциплін навчального плану ВНЗ спеціальностей 7.030501 Українська мова та література. Спеціалізація: Мова (англійська або німецька) та 7.030502 Мова та література (російська). Мова (англійська або німецька) для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня «спеціаліст».

За рішенням ученої ради університету кваліфікаційний іспит проводиться у формі співбесіди за екзаменаційними питаннями з методики викладання іноземної мови.