Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
учеба / Planuvannya_i_kontrol_na_pidpriyemstvi_Zaoch_201.doc
Скачиваний:
40
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
2.02 Mб
Скачать

Варіант 5

1. Зовнішні цілі і рамкові умови.

2. Загальнофірмове планування результату і фінансове планування.

Розрахувати план по товарній, валовій та реалізованій продукції. У плановому році підприємство планує випустити 1000 шт. виробів А по ціні 500 грн./од. та 3000 шт. виробів Б по ціні 600 грн./од. Крім того, планується виготовити комплектуючих виробів н суму 2500 тис. грн., у тому числі для сторонніх замовників – на 1500 тис. грн.; також у плані передбачаються зміни залишків готової продукції на складі з 2000 тис. грн. до 500 тис. грн..

Розрахувати витрати різального інструменту на річну програму виробів А та здійснити розрахунок його цехового оборотного фонду. Річна програма випуску – 500 тис. шт., стійкість інструменту до повного його зносу – 19 год., норма машинного часу – 1,85 хв. На робочих місцях одночасно знаходиться 62 інструменти, в ремонті і заточці – 24 шт., в інструментально-роздавальній коморі – 118 шт.

Варіант 6

1. Управління підприємством.

2. Оцінка окремих інвестиційних об'єктів за допомогою дерева прийняття рішень.

Розрахувати план виробництва виробів А на плановий рік, в тому числі у квартальному розрізі. Відповідно до укладених угод підприємство у плановому році повинно відвантажити споживачам 10 тис. виробів А, направити у роздрібну торгівлю 2 тис. цих виробів і створити 5-ти денний запас готової продукції до кінця року. Неминучі втрати від браку – 0,5%.

Визначити середньорічну виробничу потужність і потужність на кінець планового року, якщо виробнича потужність на кінець звітного року складає 420 млн. грн. Реконструкція, що закінчиться в березні планового року, збільшить виробничу потужність на 32 млн. грн. У жовтні передбачається вивести основні фонди, що у свою чергу зменшить виробничу потужність на 12 млн. грн.

Розрахувати можливий обсяг виробництва продукції, якщо коефіцієнт використання виробничої потужності запланований на рівні 0,85.

Варіант 7

1. Управління як процес

2. Планування продуктової програми при наявності декількох вузьких місць.

Обчислити норматив оборотних засобів у незавершеному виробництві. Протягом року буде виготовлено 1000 виробів, питома собівартість яких - 175 грн. Тривалість циклу виготовлення – 8 днів, на його початку витрачається – 395 грн.

Визначити виробничу потужність пекарні ( ВП ) та її виробничу програму, якщо середня тривалість випікання хлібобулочних виробів вагою 1 кг. Становить 40 хв., тривалість зміни 8 год., режим роботи двохзмінний. Номінальний фонд робочого часу 300 днів/ рік, а втрати робочого часу – 10 %. Виробнича потужність пекарні визначається виробничою потужністю печей, яких встановлено 3 одиниці. Коефіцієнт використання потужності 0,85.

Розрахувати середньооблікову чисельність основних робітників – відрядників, якщо планова трудомісткість виробничої програми 2000 тис. нормо-годин, плановий фонд робочого часу – 1760 годин, плановий коефіцієнт виконання норм – 1,1.

Варіант 8

1. Планування і контроль як фази процесу управління.

2. Визначення кращої продуктової програми.

Підприємство виготовляє полімерні вироби шляхом лиття. Річний обсяг виробництва виробів – 900 тис.шт., а трудомісткість виробу – 0,35 н-год. Тривалість робочої зміни 8 год. При однозмінному режимі роботи. Внутрішньозмінні витрати часу з вини робітників – 1,5%, а регламентовані простої 3%. Процент виконання норм виробітку – 1055. Визначити необхідну чисельність робітників-відрядників.

У звітному році витрати підприємства на оплату праці становили 374 тис. грн при обсягах виробництва 2178 тис. грн. і трудомісткості виробничої програми 210 тис людино-год.у плановому році обсяг виробництва планується – 2350 тис.грн. при трудомісткості – 215 тис. люд.-год. Визначити витрати підприємства на оплату праці. Якщо її рівень у плановому році на 1 люд-год. Збільшується на 5% у порівнянні із звітним роком.