Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
учеба / Planuvannya_i_kontrol_na_pidpriyemstvi_Zaoch_201.doc
Скачиваний:
40
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
2.02 Mб
Скачать

Передмова

Навчально-методичний посібник з дисципліни „Планування і контроль на підприємстві” розроблено згідно з кредитно-модульною системою організації навчального процесу (КМСОНП) на підставі відповідно освітньо – професійної програми підготовки бакалавра в галузі знань 0305 «Економіка та підприємництво».

Основною метою вивчення навчальної дисципліни «Планування і контроль на підприємстві» є: формування систем знань з методології розроблення перпективних і поточних планів у діяльності підприємства та контролю їх виконання.

Основним завданням навчальної дисципліни «Планування і контроль на підприємстві» є: опанування форм, методів і процесу планування і контролю; вивчення структури і технології розроблення типових щодо економічного і соціального розвитку підприємства, складу показників і методики їх розрахунку, оптимізації виробничої програми.

Предметом навчальної дисципліни «Планування і контроль на підприємстві» є: процес планування і контролю діяльності підприємства.

Дисципліна „Планування і контроль на підприємстві” для студентів вищих навчальних закладів, які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем бакалавр в галузі знань 0305 «Економіка і підприємництво» напряму підготовки 6.030504 «Економіка підприємства» є нормативною.

При вивченні дисципліни студенти мають оволодіти знанням системи планування та можливості його здійснення на підприємстві; механізмом планування виробництва та збуту продукції, планування ресурсного забезпечення, витрат і фінансів, планування розвитку підприємства; методикою здійснення контролю за виконанням основних показників поточного та календарно – оперативного планів; навчитись враховувати вплив світових інтеграційних процесів, вміти аналізувати проблеми і приймати правильні рішення щодо підвищення ефективності діяльності суб'єктів господарювання.

Навчальний процес з дисципліни здійснюється у таких формах: навчальні заняття (лекції, семінарські, практичні та індивідуальні заняття, а також консультації), індивідуальні завдання, самостійна робота, практична підготовка, контрольні заходи.

Послідовність вивчення програмного матеріалу обумовлена внутрішньою логікою тем дисципліни: на попередніх поняттях ґрунтується вивчення наступних тем. Крім того, вивчення навчальної дисципліни „Планування і контроль на підприємстві” базується на знаннях, одержаних студентами при вивченні дисциплін „Економіка підприємства”, „Економіка підприємства ІІ”, „Статистика”. Разом з тим, вона передує вивченню дисциплін „Організація виробництва”, „Проектний аналіз”, „Потенціал підприємства: формування і оцінювання”, „Економіка і організація інноваційної діяльності”, „Внутрішній економічний механізм” та ін., в яких необхідні знання і компетенції, сформовані при вивченні навчальної дисципліни „Планування і контроль на підприємстві”.

Цільова спрямованість дисципліни обумовлює постановку і вирішення таких завдань:

  • вивчення концептуальних основ та методів планування діяльності і контролю на підприємстві з метою підвищення ефективності його діяльності;

  • опанування форм методів і процесу планування і контролю;

  • оволодіння основними принципами, прогресивними формами і методами планування в ринкових умовах;

  • поглиблення знань щодо ефективного використання обмежених виробничих та фінансових ресурсів і досягнення високих кінцевих результатів;

  • формування здібностей самостійно мислити;

  • вивчення структури і технології розроблення типових планів, щодо економоічного і соціального розвитку підприємства;

  • вивчення складу показників і методики їх рохрахунку, оптимізації виробничої програми;

  • виконувати комплексні економічні розрахунки для ефективного здійснення господарської діяльності, приймати управлінські рішення на рівні підприємств.

Навчальний процес з дисципліни здійснюється у таких формах: навчальні заняття (лекції, семінарські, практичні та індивідуальні заняття, а також консультації), індивідуальні завдання, самостійна робота, практична підготовка, контрольні заходи.

Після вивчення дисципліни „Планування і контроль на підприємстві” передбачається підсумковий контроль, який проводиться у формі іспиту.