Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2 курс ФК, ЕП, УП Денне / Макроекономіка Ден. 2011.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.66 Mб
Скачать

Практичні завдання

Завдання 1

У змішаній рівноважній економіці закритого типу маємо умови: Y = 1000 грн., G = 160 грн., T = 150 грн., I = 279 грн. Обчислити приватні заощадження.

Завдання 2

У змішаній рівноважній економіці закритого типу маємо умови: Y = 1000 грн., Ċ0 = 50 грн., с′ = 0,7, T = 100 грн. Обчислити приватні заощадження.

Завдання 3

У змішаній рівноважній економіці закритого типу маємо умови: приватні заощадження = 100 грн., I = 90 грн. Чому дорівнюють державні заощадження?

Завдання 4

У змішаній рівноважній економіці закритого типу маємо умови: Y = 1000 грн.,

I = 120 грн., С = 700 грн., державні заощадження = - 20 грн. Чому дорівнюють чисті податки?

Завдання 5

Маємо умови: t = 0,2; c/ = 0,8. Уряд зменшив чисті податки на 40 грн. Чому дорівнює приріст реального ВВП?

Завдання 6

Державні закупівлі і чисті податки збільшилися на 20 грн., s/ = 0,25; t = 0,2. Чому дорівнює податковий мультиплікатор та мультиплікатор видатків?

Завдання 7

Маємо умови: c/ = 0,75; t = 0,2. Уряд збільшив чисті податки на 30 грн. за стабільних цін. На скільки потрібно збільшити державні закупівлі, щоб відновити попереднє значення ВВП?

Завдання 8

Реальний ВВП збільшився на 30 грн., автоматичні чисті податки – на 6 грн.; s/ = 0,2. Чому дорівнює складний мультиплікатор видатків у закритій економіці?

Завдання 9

с = 0,75; t = 0,2. Згідно із прогнозом, в умовах неповної зайнятості приватні інвестиції зростуть на 50 грн., Р = 1,0. Чому дорівнює ефект гальмування реального ВВП, викликаний автоматичними чистими податками?

Завдання 10

Y = 800 грн.; Yp = 1000 грн.; t = 0,2; G = 170 грн. Чому дорівнює циклічне сальдо?

Контрольні завдання

  1. Які об’єктивні умови сприяли формуванню теоретичних засад державного регулювання?

  2. Чому політика значних соціальних гарантій і політика економічного зростання суперечать одна одній, якщо виходити з можливих засобів досягнення кожної з них?

  3. Який елемент державних видатків: закупівля товарів або соціальні трансферти є більш ефективним з точки зору впливу на рівноважний ВВП?

  4. Яким чином засоби фіскальної політики можуть впливати на величину інфляції?

  5. Як впливають дві сторони фіскальної політики на кругообіг доходів і витрат?

  6. Який засіб фіскальної політики є найбільш придатним для забезпечення повної зайнятості?

  7. Як різні види податків впливають на макроекономічний кругообіг?

  8. Які наслідки для національного добробуту має дефіцитне фінансування бюджету. Чому?

Ключові терміни і поняття

Автономні чисті податки - чисті податки, величина яких не залежить від ВВП як податкової бази.

Автоматична фіскальна політика - політика, яка, впроваджує в економіку певну систему податків і трансфертів, забезпечує їм можливість виконувати стабілізаційну функцію в автоматичному режимі, тобто без державного втручання.

Бюджетне сальдо - показник, який характеризує стан бюджету і визначається як різниця між чистими податками і державними закупівлями.

Бюджетний дефіцит - величина, на яку державні закупівлі перевищують чисті податки.

Бюджетний профіцит - величина, на яку чисті податки перевищують державні закупівлі.

Граничний коефіцієнт податків - коефіцієнт, який показує, на скільки одиниць змінюються чисті податки в разі зміни доходу на одиницю.

Державні заощадження - це чисті податки мінус державне споживання.

Державний борг - сума позик, отриманих державою за мінусом повернений позик.

Державний бюджет - баланс урядових доходів і видатків за рік.

Дискреційна політика - політика стосовно чистих податків і державних закупівель, яка спирається на рішення уряду і парламенту з метою цілеспрямованого впливу на економіку.

Keйнciaнськa теорія - напрям макроекономічної науки, сутність якої полягає в тому, що ринок не здатний в короткостроковому періоді швидко відновлювати повну зайнятість і тому виникає необхідність державного впливу на сукупний попит.

Крива Лаффера - крива, яка відображає залежність між податковими ставками та податковими надходженнями до бюджету на основі припущення, що за зниження податкових ставок від надмірного до оптимального рівня забезпечується максимізації податкових надходжень до бюджету.

Мультиплікатор податків - коефіцієнт, який показує на скільки одиниць обернено змінюється ВВП за дискреційної зміни чистих податків на одиницю.

Мультиплікатор збалансованого бюджету – коефіцієнт, який показує, на скільки одиниць змінюється ВВП за зміни державного бюджету на одиницю.

Національні заощадження - це приватні та державні заощадження.

Основний психологічний закон Кейса - закон, згідно з яким зі збільшенням доходу домогосподарств їхня гранична схильність до споживання зменшується.

Приватні заощадження змішаної економіки - це доход мінус чисті податки та приватне споживання.

Потенційне бюджетне сальдо - сальдо державного бюджету який забезпечується в умовах, коли має місце повна зайнятість, а чисті податки визначаються на базі потенційного ВВП.

Суспільні блага - товари та послуги, вигоди від яких отримує суспільство в цілому незалежно від потреби в них з боку окремих економічних суб'єктів.

Фактичне потенційне сальдо - сальдо державного бюджету, що визначається як різниця між фактичними чистими податками і державними закупівлями.

Циклічне бюджетне сальдо - величина, яка відображає вплив економічних коливань на стан державного бюджету і визначається, як різниця між фактичним і потенційним бюджетним сальдо.

Чисті податки - валові податки за мінусом трансфертних платежів.