Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2 курс ФК, ЕП, УП Денне / Макроекономіка Ден. 2011.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.66 Mб
Скачать

Питання для самоконтролю

  1. Проаналізуйте основні причини виникнення інфляції.

  2. Які розрізняють види інфляції залежно від темпу приросту цін?

  3. Які види інфляції пережила економіка України за період з 1990 по 2005 рр.

  4. Як обчислюється темп інфляції?

  5. Поясніть сутність інфляції попиту й інфляції пропозиції.

  6. Порівняйте економічні наслідки інфляції та шоків пропозиції.

  7. Що таке стагфляція?

  8. Який взаємозв’язок є між інфляцією попиту і рівнем безробіття?

  9. Проаналізуйте основні заходи антиінфляційної політики.

Бібліографічний список до самостійної роботи

1.(275-317); 2.(208-238); 3.(39-59); 4.(296-365); 5.(87-138); 6.(52-70)

Змістовий модуль 3. Макроекономічний аналіз

Тема 7. Споживання домогосподарств

Мета: поглибити, систематизувати та закріпити знання студентів з питань ринкової поведінки домогосподарств як інституціональних споживачів та як сектору що заощаджує.

План вивчення теми

  1. Споживання та заощадження як функція доходу.

  2. Фактори споживання та заощадження.

  3. Схильність до споживання та заощадження.

Методичні рекомендації до самостійної роботи

Вивчення теми має за мету дати студентам знання про кейнсіанську концепцію споживання.

В даній темі розглядається лише приватна економіка закритого типу, в якій відсутня держава і зовнішня торгівля. За цих умов згідно з методом видатків ВВП визначається як сума приватного споживання та інвестування за формулою:

Y = С + І (2.41)

Споживання відображає видатки домогосподарств на купівлю споживчих товарів та послуг. Воно є основним компонентом сукупних видатків економіки. Тому важливо визначити, від чого залежить його величина.

Існує багато чинників, від яких залежить величина споживання. Проте основним є наявний дохід (дохід у розпорядженні) - DI. У межах приватної економіки закритого типу він складається із особистого наявного доходу (наявного доходу домогосподарств) і наявного доходу підприємств.

Особистий наявний дохід — це така частина сукупного доходу, яка залишається після відрахувань на відновлення основного капіталу (амортизація) та утворення нерозподіленого прибутку: особистий наявний дохід = ВВП - амортизація - нерозподілений прибуток. Наявний дохід підприємств — це така частка валового корпоративного прибутку, яка залишається після сплати дивідендів: наявний дохід підприємств = валовий корпоративний прибуток - дивіденди = амортизація + нерозподілений прибуток. Якщо до особистого наявного доходу додати наявний дохід підприємств, то наявний дохід приватної економіки буде дорівнювати сукупному доходу, тобто ВВП. Одна його частина спрямовується на споживання, інша - на заощадження. Це дає підстави записати таку формулу:

DI = Y = C + S , (2.42)

де DI наявний дохід приватної економіки, S приватні заощадження.

Приоритетним напрямом використання наявного доходу є споживання. Тому заощадження — це та частина наявного доходу, яка залишається після здійснення витрат на споживання:

S = DI – С (2.43)

Вимірювання залежності споживання і заощадження від наявного доходу здійснюється з допомогою коефіцієнтів схильності до споживання і заощадження.

У динамічному аналізі застосовуються коефіцієнти граничної схильності до споживання та заощадження, які визначають за формулами:

MPC = с/ = ∆C / ∆DI (2.44)

MPS = s/ = ∆S / ∆DI (2.45)

Звернімо увагу на важливу властивість: сума коефіцієнтів граничної, схильності завжди дорівнює одиниці тобто:

MPC + MPS = 1 (2.46)

Це зумовлено тим, що за даного наявного доходу будь-яка зміна споживання компенсується протилежною зміною заощаджень. І навпаки.

Крім наявного доходу на споживання і заощадження впливають інші чинники. До них можна віднести такі: багатство, ціни, очікування, споживча заборгованість, відсоткова ставка. Споживання, яке не залежить від доходу, а змінюється під впливом інших чинників, називають автономним (Со). Наявність цього показника дає підстави записати функцію споживання, як:

C = С°+ с/ × DІ (2.47)