Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка-Якісний аналіз.doc
Скачиваний:
58
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
892.93 Кб
Скачать

Контрольні питання

1.Які аніони належать до ІI-ї та III-ї аналітичних груп?

2.Який груповий реагент для ІI-ї аналітичної групи? Напишіть відповідні рівняння реакцій.

3.Напишіть характерні реакції для виявлення окремих аніонів ІI-ї та III-ї аналітичних груп.

4.Як можна ідентифікувати йодид- та тіосульфат-йони в суміші? Напишіть відповідні рівняння реакцій.

5.Аніонний склад мінеральних вод.

6.Які аніони проявляють властивості відновників та оксидників? Умови проведення цих реакцій.

7.Чи можна при випаданні осаду від дії аргентуму нітрату на нейтральний розчин зробити висновок про присутність в ньому аніонів II-ї аналітичної групи?

8.Поясніть необхідність проведення систематичного ходу аналізу галогенід-йонів при їх спільній присутності.

9.Поясніть, чому бромід- та йодид-йони оксидуються хлорною водою і в якій послідовності? Відповідь обґрунтуйте і запишіть у зошиті.

10.Які аніони і якими реакціями виявляють у сухій пробі? Напишіть відповідні рівняння реакцій.

11.Залежність хіміко-аналітичних властивостей аніонів від електронної структури утворюючих їх елементів.

12.Які аніони і чому не можуть бути присутніми в сильнокислих розчинах?

13.Які кислоти і солі II-ї та III-ї аналітичних груп аніонів використовуються в медицині і фармації?

14.Екстракція та її використання для аналізу аніонів.

15.Виявлення нітрит- та нітрат-йонів при їх спільній присутності. Які аніони заважають відкриттю цих йонів і чому? Наведіть приклади відповідних рівнянь реакцій.

16.Розрахуйте рН ацетатної буферної суміші, яка містить у 1 дм3 розчину 0,4 моль кожного з компонентів. Як зміниться рН при додаванні до 1 дм3 суміші 0,01 моль хлоридної кислоти?

17.Вирахувати молярну і нормальну концентрацію 10 %-го розчину нітратної кислоти (ρ = 1,056 г/см3).

18.Який об’єм 60 %-го розчину сульфатної кислоти (ρ = 1,51 г/см3) треба взяти для приготування 1 дм3 0,2М розчину?

19.Осад барію сульфату промивають декілька разів окремими порціями дистильованої води. Скориставшись ДР BaSO4, розрахуйте скільки разів можна промивати осад, щоб маса осаду, втраченого за рахунок розчинності, не перевищувала 0,0002 г. Об’єм окремої порції води для промивання осаду становить 20 см3.

20.Визначити в якому напрямі пройде реакція між йонами Fe3+ та: а) калію йодидом; б) калію бромідом; в) калію хлоридом.

Біологічна роль і медичне застосування сполук II-ї та III-ї аналітичних груп аніонів

Для організму істотне значення мають хлориди. Вони містяться в основному в позаклітинних рідинах: плазмі крові, лімфі. Хлорид-йони регулюють осмотичний тиск, водно-сольовий обмін, сприяють відкладанню глікогену в печінці, стимулюють діяльність амілази, яка бере участь у перетравлюванні вуглеводів. Вони входять до складу шлункового соку, який містить приблизно 0,5 % НС1. Тому в разі зниженої кислотності шлункового соку застосовують розбавлений розчин хлоридної кислоти. Йод бере участь у синтезі гормонів щитоподібної залози. Основна його маса сконцентрована у щитоподібній залозі, а також у м'язах та кістках. Тривале вживання питної води з надлишком або відсутністю йодидів може бути причиною ендокринних захворювань.

Загальний вміст Брому в організмі такий самий, як Йоду, найбільше його в щитоподібній залозі. Бром посилює процеси гальмування кори головного мозку, тому препарати брому (КВг, NаВг) застосовують при неврозах, безсонні тощо.

Хлориди визначають смакові якості води. Вміст хлоридів у питній воді становить 20-40 мг/дм3. Іноді наявність хлоридів може свідчити про забруднення води органічними речовинами.

Високий вміст хлоридів, амоніаку, значна окиснюваність у поєднанні з несприятливими бактеріологічними показниками свідчать про санітарну забрудненість водного джерела.

Хлориди натрію, калію і кальцію широко застосовують як ін'єкційні розчини. Броміди калію і натрію застосовують як заспокійливі засоби. Йодиди калію і натрію входять до складу мікстур при захворюваннях щитоподібної залози та бронхіальній астмі. 5%-й спиртовий розчин йоду застосовують як антисептичний засіб.

Нітроген входить до складу багатьох біологічно важливих речовин - білків, вітамінів, гормонів, нуклеїнових кислот. Масова частка Нітрогену в організмі людини становить 3,1 %. Він є обов'язковою складовою частиною білків (від 15 до 17,6 %), відіграє важливу роль в обміні речовин, входить до складу багатьох гетероциклічних сполук, які є компонентами таких амінокислот, як триптофан, пролін, гістидин, та нуклеїнових кислот ДНК, РНК. Як типовий неметал Нітроген утворює міцні ковалентні зв'язки, які легко розриваються під дією ферментів.

Виявлення нітритів і нітратів має велике значення для дослідження якості питної води. Наявність значної кількості нітратів і нітритів є показником забруднення і непридатності води для пиття. Якщо разом з амоніаком у воді виявляють нітрати, це свідчить про систематичне забруднення упродовж тривалого часу. А якщо у воді виявляють амоніак, нітрати й нітрити, це свідчить про надзвичайну забрудненість джерела. Якщо у воді виявляють тільки нітрати, а амоніаку й нітритів немає, це означає, що джерело не забруднене органічними речовинами.

Нітрити - це отруйні сполуки, які спричинюють перетворення гемоглобіну крові на метгемоглобін. Органічні похідні нітратної кислоти (нітрогліцерин, нітросорбіт) застосовують як серцеві засоби. Натрію нітрит NaNO2 та деякі похідні нітритної кислоти застосовують при стенокардії. З неорганічних сполук Нітрогену в медичній практиці використовують також нітрогену (I) оксид N2O, або ”веселильний газ”. У малих дозах він викликає стан сонливості й сп’яніння, а в більших концентраціях має наркотичну дію.