Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка-Якісний аналіз.doc
Скачиваний:
58
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
892.93 Кб
Скачать

Самостійна аудиторна робота

1.Пояснити систематичний хід аналізу катіонів I-VI-ї аналітичних груп на основі складеної схеми

2.Виконати лабораторні роботи наведені в цих методичних вказівках.

3.Оформити і захистити протокол.

4.Відповісти на запитання, запропоновані викладачем, з використанням записів на дошці.

5.Розв'язувати розрахункові задачі, запропоновані викладачем.

Експериментальна частина

Завдання 1. Аналіз суміші катіонів I-VI

аналітичних груп (без осаду)

1.1. Попередні випробування

При аналізі суміші катіонів досліджуваних груп звертають увагу на забарвлення розчину та наявність осаду. Так, блакитне забарвлення може бути зумовлене наявністю йонів Cu2+, рожеве - Cо2+, зелене - Ni2+ або Cr3+, жовте - Fe3+. Якщо розчин і осад не є забарвленими, то можна зробити висновок про відсутність у суміші цих катіонів.

В окремих порціях досліджуваного розчину (по 0,5 см3) виявляють: йони Fe2+ - реакцією з калію гексаціанофератом (III); йони Fe3+ - реакцією з калію гексаціанофератом (II); йони Cu2+ - реакцією з концентрованим розчином аміаку; йони Mn2+ - за допомогою оксидаційно-відновних реакцій; йони Ni2+ - реакцією з диметилгліоксимом; йони Cо2+ - реакцією з тіоціанатами; йони Hg2+ - реакцією з йодидами; йони NH4+ - реакцією із лугами при нагріванні.

2.1. Систематичний хід аналізу

2.1.1. Виявлення катіонів Калію

До 5-6 крапель розчину, що аналізують, додають 4-5 крапель 2М розчину натрію карбонату. Суміш нагрівають на водяній ванні до повного видалення аміаку (якщо присутні йони амонію). Осад оксидів, основних солей, карбонатів та гідроксидів катіонів II-VI аналітичних груп, що утворюється, відокремлюють центрифугуванням і в подальшому аналізі не використовують. Центрифугат нейтралізують ацетатною кислотою до нейтрального середовища (проба на лакмус), концентрують упарюванням, охолоджують і визначають йони Калію реакціями з NaHC4H4O6 та Na3[Co(NO2)6].

2.1.2. Виявлення катіонів Натрію

До 5-6 крапель розчину, що аналізують, додають 4-5 крапель 2М розчину калію карбонату. Суміш нагрівають на водяній ванні до повного видалення аміаку (якщо присутні йони амонію). Осад оксидів, основних солей, карбонатів та гідроксидів катіонів II-VI аналітичних груп, що утворюється, відокремлюють центрифугуванням і в подальшому аналізі не використовують. Центрифугат нейтралізують ацетатною кислотою до нейтрального середовища (проба на лакмус), концентрують упарюванням, охолоджують і визначають йони Натрію реакціями з K[Sb(OH)6] та Zn(UO2)3(CH3COO)8.

2.1.3. Проба на присутність у розчині катіонів

II-ї аналітичної групи

До 3-5 крапель досліджуваного розчину додають 5-6 крапель 2М розчину хлоридної кислоти. Поява білого осаду або каламуті свідчить про присутність у розчині катіонів II-ї аналітичної групи.

2.1.4. Відокремлення катіонів II-ї аналітичної групи

До 30-35 крапель розчину, що аналізують, додають 4-5 крапель концентрованого розчину хлоридної кислоти, перемішують скляною паличкою і центрифугують. Перевіряють повноту осадження.

Осад 1 промивають дистильованою водою, яка підкислена 2М розчином HCl. В осаді 1 – хлориди катіонів II-ї аналітичної групи, в центрифугаті 1 – катіони I-ї, III-VI-ї аналітичних груп і домішки катіонів Pb2+.

Осад 1 аналізують у відповідності з систематичним ходом аналізу суміші катіонів II-ї аналітичної групи.

2.1.5. Проба на присутність у розчині катіонів

III-ї аналітичної групи

До 4-5 крапель центрифугату 1 додають 3-5 крапель етилового спирту та 1М розчину сульфатної кислоти, перемішують. Суміш нагрівають на водяній ванні. Утворення осаду вказує на присутність катіонів III-ї аналітичної групи.

2.1.6. Відокремлення катіонів III-ї аналітичної групи

До центрифугату 1 додають по 20-25 крапель етилового спирту та 1М розчину сульфатної кислоти, добре перемішують. Суміш нагрівають на водяній ванні протягом 5 хвилин, центрифугують. В осаді 2 – катіони III-ї аналітичної групи і PbSO4, в центрифугаті 2 – катіони I-ї, IV-VI-ї аналітичних груп.

2.1.7. Відділення плюмбум сульфату

Осад 2 обробляють при нагріванні на водяній ванні 15-20 краплями 30%-го розчину CH3COONH4, центрифугують і промивають дистильованою водою до негативної реакції на йони Плюмбуму. Центрифугат 3 відкидають, а осад 3 сульфатів катіонів III-ї аналітичної групи аналізують у відповідності з систематичним ходом аналізу суміші катіонів цієї групи.

2.1.8. Відділення катіонів IV-ї аналітичної групи від

катіонів V-ї і VI-ї аналітичних груп

Центрифугат 2 упарюють на 1/3 частини. До нього додають 6М розчин натрію гідроксиду (1,5 надлишку від об’єму цього розчину), 5-7 крапель 3%-го розчину гідрогену пероксиду, перемішують і нагрівають на водяній ванні до повного руйнування гідрогену пероксиду (припинення виділення бульбашок кисню з розчину), охолоджують і центрифугують. Центрифугат 4 містить гідроксо- і оксоаніони IV-ї групи та катіони I-ї групи, а осад 4 – оксиди, гідроксиди та основні солі катіонів V-ї і VI-ї аналітичних груп.