Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка магистерский проект.doc
Скачиваний:
625
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
25.69 Mб
Скачать

4.3. Організаційна структура управління підприємством

4.3.1. Основні принципи розробки раціональної організаційної структури управління підприємством готельно-ресторанного господарства

Організаційна структура готельного підприємства формується виходячи з вимог довготривалого забезпечення його конкурентоспроможності, економічної ефективності, доцільності і раціональної кооперації. В рамках організаційної структури підприємства виділяються дві основні складові: структура управління та виробнича структура.

Під структурою управління підприємством індустрії гостинності (готелем) розуміється упорядкована сукупність взаємопов'язаних рівнів управління та функціональних підрозділів (служб, змін, бригад),, що знаходяться між собою в певних відносинах та забезпечують функціонування господарюючого суб'єкта як єдиного цілого.

Управляти структурою підприємства індустрії гостинності означає оптимально розподіляти цілі та завдання між структурними підрозділами ( службами, змінами, бригадами і т. п.) і кожним окремим працівником підприємства.

Структура управління закріплюється Статутом підприємства і документально оформлюється спеціальними положеннями про різні підрозділи (служби) підприємства, посадовими інструкціями для керівників всіх рівнів управління. Найпоширенішими різновидами структур управління готелями є: лінійна, лінійно-функціональна і функціональна.  Пірамідна структура управління підприємством представлена ​​на рис. 4.1.

Інституційний

Рівень Директор Вища ланка

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Управлінський Керівники відділів та

рівень служб Середня ланка

__ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Технічний Завідуюча номерним фондом,

рівень адміністратор готелю, метрдотель, Нижча ланка завідувач виробництвом.

Рис. 4.1. Пірамідна структура управління підприємствомом готельно-ресторанного господарства

Для структури управління готельним підприємством характерні ланки, рівні (ступені) управління та зв'язки горизонтальні і вертикальні. 

До ланок управління підприємства індустрії гостинності відносяться структурні підрозділи, окремі фахівці, які виконують функції управління або частину їх і менеджери, що здійснюють регулювання та координацію діяльності декількох структурних підрозділів. Зв'язкам між відділами властивий горизонтальний характер. Сходинки управління будуються у вертикальному співвідношенні і підкоряються по ієрархії один одному.

Виробнича структура готелю визначається розміром готелю, його особливостями, місцем розташування, сезонністю роботи та іншими факторами. Готель в своєму складі має такі служби:

- служба прийому та розміщення в готелі та поверхова служба;

- служба ресторанного господарства;

- допоміжні служби.

Найбільш важливими є дві головні послуги: безпечне і комфортне проживання та якісне харчування. Інші служби готелю виконують функцію підтримки основної діяльності готелю.

Організаційна структура управління підприємством – це сукупність управлінських ланок, що розташовані в суворій співпідпорядкованості і забезпечують взаємозв’язок між керуючою та керованою системами.

Для побудови організаційної структури управління підприємством готельно-ресторанного бізнесу необхідно підготувати обґрунтування:

  • типу організаційної структури управління;

  • параметрів організаційної структури (кількість рівнів управління і чисельність працівників, які підпорядковуються тому чи іншому менеджеру);

  • кількості структурних підрозділів апарату управління;

  • зв'язків між підрозділами (лінійними та функціональними).

Вихідною інформацією для побудови організаційної структури управління готельно-ресторанного комплексу, що проектується, є загальна чисельність персоналу та його структура, яка затверджується власником підприємства (його вищими органами управління), якщо інше не буде передбачено установчими документами при визначенні його організаційно-правового статусу, і закріплюється в організаційних схемах (органіграмах) та розроблених посадових інструкціях, положеннях про структурні підрозділи (відділи, служби).

Основними завданнями служби прийому та обслуговування є прийом та реєстрація гостей, їх розміщення в заброньованих і підготовлених до заселення номерах та обслуговування.

В проектованому готелі службою прийому і обслуговування керує заступник директора. Йому підпорядковуються адміністратор готелю та завідуюча номерним фондом.

Працівники цієї служби наділені певними правами та обов’язками. В таблиці 4.17 наведений приклад розробки посадових вимог до працівників служби прийому та обслуговування.

Таблиця 4.17

Посадові вимоги до працівників служби прийому і обслуговування

Виконавець

Посадові обов'язки

Знання та вміння

Заступник директора з організації обслуговування гостей в готелі

Виконання делегованих йому директором завдань, керівництво службою прийому і розміщення готелю, контроль за виконанням обов'язків працівниками даної

Знання: іноземні мови: англійська (вільно); правові документи, що регламентують готельну сферу; культура між особистісного спілкування; процедура привітання особливо важливих персон; ос-

Продовження табл. 4.17

Виконавець

Посадові обов'язки

Знання та вміння

служби; робота зі скаргами гостей;

організація і контроль дотримання заходів та техніки безпеки на робочому місці; планування

потреб підрозділів служби; інноваційний менеджмент: впровадження змін в роботу служби; інструктаж підлеглих; розподіл обов'язків; створення системи мотивації праці; організація і проведення ділових переговорів.

нови конфліктології; введення в туризм / готельне господарство; правові аспекти і правила реєстрації відпочиваючих, роботу з паспортами, візами; готельний маркетинг тощо.

Вміння: спілкування з гостями готелю; користування сучасними засобами комунікації; правильні дії в надзвичайних ситуаціях; впровадження інноваційних форм роботи; планування і контроль роботи персоналу; розв’язання конфліктних ситуацій тощо.

Адміністратор готелю

Зустріч та реєстрація гостей, розселення, розрахунок за проживання і надані послуги, ведення графіка проживання, контроль за роботою ввіреного персоналу; прийом заявок на бронювання номерів; здійснення бронювання в режимі on-line; та ін.

Знання: іноземні мови: англійська (вільно); постанови, розпорядження, накази вищестоящих органів, методичні, нормативні матеріали з питань готельного обслуговування; правила користування готелями; правила прийому та обслуговування громадян; прейскуранти і тарифи на номери, місця і надані послуги; правила реєстрації та паспортно-візового режиму в готелях; порядок оформлення та правильність ведення всієї експлуатаційної документації; розташування номерів і нормативи оснащення приміщень; порядок використання номерного фонду та бронювання; порядок розрахунків за надані послуги; правила внутрішнього трудового розпорядку; правила і норми охорони праці, техніки безпеки, виробни-чої санітарії та протипожежного захисту.

Вміння: спілкування з гостями готелю; користування сучасними засобами комунікації; правильні дії в надзвичайних ситуаціях.

Посильний

супровід гостя в номер, пояснення гостю основних правил користування номерним обладнанням, піднос багажу до служби прийому і розміщення, ліфта, номеру і назад при виїзді гостя, рознесення кореспонденції за номерами, виконання інших функцій посильного

Законодавство про працю; Правила внутрішнього трудового розпорядку; Правила і норми охорони праці, техніки безпеки, виробничої санітарії та протипожежного захисту.

Покоївка

Прибирання і провітрювання номерів, утримання в чистоті номерів, санвуз-лів та інших приміщень, заміна пос-тільної білизни і рушників; приймання та виконання доручень проживаючих

Технологія прибирання; встановлю-ний порядок заміни білизни; етикет; користування технічним обладнанням і приладами, що застосовуються для прибирання приміщень

Закінчення табл. 4.17

Виконавець

Посадові обов'язки

Знання та вміння

Швейцар

Спостереження за входом і виходом відвідувачів на підприємстві; ін фор-мування відвідувачів про розміщення відділів, секцій, торговельних залів, наявність вільних місць; на прохан-ня відвідувачів - виклик таксі; приве-дення в порядок вестибюля, проти-рання скла, стін; чистка металевих предметів на дверях.; очищення території близько вхідних дверей.; перевірка справності дверей; пові-домлення адміністрації про помічені несправності. включення і вимикання світлових реклам, перевірка системи сигналізації.

Правила обслуговування відвідувачів на даному підприємстві; розміщення відділів, секцій, торговельних залів в підприємстві; номери телефонів виклику таксі, міліції, швидкої допомоги, пожежної команди та ін; розташування засобів протипожежного захисту, сигналізації і правила користування ними; правила санітарії і гігієни; способи чищення металевих предметів

Завідуюча номерним фондом

Контроль за роботою персоналу з підтримки чистоти і порядку в жит-лових і у службових приміщеннях готелю; розподілення завдань серед підлеглих з урахуванням штатного розкладу, виконання адміністра-тивних функцій, покладених на неї керівництвом; контроль за справ-ністю санітарно-технічного й іншого обладнання в номерах і службових приміщеннях, утримання їх у чистоті й порядку; забезпечення схоронності інвентарю та обладнання; організація прибирання номерів; прийняття но-мерів від проживаючих при від'їзді; прийом замовлень на додаткові платні послуги; звітність за схорон-ність білизни; виклик чергового персоналу технічної служби для усунення технічних пошкоджень.

Вміння ефективно співпрацювати зі службовцями на всіх рівнях в самому готелі і корпоративним персоналом; вміння оцінювати, координувати і стимулювати роботу службовців готелю для досягнення найкращих результатів на їх ділянках і поширювати позитивний досвід на всі сфери обслуговування; вміння приймати рішення при самому розумному до них підході.

Прачка

Утримання складських приміщень в належному санітарному і протипо-жежному стані; здійснення прийому, зберігання і видачі матеріальних засобів (білизни); прання і прасування білизни; виконння дрібних господарських доручень.

Правила прийому та видачі білизни; правила прання і прасування білизни; режим роботи підприємства; правила техніки безпеки і протипожежної безпеки; правила внутрішнього трудового розпорядку; правила і норми охорони праці.

Швачка-штопальниця

Виконання на машинах або вручну операцій з ремонту виробів з різних матеріалів, прасування речей.

Методи і прийоми виконання підготовчих і найпростіших операцій; призначення та правила експлуатації обслуговуваних машин; номери голок; правила закріплення ниток, зміни шпуль, регулювання натягу ниток і частоти строчки.

і т.д.

Організація харчування в готелі здійснюється в ресторані та інших закладах ресторанного господарства. Служба харчування складається з двох підрозділів: виробничого та організаційно-обслуговуючого (рис. 4.3).

Загальне керівництво рестораном делеговане в залежності від розміру закладу директору (заступнику) служби харчування і (або) завідувачу виробництвом, якому підпорядковані кухарі, мийник кухонного посуду, мийники столового посуду тощо.

Організаційно-обслуговуючий підрозділ служби харчування очолює метрдотель, якому підпорядковуються офіціанти, бармени та гардеробники.

Посадові вимоги до працівників служби харчування представлені в таблиці 4.18.

Таблиця 4.18.

Посадові вимоги до працівників служби харчування

Виконавець

Посадові обов'язки

Знання та вміння

Завідувач виробництв-вом

Керівництво виробничо-господарсь-кою діяльністю підрозділу підприєм-ства ресторанного господарства; про-ведення роботи з удосконалення орга-нізації виробничого процесу, впровад-ження прогресивної технології;

Постанови, розпорядження, накази, що стосуються питань роботи підприємств ресторанного господарства, організація і технологія виробництва; асортимент страв та вимоги до їх якості;

ефективного використання техніки, підвищення професійної майстер-ності працівників з метою підви-щення якості продукції; складання заявок на необхідні продовольчі товари, напівфабрикати і сировину, забезпечення їх своєчасного одержання зі складу, контроль термінів, асортименту, кількості і якості їх надходження і реалізації; складання меню; контроль за технологією приготування їжі, нормами закладки сировини і дотри-манням працівниками санітарних вимог і правил особистої гігієни; розстановка кухарів та інших працівників виробництва; складання графіку виходу кухарів на роботу; проведення бракеражу готової їжі; контроль за правильною експлуа-тацією устаткування та інших основних засобів; проведення інструктажу з технології приго-тування їжі та інших виробничих питань; проведення роботи з підви-щення кваліфікації працівників.

порядок складання меню; правила обліку і норми видачі продуктів; норми витрат сировини і напівфабрикатів; калькуляцію,

страв і кулінарних виробів і ціни на них; стандарти та технічні умови на продукти, сировину і напівфабрикати; правила і терміни зберігання продуктів, сировини і напівфабрикатів; види технологічного обладнання, принцип роботи, технічні характеристики і умови його експлуатації; економіку громадського харчування; основи організації праці; Законодавство про працю; правила внутрішнього трудового розпорядку; правила і норми охорони праці, техніки безпеки, виробничої санітарії та протипожежного захисту.

Продовження таблиці 4.18

Виконавець

Посадові обов'язки

Знання та вміння

Кухар

Підготовка робочого місця до початку робочого дня; приготування основної продукції, що входить в меню, обідів для персоналу, строго дотримуючи технологічний процес і згідно встановленим рецептам; відпускготові страв строго за чеками; підтримка чистоти і порядоку на кухні і на своєму робочому місці відповідно до вимог СЕС; виконання разових доручень адміністрації, пов'язаних з виробничими процесами; дотримання правил і норм охорони праці та техніки безпеки праці, санітарні вимоги і правила особистої гігієни, виробничої і трудової дисципліни, правил внутрішнього трудового розпорядку.

Правила первинної кулінарної обробки сировини і продуктів і вимоги, що пред'являються до якості напівфабрикатів з них; правила нарізки хліба; терміни та умови зберігання очищених овочів; правила регулювання і експлуатації кухонних машин різних марок; безпечні прийоми роботи; правила експлуатації вагових, вимірювальних та контрольно-касових апаратів.

і т.д.

Метродотель

Зустріч гостей ресторану, оцінка їх настрою і бажаного стилю відпо-чинку, передча клієнтів офіціантам; контроль і підтримка стану залу ресторану в найбільш придатному для прийому клієнтів вигляді, вклю-чаючи стан інтер'єру, обладнання, меблів, посуду, посуду; контроль роботи офіціантів і барменів; контроль розрахунків клієнтів з офіціантами, підпис рахунків; рі-шення проблем і протиріч, які ви-никають у клієнтів в процесі обс-луговування в ресторані; прийом замовлень у особливо важливих клієнтів ресторану; забезпечення організації і проведення обслуго-вування на банкетах; контроль за зовнішнім виглядом персоналу залу; навчання персоналу залу

Постанови, розпорядження, накази, що стосуються сфери обслугову-вання; структура управління, права та обов'язки працівників ресторану і режим їх роботи; правила і методи організації обслуговування спожи- вачів ресторану; види наданих рес-тораном послуг; планування залів ресторану та підсобних приміщень; основи економіки, організації праці та управління; основи маркетингу та організації реклами; основи естетики і соціальної психології; Законодавство про працю; Законодавство про захист прав споживачів; Правила внутрішнього трудового розпорядку; Правила і норми охорони праці; основи адміністрування; етика ділового спілкування.

Закінчення таблиці 4.18

Виконавець

Посадові обов'язки

Знання та вміння

Офіціант

Сервірування столів; заміна скатертин і серветок у міру їх забруднення; надання на прохання відвідувача кваліфікованої допомоги при виборі блюд і напоїв; розподілення замовлення по місцю його виконання між барменом і кухарем; контроль своєчасності приготування страв; подавання замовлених страв; виведення остаточної суми замовлення по «Рахунку»; утримання робочого місця і залу для відвідувачів у повному порядку і чистоті.

Правила внутрішнього трудового розпорядку; «Меню» підприємства і ціни; інструкції з техніки безпеки, виробничої санітарії та особистої гігієни; види і правила сервіровки столу і обслуговування різних урочистостей; види та призначення столового посуду, столових наборів, столової білизни; порядок отриман-ня, здачі і обліку посуду, столових наборів, столової білизни та інвен-тарю; правила експлуатації облад-нання та інвентарю; порядок оформ-лення та ведення реєстрів; основи технології приготування їжі, кулінар-ну характеристику холодних і гаря-чих закусок, перших і других страв, десертів, холодних і гарячих напоїв, вино - горілчаних виробів.

і т.д.

Аналогічно розробляють комплекс питань щодо організаційної структури допоміжних служб готелю. Так наприклад, в проектованому підприємстві до допоміжних служб готелю входять:

комерційна служба, яка займається питаннями перспективного та оперативного планування, маркетингом, аналізом результатів господарської і фінансової діяльності для досягнення основної мети забезпечення рентабельності готельного підприємства в цілому. Її очолює бухгалтер – економіст;

служба PR та HR , що представлена спеціалістом з реклами (PR) та набору кадрів (HR) . Виконавець цієї служби забезпечує функціонування маркетингового комплексу. Він займається питаннями реклами і PR – заходами, а також до його компетенції входить підбір кадрів для підприємства і робота з персоналом;

служба безпеки, до складу якої входять охоронник та паркувальник. Вона гарантує особисту безпеку гостей і збереження їх власності . Службовці даної служби зобов'язані приймати всі необхідні запобіжні заходи, щоб захистити гостей від грабежу, шахрайства, насильства та інших злочинів проти особистості;

 технічна (інженерна) служба, що представлена інженером з ремонту устаткування, якому підпорядкований електромонтер 4 розряду. Технічний відділ відповідає за підтримання складних систем в робочому стані і їх ремонт. Технічною службою теж керує заступник директора з організації обслуговування гостей;

спортивно-оздоровча служба (тренажерний зал та басейн), до якої входять: спорнивний тренер, масажист і лікар. Працівники цієї служби забезпечують якісне обслуговування гостей у готельних приміщеннях фізкультурно-оздоровчого призначення. Даною службою керує заступник директора з організації обслуговування гостей.

В таблиці 4.19. представлені посадові вимоги до працівників, які входять до цієї групи.

Таблиця 4.19.

Посадові вимоги до працівників допоміжних служб готелю

Виконавець

Посадові обов'язки

Знання та вміння

Охоронник

Служба по охороні об'єктів і мате- ріальних цінностей; здійснення перевірки документів у осіб, що проходять на об'єкт (що виходять з об'єкту) і контроль за ввезенням і вивозом (винесенням) матеріальних цінностей; огляд речей, огляд робочих і службовців; контроль за роботою встановлених на підприємстві приладів охоронної і охоронно-пожежної сигналізації; повідомляння про їх спрацювання черговому по об'єкту (портьє), а при необхідності - в орган внутрішніх справ або в пожежну частину; вчинення дій по попередженню і припиненню правопорушень на об'єкті; контроль роботи приладів охоронної і охоронно-пожежної сигналізації.

Закони та інші нормативно-пра-вові акти України, що регламент-тують охоронну діяльність; документи, що регламентують організацію роботи з охорони об'єкта та матеріальних цінностей; специфіку і структуру підприєм-ства і режим роботи його підроз-ділів; інструкцію з пропускного режиму; правила перевірок вантажів; порядок затримання осіб, які вчинили розкрадання, оформлення на них матеріалів; правила користування технічними засобами охоронно-пожежної сиг-налізації; місця розташування пер-винних засобів пожежогасіння та зв'язку, порядок користування ними; правила внутрішнього трудового розпорядку й інструк-цію про пропускний режим на охоронюваному об'єкті; загальні принципи надання першої медич-ної допомоги; правила і норми охорони праці, техніки безпеки і протипожежного захисту.

Спортивний тренер

Проведення навчально-тренувальної роботи з клієнтами; використання різноманітних прийомів, методів і засобів навчання

Закони України, постанови та рішення Уряду України та органів управління освітою з питань освіти; спеціальна педагогіка та психологія, фізіологія, гігієна; норми і правила охорони праці, техніки безпеки і протипожежного захисту.

Закінчення таблиці 4.19

Виконавець

Посадові обов'язки

Знання та вміння

Лікар

Надання кваліфікованої медичної допомоги з використанням сучасних методів профілактики, діагностики, лікування і реабілітації, дозволених для застосування в медичній практиці; надання консультативної допомоги; дотримання правил техніки безпеки та охорони праці; забезпечення своєчасного і якісного оформлення медичної та іншої документації відповідно до встановлених правил; виконання наказів, розпоряджень та доручень керівництва; дотримання правил внутрішнього розпорядку, протипожежної безпеки і техніки безпеки, санітарно-епідеміологічного режиму.

Основи організації лікувально-профілактичної допомоги; органі-заційно-економічні засади діяльності закладів охорони здоров'я і медичних працівників в умовах бюджетно-страхової медицини; основи соціаль-ної гігієни; правові аспекти медичної діяльності; загальні принципи та основні методи клінічної, інстру-ментальної та лабораторної діагнос-тики функціонального стану органів і систем людського організму; етіоло-гію, патогенез, клінічну симптома-тику, особливості перебігу, принципи комплексного лікування основних захворювань; правила надання невідкладної медичної допомоги; правила внутрішнього трудового розпорядку; правила і норми охорони праці, техніки безпеки, виробничої санітарії та протипожежного захисту.

І т.д.