Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка диплом.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
669.18 Кб
Скачать

Вищий навчальний заклад

«Університет економіки та права «КРОК»

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

ДО ВИКОНАННЯ РОЗДІЛУ " ОХОРОНА ПРАЦІ ТА БЕЗПЕКА В НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ" В ДИПЛОМНИХ РОБОТАХ

КИЇВ 2011

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

УНІВЕРСИТЕТ ЕКОНОМІКИ ТА ПРАВА КРОК

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

ДО ВИКОНАННЯ РОЗДІЛУ "ОХОРОНА ПРАЦІ ТА БЕЗПЕКА В НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ" В ДИПЛОМНИХ РОБОТАХ

для студентів спеціальностей:

7.050103, 8.050103 "Міжнародна економіка"

7.050104, 8.050104 "Фінанси"

7.050105 "Банківська справа"

7.050106, 8.050106 "Облік і аудит"

7.050107, 8.050107 "Економіка підприємства"

7.050108, 8.050108 "Маркетинг"

7.050206, 8.050206 "Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності"

Затверджено

на засіданні кафедри

математичних методів та статистики

Протокол № від р.

КИЇВ 2011

Методичні вказівки до виконання розділу "Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях" в дипломних роботах для студентів факультету економіки підприємства /Укл.: О.Є.Іларіонов, М.О.Кузнєцов, В.О.Хрутьба, - К.: Університет економіки та права КРОК, 2011-17с.

НАВЧАЛЬНЕ ВИДАННЯ

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

ДО ВИКОНАННЯ РОЗДІЛУ "ОХОРОНА ПРАЦІ ТА БЕЗПЕКА В НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ" В ДИПЛОМНИХ РОБОТАХ

ЗМІСТ

ВСТУП 6

1. ВИМОГИ ДО РОЗДІЛУ "ОХОРОНА ПРАЦІ ТА БЕЗПЕКА В НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ" В ДИПЛОМНІЙ РОБОТІ 7

1.2. Структура і обсяг розділу "Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях" 7

2. МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДО РОЗРОБКИ РОЗДІЛУ "ОХОРОНА ПРАЦІ ТА БЕЗПЕКА В НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ" 8

2.1. Вступна частина 8

2.2. Система управління охороною праці на підприємстві (організації, установі) 8

2.3. Охорона праці у відділі (підрозділі, на робочому місці) 10

Визначення доплат за умови праці. 17

2.4. Розробка рекомендацій по покращенню умов праці 17

Розрахунок вентиляції виробничого приміщення 18

Розрахунок акустичної обробки виробничого приміщення 18

Заходи щодо забезпечення режиму праці та відпочинку. 20

Оцінка ефективності модернізації та заходів щодо охорони праці 20

Розрахунок економічної ефективності від впровадження заходів по поліпшенню умов праці 21

Додатки 28

Додаток Р 37

ВСТУП

Заключним етапом підготовки спеціалістів і магістрів у вищих навчальних закладах України є виконання дипломної роботи та захист її на відкритому засіданні Державної екзаменаційної комісії

Розділ "Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях" є невід’ємною частиною дипломної роботи випускника економічного вузу відповідно до частини восьмої статті 18 Закону України "Про охорону праці", статті 33 Закону України "Про захист населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру", Закону України "Про правові засади цивільного захисту", пункту 2 Типового положення про порядок проведення навчання І перевірки знань з питань охорони праці, затвердженого наказом Держнаглядохоронпраці від 26.01.2005 № 15, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 15.02.2005 за № 231/10511 та з метою забезпечення підвищення рівня знань студентів, курсантів та слухачів вищих навчальних закладів Наказом Міністерства освіти і науки України, Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи, Державного комітету України з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду "Про організацію та вдосконалення навчання з питань охорони праці, безпеки життєдіяльності та цивільного захисту у вищих навчальних закладах України" № 969/922/216 від 21.10.2010 р. передбачено включення окремих розділів (питань) охорони праці до програм переддипломної практики, а також до дипломних робіт.

Розділ "Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях" повинен містити: аналіз діяльності системи управління охороною праці на підприємстві (організації, установі) та стану умов і безпеки праці; оцінку ефективності заходів з охорони праці; рекомендації, направлені на поліпшення охорони праці на даному підприємстві (організації, установі).

Об’єм розділу повинен складати 12-15 сторінок тексту і визначається темою дипломної роботи, вимогами нормативних документів з охорони праці, індивідуальним завданням і повинен бути угодженим з викладачем-консультантом з охорони праці.

1. Вимоги до розділу "охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях" в дипломній роботі

1.1. Мета і завдання:

- систематизація, закріплення і розширення теоретичних і практичних знань з питань безпеки та охорони праці у процесі вирішення конкретних завдань;

- формування у студентів навичок самостійного аналізу стану охорони праці в заданих виробничих умовах, виконання економічних розрахунків з охорони праці, робота з науково-технічною і нормативною літературою, з документацією і сучасною обчислювальною технікою;

- перевірка підготовленості студентів до самостійної роботи із забезпечення безпечних і здорових умов праці на робочих місцях у приміщеннях як виробничої, так і невиробничої сфери.

У розділі "Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях" повинні бути проаналізовані умови праці, виявлені причини травматизму й захворюваності, можливі небезпечні й шкідливі виробничі фактори (НШВФ), які присутні на об’єкті дослідження. Крім цього в розділі повинні бути представлені організаційні, управлінські або інженерні рішення, що забезпечують охорону праці на підприємстві. У зміст розділу також включають обґрунтування прийнятих рішень, наводять економічну і соціальну ефективність заходів з охорони праці, які рекомендує дипломант.

1.2. Структура і обсяг розділу "Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях"

Розділ "Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях" повинен бути органічно пов'язаний з темою дипломної роботи. Він складається із трьох підрозділів.

1. Система управління охороною праці на підприємстві (організації, установі).

2. Охорона праці у відділі (підрозділі, на робочому місці).

3. Рекомендації по покращенню умов охорони праці на підприємстві.

Він оформлюється у вигляді розрахунково-пояснювальної записки обсягом 13 - 15 сторінок тексту.

Розділ повинен містити конкретний матеріал без загальних теоретичних положень, відомих правил і інструкцій. Всі рішення, які приймаються, повинні бути обґрунтовані розрахунками або посиланням на відповідні нормативні документи.

При вирішенні конструктивних, технологічних, організаційних питань необхідно використовувати новітню нормативну, довідкову і наукову літературу з охорони праці, перелік якої наведений наприкінці вказівок.

В окремих випадках (при відсутності матеріалу про стан охорони праці на підприємстві) за бажанням студента розділ може мати іншу структуру.

2. Методичні рекомендації до розробки розділу "охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях"

2.1. Вступна частина

На початку розділу викладають основні завдання в галузі охорони праці, принципи державної політики в області охорони праці, що випливають з статті 43 Конституції України і статті 4 Закону України "Про охорону праці".

Виходячи із загальних завдань охорони праці, визначають конкретні цілі, які повинні бути досягнуті при розробки даного розділу. При цьому дають характеристику об’єкта дослідження, особливостей його діяльності, обґрунтовують доцільність розробки питань охорони праці як з економічної, так і соціальної ефективності.

Структура цього підрозділу однакова для обох варіантів.

Обсяг підрозділу – 1,5-2 сторінки друкованого тексту

2.2. Система управління охороною праці на підприємстві (організації, установі)

Аналіз діяльності підприємстві виконується в наступної послідовності:

  • загальний аналіз підприємства (організації, установи) та характеру праці;

Складовою частиною управління будь-яким підприємством є система управління охороною праці (СУОП). Управління охороною праці – це підготовка, прийняття та реалізація рішень по здійсненню організаційних, технічних, санітарно-гігієнічних та лікувально-профілактичних заходів, спрямованих на забезпечення безпеки, збереження здоров’я та працездатності людини у процесі праці.

Аналіз СУОП включає характеристику законодавчого та нормативно-правового регулювання прав, обов’язків та відповідальності роботодавців за додержання законодавства про охорону праці. Документація на підприємстві має IV рівні – Закони України, що регулюють питання, пов’язані з охороною праці; галузеві нормативи та стандарти; накази та розпорядження підприємства; інструкції з охорони праці та техніки безпеки.

Підприємство має бути забезпечено такими документами:

    1. Положення про систему управління охороною праці на даному підприємстві;

    2. Положення про комісію з питань охорони праці підприємства (якщо така створена);

    3. Положення про роботу уповноважених трудових колективів з питань охорони праці (якщо не створена профспілкова організація); Положення про спеціального навчання (пожежно-технічного мінімуму) з питань пожежної безпеки;

    4. Положення про організацію попереднього (при прийнятті на роботу) і періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів працівників певних категорій;

    5. Інструкції з охорони праці для працюючих за професіями та видами робіт;

    6. Загальнообов’язкові та по відділах інструкції про заходи пожежної безпеки;

    7. Журнали реєстрації вступного та повторних інструктажів з охорони праці та пожежної безпеки та своєчасність їх заповнення;

    8. Перелік робіт з підвищеною небезпекою, для проведення яких необхідні спеціальне навчання та щорічна перевірка знань з охорони праці;

    9. Перелік посадових осіб підприємства, які зобов’язані проходити попередню та періодичну перевірку знань з охорони праці;

    10. Наказ про організацію видачі безплатно працівникам певних категорій молока або інших рівноцінних харчових продуктів;

    11. Наказ про порядок забезпечення працівників підприємства санітарним спеціальним одягом, спецвзуттям та іншими засобами індивідуального захисту.

Результати аналізу документації представяєм в вигляді таблиці 1.

У СУОП є об’єкти та органи управління, що виконують визначені функції та завдання. Об’єктом управління є діяльність служб та підрозділів підприємства щодо забезпечення безпеки праці на робочих місцях, дільницях, відділах та на підприємстві в цілому. Органи управління: на підприємстві в цілому – роботодавець; у відділах – керівники відповідних підрозділів та служб.

Таблиця 1

Нормативно-законодавча база з охорони праці на підприємстві (організації, установі)

№ з/п

Назва документа

Рік видання, дата, номер редакції

Організація, що видала документ

Документи зовнішнього походження

Галузеві документи, стандарти

Внутрішні документи підприємства (накази, розпорядження, положення)

Інші документи (інструкції, журнали інструктажів)

Організаційно-методична робота по управлінню охороною праці, підготовка управлінських рішень та контроль за їх реалізацією здійснюється службою охорони праці, підпорядкованою безпосередньо роботодавцю.

В дипломній роботі слід дати аналіз роботи служби охорони праці а саме: штат служби охорони праці; організація навчання, інструктажів і перевірки знань; проведення паспортизації робочих місць щодо відповідності вимогам охорони праці; забезпечення працюючих правилами, стандартами, положеннями, інструкціями; контроль за забезпеченістю працівників спецодягом, санітарним одягом, мийними засобами, молоком; участь у розслідуванні нещасних випадків на підприємстві на аналіз їх причин і заподіяної шкоди; організація контролю проходження медоглядів працівників, зайнятих на роботах з важкими та шкідливими умовами праці, та де потрібне професійний добір; ефективність контролю використання, праці неповнолітніх, жінок та інвалідів; прийоми пропаганди безпечних і нешкідливих умов праці; зміст куточка охорони праці.

Істотне значення у системі планування роботи по забезпеченню безпеки праці на підприємствах має розробка розділу “Охорона праці” колективного договору (угоди, трудового договору), що укладається між роботодавцем і трудовим колективом. Треба вияснити порядок розроблення і укладання колективного договору (угоди, трудового договору).