Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка курсова. останя редакція.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
43.59 Кб
Скачать

Завантажити початковий вкладений файл

МІНІСТЕРСТВО  ОСВІТИ  І НАУКИ

ФЕДЕРАЦІЯ  ПРОФСПІЛОК  УКРАЇНИ

ІНСТИТУТ   ТУРИЗМУ                   

Кафедра економіки та менеджменту       

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

до виконання курсових робіт з економічних дисциплін для студентів напряму підготовки  0502 «МЕНЕДЖМЕНТ» професійного спрямування 6.050200 «МЕНЕДЖМЕНТ ОРГАНІЗАЦІЙ» 

(менеджмент  туристичної  індустрії)                             

Київ     2007  

ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ 

               Згідно з навчальними планами підготовки фахівців за напрямом «Менеджмент» зі спеціальності «Менеджмент організацій», спеціалізації «Менеджмент туристичної індустрії» студенти, які навчаються на освітньо-кваліфікаційному рівні «бакалавр», виконують курсову роботу з блоку прикладних професійно орієнтованих економічних дисциплін.

               Виконання курсової роботи є формою контролю засвоєних студентами спеціальних економічних знань щодо управління туризмом на мікро-, мезо – та макрорівні, що дозволяє систематизувати та поглибити здобуті знання, творчо застосовувати їх у вирішенні конкретних ситуаційних завдань, розвинути навички самостійної роботи.

             Методичні рекомендації мають на меті надання допомоги студентам у виконанні самостійної роботи та містять основні вимоги до змісту й оформлення курсової роботи, до організації її виконання, порядку захисту та критеріїв оцінювання.

               Студент виконує курсову роботу на базі поглибленого вивчення чинного законодавства України з питань підприємницької діяльності в туристичному бізнесі, спеціальної економічної вітчизняної та зарубіжної літератури, загальнодоступних джерел інформації ( Internet, Intranet та ін.), а також на основі результатів проведених ним досліджень відповідно до завдань роботи й економічних і статистичних показників діяльності обраного об’єкту дослідження.

                   Темою курсової роботи є одна з актуальних проблем туристичної сфери України, що пропонується кафедрою економіки та менеджменту.

                   Основні етапи виконання курсової роботи:

  1. Вибір теми  й об’єкта дослідження.

  2. Узгодження плану з керівником роботи й оформлення завдання.

  3. Опрацювання літературних джерел.

  4. Збір вихідної фінансової та статистичної інформації.

  5. Аналіз та обробка одержаних матеріалів (обробка – з використанням ПЕОМ).

  6. Написання тексту курсової роботи.

  7. Оформлення курсової роботи та передача її науковому керівнику для перевірки.

  8. Подання курсової роботи на рецензію та її захист.

           Керівництво курсовими роботами здійснюють викладачі кафедри економіки та менеджменту, які в спеціально відведений час проводять індивідуальне консультування студентів, допомагають скласти план і контролюють процес виконання робіт.

              Виконана робота має відповідати таким вимогам:

●  містити інформацію теоретичного, аналітичного та практичного характеру щодо досліджуваної проблеми;

●  містити елементи економічного аналізу на прикладі діяльності туристичного підприємства;

●  містити  розрахунки, виконані на ПЕОМ із використанням стандартних і прикладних програм;

●  містити пропозиції щодо вирішення проблемних питань із теми дослідження;

●  мати належне оформлення, тобто написана українською мовою та надрукована на ПЕОМ;

●  бути поданою на кафедру в термін, передбачений графіком навчального процесу.

                 Курсову роботу, що не відповідає вимогам щодо змісту й оформлення, написана без дотримання затвердженого плану, а також ту, що не містить матеріалів конкретного дослідження проблеми й реального підприємства, до захисту не допускають і повертають на доопрацювання.   

  1. Вибір теми й об’єкта дослідження

 

                 Вибір теми є першим етапом виконання курсової роботи і має важливе значення для її успішного виконання. У виборі теми належить враховувати її наукову та практичну актуальність, перспективність, відповідність профілю навчання студента, наявність матеріалів, потрібних для написання роботи, можливість самостійної розробки силами студента.

                Вибираючи тему курсової роботи, студенти погоджують із викладачем орієнтовний    перелік питань, що розглядатимуться в роботі, актуальність і перспективність обраної теми.

              Розроблена та рекомендована кафедрою економіки та менеджменту тематика курсових робіт містить широкий комплекс питань, що охоплюють усі сфери господарської діяльності підприємства сфери туризму.

                 Разом із вибором теми визначається об’єкт, за матеріалами якого буде виконано роботу. Основними вимогами до об’єктів дослідження є наступні: підприємство є юридичною особою, функціонує не менш ніж два роки, має самостійну звітність. Діяльність підприємства повинна створювати можливість інформаційного забезпечення дослідження обраної проблеми.

                  Після того, як тему курсової роботи вибрано і за студентом закріплено викладача-консультанта, слід приступити до її конкретизації, тобто чітко визначити коло питань, що повинні бути досліджені. При цьому студент має бачити перед собою й більш віддалену мету   – виконання дипломної роботи.       

  1. Опрацювання літературних джерел

 

                Згідно обраної теми курсової роботи студент самостійно добирає літературні джерела: законодавчі та нормативні акти України, монографії, навчальну літературу, статті, накопичує відомчі матеріали з теми, вивчає їх.

               Написання курсової роботи передбачає обов’язкове вивчення чинного законодавства, постанов Верховної Ради і Кабінету Міністрів України, наказів, листів та інструкцій відповідних міністерств та інших органів управління з питань, пов’язаних із метою курсової роботи.

              Основою для накопичення теоретичної частини роботи має стати наукова (монографії, статті, автореферати дисертацій) та навчальна література.

               Крім того необхідно ознайомитись із зарубіжною літературою з досліджуваної проблеми, з трактувань понять, термінів, показників, поглядами та пропозиціями відомих фахівців.

             Для написання курсової роботи слід використовувати статистичні матеріали зокрема статистичні збірники «Статистичний щорічник» Державного комітету статистики України, «Україна в цифрах», статистичні бюлетені Держкомстату України, «Туризм в Україні», «Готелі та інші місця для короткотермінового проживання», «Основні показники роботи готелю. «Санаторно-курортне лікування та організований відпочинок населення» й інші статистичні дані, опубліковані в періодичних виданнях.

                 Вивчення літератури дає змогу студенту визначити теоретичні основи дослідження питань теми та виявити ступінь їх розробки. До теоретичних основних досліджень належать:

●  основні категорії  та поняття економіки підприємств туристичної інфраструктури;

●  закономірності розвитку досліджуваного явища, процесу;

●  система наукових термінів.

                 Дослідження теоретичних основ теми курсової роботи дає можливість усвідомити її зв'язок із загальними тенденціями розвитку проблеми.

                Матеріал для вивчення теоретичних основ досліджуваних питань слід старанно відбирати відповідно до завдання дослідження, використовуючи лише той, що безпосередньо його стосується.

                  Поглиблене вивчення літературних та офіційних джерел інформації дасть змогу з’ясувати сучасний стан питань щодо теми, правильно скласти план курсової роботи, чіткіше з’ясувати спрямування та методику власних досліджень, обсяг і характер практичних матеріалів, необхідних для виконання курсової роботи.

                 Під час  вивчення літературних джерел рекомендується вести робочі записи у вигляді тез і конспектів, що полегшить систематизацію, узагальнення матеріалів відповідно до плану курсової роботи.