Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка магистерский проект.doc
Скачиваний:
625
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
25.69 Mб
Скачать

3.2. Розроблення пропозицій щодо розміщення підприємства на земельній ділянці

Для розміщення закладу розміщення в містобудівній структурі необхідно провести дослідження території радіусом охоплення 500–1000 м, яка межує з ділянкою забудови. Визначити, які на території функціонують заклади і установи: діючі заклади готельно-ресторанного господарства (конкуренти), будівлі, установи, підприємства, організації (місця зосередження потенційних відвідувачів), джерела сировини і товарів, інші будівлі, що можуть викликати зацікавленість з точки зору впливу на роботу проектованого об’єкту, існуюче озеленення району, транспортні мережі.

Існуючу містобудівну ситуацію показати на туристичній схемі, яка розробляється на основі карт (чи карти-схеми) міста. Радіус обхвату території до 800 м).

Для прийняття рішень щодо розміщення підприємства на земельній ділянці, конфігурації будівлі необхідно розрахувати площу ділянки під будівництво (формула 3.5)

,

(3.5)

де – площа ділянки під будівництво, м2;

nз – норматив площі земельної ділянки, м2/місце (табл.3.2);

N – кількість місць у закладі, місць.

Таблиця 3.2

Норматив площі земельної ділянки для засобів розміщення

Типи засобів розміщення

Кількість місць

Площа земельної ділянки, м2/місце

Готель

25-100

55

100-500

30

500-1000

20

1000-2000

до 15

Мотель

75-100

Кемпінг

135-150

Хостел

35-50

Курортні, туристичні готелі

50-75

Примітка: якщо будівля від двох поверхів, площа зменшується на 25%

В умовах реконструкції допускається скорочення умовної площі ділянки на 25% без порушення нормативних вимог щодо допустимих показників озеленення та площі основних елементів функціонального призначення.

Площу озеленення визначити за формулою 3.6:

Sоз = Sд  0,4 (3.6)

Далі дати характеристику зовнішніх інженерних мереж: енергозабезпечення, водопостачання, каналізації, теплофікації, газопостачання та їх розміщення на території, прилеглій до ділянки будівництва. Зробити висновок про архітектурно-планувальні особливості забудови району, які обумовлюють розташування закладу розмішення у багатоповерховій (двоповерховій, ін.) житловій (адміністративній, ін.) будівлі за конкретною адресою.

Завершаючим етапом даного питання є розроблення плану благоустрою території. Масштаб виконання: М 1:500, М 1:1000. При розробленні плану благоустрою території планують майбутній ландшафт, спорудження малих архітектурних форм, освітлення, мощення доріжок та майданчиків.

У складі ділянки готелю (мотелю) повинні бути передбачені:

  • упоряджені майданчики перед входами в приміщення громадського та житлового призначення з розрахунку 0,2 м2 на одного проживаючого;

  • майданчики для стоянки автомобілів згідно з вимогами ДБН 360, ДБН В.2.2-9 (кількість місць на автостоянках залежить від категорії готелю (табл.3.3)

  • майданчики для тимчасового паркування автомобілів та автобусів для висадки та посадки пасажирів;

  • внутрішні наскрізні проїзди, під’їзди до головного та інших входів до готелю.

Таблиця 3.3

Кількість місць на автостоянках залежно від категорії готелю

Види готелів

Кількість місць, % від кількості номерів при готелях категорій:

*

**

***

****

*****

Готелі

20

20

20

25

25

Мотелі

100

100

100

100

100

Обґрунтовується необхідність розміщення на ділянці спортивних і дитячих майданчиків, а також зимових садів, оранжерей, зелених партерів та інших зон відпочинку та дозвілля.

На плані благоустрою території показують такі будівлі та споруди: засіб розміщення, заклади ресторанного господарства, майданчики перед входом до підприємства, літні майданчики, майданчики для тимчасового паркування автомобілів, стоянка для автомобілів, майданчик для дітей, майданчик для відпочинку, майданчики розважального та оздоровчого призначення, господарські майданчики тощо.