Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка магистерский проект.doc
Скачиваний:
625
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
25.69 Mб
Скачать

Характеристика категорій приміщень і будівель за вибухопожежною та пожежною небезпекою

Категорія приміщень

Характеристика речовин та матеріалів, що знаходяться (використовуються) в приміщенні

А

вибухопожежонебезпечна

Горючі гази, легкозаймисті рідини з температурою спалаху не більше 280 С у такій кількості, що можуть утворювати вибухонебезпечні паро газоповітряні суміші, при спалахуванні яких розвивається розрахунковий надлишковий тиск вибуху в приміщенні, що перевищує 5 кПа.

Б

вибухопожежонебезпечна

Горючий пил або волокна, легкозаймисті рідини з температурою спалаху більше 280С, горючі рідини в такій кількості, що можуть утворювати вибухонебезпечні пило повітряні суміші або пароповітряні, при спалахування яких розвивається розрахунковий надлишковий тиск вибуху в приміщенні, що перевищує 5 кПа.

В

пожежонебезпечна

Горючі та важкогорючі, тверді горючі та важкогорючі речовини і матеріали (в тому числі пил та волокна) речовини та матеріали, здатні при взаємодії з водою, киснем повітря або одне з одним горіти, за умови, що приміщення, в яких вони знаходяться (використовуються), не належать до категорії А та Б.

Г

Негорючі речовини та матеріали в гарячому, розжареному або розплавлену стані, процес обробки яких супроводжується виділенням променистого тепла, іскор, полум’я; горючі гази, рідини, тверді речовини, які спалюються або утилізуються як паливо.

Д

Негорючі речовини та матеріали в холодному стані. Допускається відносити до категорії Д приміщення, в яких знаходяться ГР в системах машин, охолодження та гідроприводу устаткування, в яких не більше 60 кг в одиниці устаткування при тиску не більше 0,2 мПа, кабелі електропроводки до устаткування, окремі предмети меблів на місцях.

Таблиця 3.22

Ступінь вогнестійкості будинків готелів

Ступінь вогнестійкості

Гранична поверховість

Максимальна площа

протипожежного відсіку, м2

I

25 (але не вище 73,5м умовної висоти)

2200

II

10

2200

III

5

1800

IV, III

1

1400

IV, ІІІб

2

1000

V, IIIa, IVa

1

1000

V

2

800

Примітка 1. Для будинків І, II, III ступенів вогнестійкості, обладнаних автоматичними установками пожежогасіння (спринклерними установками водяного пожежогасіння), площа протипожежного відсіку може бути збільшена не більше ніж удвічі (крім підвальних поверхів).

Примітка 2. У підвальній частині будинку готелю (незалежно від поверховості надземної частини) найбільша площа протипожежного відсіку може бути не більше 1000 м2, для підземних автостоянок - згідно з ДБН В.2.3-15.

2. Описати заходи щодо попередження виникнення пожежі та обмеження поширення вогню. Відповідно до ГОСТу 12.1.004-85 визначити засоби й заходи, що сприяють зниженню пожежної небезпеки (Система запобігання пожежі та система пожежного захисту). Вид, кількість, розміщення й утримання первинних засобів пожежогасіння – за ГОСТом 12.1.033-81. Необхідно також вказати вибрані засоби автоматичного пожежогасіння, засоби повідомлення і сигналізації про пожежу тощо.

Вказати приміщення, які оснащені системами автоматичної пожежної сигналізації та переносними вогнегасниками. Необхідна кількість вогнегасників та їх тип визначають залежно від вогнегасної спроможності та гранично захищуваної площі, категорії приміщень за вибухопожежною та пожежною небезпекою, а також враховуючи клас пожежі, горючих речовин та матеріалів у приміщенні. Класифікація пожеж наведена в ДНАОП 7.1.30-1.02-96 (табл.3.23).

Таблиця 3.23