Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка магистерский проект.doc
Скачиваний:
625
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
25.69 Mб
Скачать

3.4. Інженерні системи підприємства Водопостачання і каналізація

  • Водопостачання.

Будинки готелів повинні обладнуватися господарсько-питним водопроводом холодної і гарячої води, побутовою каналізацією, зливостоками та внутрішнім протипожежним водопроводом, що проектуються відповідно до вимог СНиП 2.04.01-85. Зовнішнє пожежогасіння готелів передбачається відповідно до вимог СНиП 2.04.02-84.

Приміщення громадського, виробничого і господарського призначення повинні обладнуватися системами водопостачання і каналізації відповідно до норм проектування цих приміщень.

У ванних кімнатах готелю передбачається встановлення електричних рушникосушильників, або рушникосушильники, приєднані до циркулюючих стоків гарячого водопостачання.

Для різних груп приміщень житлового, громадського, виробничого і господарського призначення повинні проектуватися окремі системи або окремі гілки холодного і гарячого водопостачання із встановленням на них водолічильників.

Системи водяного опалення, а також системи холодопостачання місцевих кондиціонерів повинні проектуватися із дренажними і конденсатними лініями з відведенням води до зливної каналізації.

У готелях, водопостачання яких не може бути забезпечене від двох джерел, слід передбачати аварійні ємкості води.

  • Каналізація.

Системи каналізації приміщень громадського, виробничого і господарського призначення повинні проектуватися окремими від систем каналізації житлової частини готелю із самостійними випусками (допускається в один колодязь). Не допускається розміщувати оголовки витяжних частин каналізаційних стояків прибудованих приміщень перед вікнами житлових номерів. Витяжну частину виробничої і побутової каналізації вбудованих приміщень допускається об’єднувати з каналізаційними стоками готелю.

Трубопроводи водопостачання і каналізації готелів **** і ***** повинні прокладатися приховано.

Студенту потрібно описати облаштування водопостачання та каналізації у підприємстві, що проектується.

Опалення, вентиляція і кондиціювання

  • Система опалення

Будинки готелів повинні обладнуватися опаленням і вентиляцією, що проектується згідно СНиП 2.04.05-91.

Розрахункові температури повітря і вимоги до повітрообміну в житлових номерах готелів різних категорій слід приймати за табл.3.9.

Таблиця 3.9

Розрахункові температури і вимоги до повітрообміну в житлових номерах готелів

Нормований параметр

Нормована величина для готелів категорій

*****

****

***

** і *

Розрахункова температура приміщення, С

холодний період року

22

22

20

20

теплий період року

23

24

Не нормується

Повітрообмін для однієї людини, м3/год

холодний період року

60

50

40

30

теплий період року

60

50

Не нормується

Температура повітря у санвузлах із ванними та душами повинна прийматися 25С. У ванних кімнатах житлових номерів готелів ***** повинні проектуватися підлоги, що обігріваються.

Будинки готелів повинні підключатися до систем централізованого теплопостачання через індивідуальний тепловий пункт, обладнаний приладами обліку тепло споживання та автоматизованими вузлами приготування теплоносіїв систем опалення, вентиляції і гарячого водопостачання. Для різних груп приміщень громадського, виробничого і господарського призначення слід проектувати окремі системи або гілки систем опалення зі своїми приладами обліку тепло споживання, розташованому в загальному приміщенні теплового пункту.

Для будинків готелів категорії ** і вище повинні передбачатися резервні джерела тепла для системи гарячого водопостачання, які повинні включатися під час аварій або профілактичних робіт.

У разі неможливості приєднання будинку готелю до централізованого теплопостачання, а також в інших випадках допускається проектування місцевої котельні згідно СНиП ІІ-35-76.

Трубопроводи систем опалення готелів **** і ***** повинні прокладатися приховано або за знімним декоративним кожухом.

У закладах ресторанного господарства опалення виробничих приміщень, залів для відвідувачів і службових приміщень має здійснюватися окремими системами, які обладнуються самостійними приладами групового регулювання.

  • Система вентиляції та кондиціювання

У готелі облаштування вентиляції здійснюється згідно СНиП 2.04.05-91). Видалення повітря з житлових номерів повинно виконуватися через санітарні вузли.

Витяжна вентиляція готелів категорії* і ** повинна проектуватися із природним спонуканням. У готелях категорії ** і вище слід проектувати системи витяжної вентиляції з механічним спонуканням.

За відсутності в будинку готелю постійно діючої центральної системи приплинної вентиляції, що дає повітря в жилі номери, примусова витяжка повинна проектуватися за допомогою встановленого в санвузлі місцевого витяжного вентилятора з можливістю використання витяжної системи в режимі вентиляції при вимкненому вентиляторі.

У номерах категорії *** і нижче припливне повітря повинно подаватися через вікна. У номерах категорії **** і ***** слід проектувати центральну систему приплинної вентиляції.

При проектуванні центральних приплинно-витяжних систем слід передбачати приплив повітря до житлових кімнат; витяжку – із санвузлів та ванних кімнат.

Вентиляція приміщень громадського, виробничого і господарського призначення повинна проектуватися окремо від вентиляції номерів. При проектуванні приплинних та витяжних систем слід вжити заходів, які виключають розповсюдження характерних для цих приміщень запахів у суміжні приміщення та житлові номери. Розташовувати витяжні шахти для викиду повітря з цих приміщень перед вікнами житлових номерів, а також прокладати повітроводи витяжної вентиляції на фасадах готелю забороняється.

Системи витяжної вентиляції у закладі ресторанного господарства повинні проектуватися самостійними для:

  • приміщення для відвідувачів (за винятком туалетів і умивальних);

  • гарячих цехів і мийних;

  • місцевих відсосів, які вбудовані у технологічне обладнання;

  • виробничих (за винятком гарячих цехів і мийних), складських (за винятком охолоджуваних камер) приміщень;

  • адміністративних приміщень;

  • туалетів, умивальних і душових;

  • охолоджуваних камер для зберігання овочів і фруктів;

  • охолоджуваних камер для зберігання харчових відходів.

Повітря має подаватися до приміщень для споживачів і до виробничих приміщень окремими припливними системами. Перелік приміщень припливної вентиляції надати за таблицею 3.7.

кондитерських цехів і у верхню зону інших приміщень.

При проектуванні системи кондиціювання застосовують центральні і місцеві кондиціонери з охолодженням припливного повітря. Місцеві кондиціонери мають застосовуватися у холодний період року для підігріву повітря.

Електорпостачання та електрообладнання. Автоматика

Електропостачання та електрообладнання будинків і споруд готелю слід передбачити згідно з чинними нормативними документами.

Готелі категорії **** та ****** повинні бути забезпечені за І категорією надійності постачання. Вентилятори центральних систем повинні мати електроживлення за І категорією.

У номерах готелів категорії ***, і вище згідно з вимогами ДСТУ 4269-2003 необхідно передбачити не менше двох розеток для підключення холодильника та інших побутових приладів і в чанвузлі (ванній кімнаті) розетку, яка підключається через пристрій захисного відключення 10 мА, призначену для фена та електробритви.

Електроосвітлення приміщень готелів та прилеглої до них території виконувати у відповідності з вимогами ДБН В.2.5-28-2006. Керування освітлення може бути ручним та дистанційним. У загальних приміщеннях готелів слід передбачати освітлення, що регулюється за яскравістю із диспетчерського пункту. В місцях встановлення комп’ютера необхідно використовувати без відблискові лампи.

У готелях категорії *** і вище слід передбачати люмінесцентну рекламу та систему світлових покажчиків (напрям руху, назва залів тощо).

Номери готелів категорії ** і вище рекомендується обладнувати пристроями енергозбереження, які зазвичай встановлюються при вході в номер і керуються картами електронного карткового замка.

Заклади ресторанного господарства повинні забезпечуватися електроприймачами певної категорії надійності електропостачання згідно з вимогами ДБН В.2.5-23, ПУЭ, ПУЕ, залежно від загальної кількості місць, електрообладнання – згідно з вимогами ДБН В.2.5-23, ДБН В.2.5-24, освітленість приміщень для відвідувачів слід приймати за вимогами ДБН В.2.5-28.