Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка магистерский проект.doc
Скачиваний:
625
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
25.69 Mб
Скачать

Розділ 1. Концепція та стратегія розвитку підприємства

    1. Аналіз ринку готельного господарства регіону

У цьому розділі необхідно представити інформацію результатів аналізу кон’юнктури ринку, споживачів, конкурентів, цін на послуги, комунікаційну діяльність та інше для того, щоб детально розкрити політику готельного комплексу в сфері забезпечення якісного обслуговування споживачів.

Крім того завдання студента  проаналізувати основні фактори впливу на об’єкт, виходячи із загроз майбутньому бізнесу та переваг від його розміщення на дослідженій території з метою визначення концептуальних засад його функціонування.

При розробці бізнес-проекту необхідно враховувати вплив на об’єкт проектування факторів зовнішнього середовища. Починати слід з аналізу макросередовища, де формуються загальноекономічні умови, тенденції, соціальні і політичні норми тощо (табл. 1.1).

Таблиця 1.1

Аналіз факторів макросередовища підприємства

Сфера

Фактори

Характер впливу

Дії підприємства

Економічна

Політико-правова

Демографічна

Соціально-культурна

Готельні підприємства є елементом інфраструктури туризму регіону, тому оцінку ділового середовища необхідно дати також на рівні туристичного регіону (міста). Оцінка туристичного потенціалу регіону (міста) повинна включати характеристику географічного положення регіону (міста); пам’яток історії та культури, архітектури; об’єктів релігійного культу; військово-патріотичних об’єктів; інших об’єктів туристичного показу (табл.1.2.)

Вдалий вибір місця розташування для готельного комплексу є найбільш важливим критерієм, так як саме від цього буде залежати позиціонування на ринку готельних послуг, вибір власного кола туристів. Георафічне розташування готелю повинно бути наближено до об’єктів, що генерують попит на послуги розміщення. Оцінку перспективного розташування готельного комплексу необхідно представити у вигляді таблиці 1.3 та скласти перелік відповідних рекомендацій у відповідності до майбутніх запитів туристів.

Таблиця 1.2

Джерела інформації про реакреаційну привабливість території розміщення готельного комплексу

Фактори переваг прийняття рішень

Джерела інформації

Природно-рекреаційні переваги території

Офіційні дані про природно-кліматичні умови території

Історико-культурні маршрути, включно транзитні

Національні та місцеві інформаційні довідники

Об’єкти туристичного показу

Національні та місцеві інформаційні довідники

Таблиця 1.3

Характеристика об’єктів, що генерують попит на послуги розміщення

з/п

Назва об’єкту

Адреса

Відстань до проектованого закладу, км

Туристичний потік

(основний)

Виставковий центр

Аеропорт «Бориспіль»

Залізничний вокзал

Центр міста

…..

….

….

….

Для проведення аналізу ринку готельно-ресторанного господарства в регіоні, а також проведення оцінки обсягів попиту на готельні та ресторанні послуги, динаміки загальної кількості туристів та загального часу перебування приїжджих (кількості людино-діб), обсягів наданих туристам послуг за останні 5-7 років слід користуватися статистичною інформацією, що подана в:

- 2006-2010 роки – статистичний бюлетень «Готелі та інші місця короткотермінового проживання;

- 2011 рік – статистичний бюлетень «Колективні засоби розміщення в Україні»;

- 2012 рік – статистичний бюлетень «Туристична діяльність в Україні»;

- 2011-2012 рік – статистичний бюлетень «Мережа роздрібної торгівлі та ресторанного господарства підприємств» (Розділ 3 „Мережа ресторанного господарства”)

Статистичну інформацію необхідно підбирати та систематизувати відповідно до типу та категорії проектованого засобу розміщення.

Моніторинг ринку готельних та ресторанних послуг – це визначення кількісної та якісної структури ринку (потенційний, дійсний), його місткості, оцінка кон'юнктури ринку.

Моніторинг ринку готельно-ресторанного бізнесу необхідно проводити за наступними напрямками:

  • дослідження загальних тенденцій розвитку ринку;

  • вивчення споживачів;

  • вивчення товарів (послуг);

  • вивчення конкурентів.

Вивчення споживачів дає відповіді на такі запитання: кого можна вважати потенційними покупцями товару; яка чисельність кожного сегмента; які мотиви є передумовою покупок; коли найчастіше споживачі роблять покупку, які їх потреби не задовольняються товарами конкурентів.

Вивчення товарів (послуг) передбачає пошук відповідей на запитання: чи конкурентноздатні товари у порівнянні з товарами конкурентів; чи здатні задовольнити потреби потенційних споживачів; які потрібні модифікації товарів згідно з виявленими потребами.

Вивчення конкурентів дає змогу з'ясувати: хто є основними конкурентами; чому їхні товари користуються більшим попитом у споживачів; яку цінову стратегію застосовують конкуренти; які канали товароруху обираються ними і чому; якими перспективними науковими розробками займаються.

Важливою складовою туристичного потенціалу регіону (міста) є спрямованість туристичних потоків (характеристика форм туризму: в’їзний, внутрішній) та розвиток окремих видів туризму (табл. 1.4). Необхідно дати оцінку кількості туристів, що відвідують регіон (місто) з урахуванням мети подорожі, кількості діб перебування, обсягів грошових коштів, що витрачаються під час мандрівки та інших специфічних параметрів.

Таблиця 1.4

Динаміка туристичних потоків та обсягів наданих

туристичних послуг в регіоні (місті) за 2007 – 2012 роки

Показники

Одиниці виміру

2007

2008

2009

2010

2011

2012

1. Загальний обсяг туристичного потоку,

в т.ч.:

осіб

    1. Кількість внутрішніх туристів

осіб

Продовження таблиці 1.4.

Показники

Одиниці виміру

2007

2008

2009

2010

2011

2012

    1. Кількість іноземних туристів

осіб

2. Загальний час перебування приїжджих

людино-діб1

3. Середній час перебування гостя

людино-діб1

4. Обсяг наданих туристичних послуг

Тис. грн.

5. Середні витрати туриста

грн.

Примітка до табл. 1.4: Примітка до таблиці 1.4: 1 Термін «людино-доба» затверджено наказом Державного комітету статистики України № 232 від 20.07.2007 року «Звіт про роботу готелю». www Zakon. nau. ua.

За результатами проведеного аналізу студенти роблять висновки щодо обсягів попиту на туристичні послуги в регіоні, будують графіки динаміки загальної кількості туристів та загального часу перебування приїжджих (кількості людино-діб), обсягів наданих туристам послуг за досліджуваний період.

Визначення пріоритетної тривалості проживання є необхідним для орієнтації щодо вивчення уподо­бань проживаючих, регулярності змін асортименту пропонованої продукції й послуг, які надаються на підприємстві. Середні витрати туриста свідчать про купівельну можливість споживачів туристичних послуг.

Далі слід проаналізувати динаміку розвитку підприємств готельного господарства в регіоні (табл. 1.5), побудувати відповідні графіки.

Характеристика типів та категорій підприємств готельного господарства наведена у додатку 1.А.1 та 1.А.2.

Таблиця 1.5

Динаміка розвитку готельних підприємств в регіоні за 2007-2012 роки

Показник

Од. виміру

2007

2008

2009

2010

2011

2012

Кількість готельних підприємств

од.

Загальна житлова площа

м2

Загальна кількість номерів

од.

Одноразова місткість

місць

Середній показник загальної житлової площі на 1 номер

м2

Продовження таблиці 1.5.

Показник

Од. виміру

2007

2008

2009

2010

2011

2012

Загальний обсяг туристичного потоку

осіб

Середній обсяг туристичного потоку за добу

осіб

Середній рівень використан-ня проектної потужності готельних підприємств

%

Одним з головних аспектів конкурентоспроможності готельного підприємства є наявність розвиненої інфраструктури закладів ресторанного господарства. Аналіз пропозиції ресторанних послуг в регіоні необхідно представити у вигляді таблиці 1.6.

Таблиця 1.6

Динаміка розвитку підприємств ресторанного господарства

в регіоні за 2007-2012 роки

Показник

Од. виміру

2007

2008

2009

2010

2011

2012

Кількість закладів ресторан-ного господарства,

в т.ч.

од.

Ресторанів

од.

Кафе, закусочних

од.

Барів

од.

Загальна кількість місць у закладах ресторанного господарства,

в т.ч.

місць

Ресторанів

місць

Кафе, закусочних

місць

Барів

місць

Для визначення параметрів нового готельного підприємства необхідно провести аналіз кон’юнктури ринку.

Комплексне дослідження ринку готельно-ресторанного бізнесу необхідно проводити за наступними напрямами:

  • дослідження загальних тенденцій розвитку ринку;

  • вивчення покупців;

  • вивчення товарів (послуг);

  • вивчення конкурентів.

При дослідженні ринку визначають загальну його розвитку, а також ємність (місткість), а також можливу частку продукції проектованого підприємства на регіональному ринку; здійснюють короткострокове прогнозування розвитку ринку на 12 місяців; довгострокове на 5-10 років; обґрунтовують можливе використання проектної потужності готельного підприємства, визначають параметри закладу, що проектується.

Вивчення покупців дає відповіді на такі запитання: кого можна вважати потенційними покупцями нашого товару; яка чисельність кожного сегмента; які мотиви є передумовою покупок; коли найчастіше споживачі роблять покупку, які їх потреби не задовольняються товарами конкурентів.

Вивчення товарів (послуг) передбачає пошук відповідей на запитання: чи конкурентоздатні наші товари у порівнянні з товарами конкурентів; чи здатні задовольнити потреби потенційних споживачів; які потрібні модифікації товарів згідно з виявленими потребами?

Вивчення конкурентів дає змогу з'ясувати хто є основними конкурентами; чому їхні товари користуються більшим попитом у споживачів; яку цінову стратегію застосовують конкуренти; які канали товароруху обираються ними і чому; якими перспективними науковими розробками займаються.

Значну допомогу при вивченні попиту з метою прогнозування розвитку підприємств готельно-ресторанного бізнесу можуть надати публікації основних резуль­татів соціологічних досліджень. Так, наприклад, попередні соціо­логічні дослідження зарубіжних авторів показали, що активність населення найбільш розвинених країн світу залежить в основному від таких факторів, як ступінь урбанізації середовища, тобто інтен­сивності й напруженості життя на роботі та в побуті, а також від національно-етнічних параметрів, доходів на душу населення, освітнього цензу і вікової приналежності.

Також за допомогою анкетування під час переддипломної практики можна отримати надзвичайно корисну інформацію для: дослідження ринку збуту продукції й надання по­слуг; аналізу конкретних переваг підприємства; сформування планів розвитку; удосконалення планів підвищення якості виготовленої продукції та послуг; складення планів ресурсного забезпечення та організаційно-технічного розвитку підприємства, зробити висновки щодо структури туристів за цілями відвідування.

Вивчаючи дані щодо мети приїзду можна зорієнтуватись у визначенні додаткових послуг, які будуть користувати­ся найбільшим попитом. Наприклад, якщо більшість респондентів перебувають у готельних закладах регіону з метою ділових зустрічей, то на підприємстві слід активізу­вати роботу побутових послуг, створити окремі зали різної міст­кості для проведення переговорів, конференц-залу, організувати надання туристичних і транспортних послуг, відкрити об'єкти ресторанного господарства різних типів (з розважальними програмами й без них).

Аналіз і дослідження факторів формування попиту на послуги підприємств готельно-ресторанного бізнесу повинні бути предме­том вивчення при проектуванні готельного комплексу, тому що саме від них залежить формування нових ринків збуту послуг, підготовка пропозицій нових видів послуг, впровадження нових видів готельного продукту.

Слід враховувати, що попит на продукцію й послуги підприємств готельно-ресторан­ного бізнесу зазнає значних коливань залежно від сезону. Відслідковування цих коливань є бажаним у зв'язку з їх важливістю для організації технологічних процесів, використання ресурсів підприємства протягом року. У готельно-ресторанному бізнесі скорочення попиту, як прави­ло, спостерігається в осінньо-зимовий період, хоча в деяких підприємствах в окремі місяці цих періодів спостерігається його різке зростання (додаток 1.Б1). У закладах ресторанного господарства суттєве значення має коливання попиту протягом дня (ці дані використані в розділі 4 при визначені завантаженості персоналу протягом дня) , а також тижня (додаток 1.Б.2).

Результатом проведеного аналізу кон’юнктури ринку готельно-ресторанних послуг регіону повинно стати:

  • прогнозування майбутньої потенційної ємності ринку послуг за 5 – 10 років (див. п.1.4);

  • встановлення контингенту споживачів послуг підприємств готельного та закладів ресторанного господарства;

  • визначення форм та каналів збуту готельно-ресторанних послуг в регіоні (місті);

  • визначення заходів по просуненню готельних послуг на ринку;

  • оцінка ринкових можливостей готельного комплексу на перспективу;

  • вибір «ринкової ніші» найбільш сприятливого сегменту ринку у відповідності до економічних інтересів підприємства та виробничих ресурсів;

  • визначення ринкової позиції готельного комплексу на ринку.