Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бил.обуч.docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
533.67 Кб
Скачать

Частно-методические задачи / Частково-методичні завдання

    1. Прочитайте текст лекции / Прочитайте текст лекції:

«…Непременным условием / Неодмінною умовою /, соблюдение которого позволяет соединить в единый процесс познавательную и воспитательную функцию уроков классного чтения / дотримання якої дозволяє з'єднати в єдиний процес пізнавальну і виховну функцію уроків класного читання /, является установка учителя на развитие общественно значимых оценочных суждений школьников при восприятии и анализе ими художественных произведений или научно-популярных статей / є установка вчителя на розвиток суспільно значущих оцінних суджень школярів при сприйнятті та аналізі ними художніх творів чи науково-популярних статей.

Задачи уроков классного чтения / Завдання уроків класного читання:

1. Совершенствование навыков чтения / Удосконалення навичок читання. Формирование правильного / Формування правильного, сознательного / свідомого, беглого и выразительного чтения / швидкого і виразного читання.

2. Формирование вдумчивого читателя / Формування вдумливого читача /, любящего книгу и умеющего работать с книгой / що любить книгу і вміє працювати з книгою.

3. Расширение и углубление знаний учащихся об окружающем мире / Розширення і поглиблення знань учнів про навколишній світ. Формирование элементов научного мировоззрения / Формування елементів наукового світогляду.

4. Нравственное / Моральне, эстетическое и трудовое воспитание школьников / естетичне і трудове виховання школярів.

5. Развитие речи (главным образом, устной) и мышления / Розвиток мовлення (головним чином, усного) та мислення.

6. Формирование элементов литературоведческих представлений / Формування елементів літературознавчих уявлень.

Каждая из задач имеет свои конкретные пути реализации / Кожне із завдань має свої конкретні шляхи реалізації /, но решается во взаимосвязи с остальными в процессе всей работы на уроках предмету / але вирішується у взаємозв'язку з іншими в процесі всієї роботи на уроках читання і в позакласній роботі з предмету…»

Ситуативно-тематические мыслительные задачи / Cитуативно-тематичні мисленнєві завдання

  1. Як Ви ставитеся до рекомендацій методиста минулого століття Б. Шереметьєвського, який радив читати так, як читає дітям матір. Її читання звернено до дитини, вона слідує за його реакцією, робить паузи, щоб дати йому можливість осмислити, пережити почуте. Водночас вона пояснює незрозумілі слова і вирази, іноді при цьому перечитуючи фрази, показуючи картинки. Якщо пояснення зроблено доречно і вміло, то цілісність сприйняття при цьому не порушується.

Так, наприклад, при читанні "Казки про рибака і рибку" О. С. Пушкіна вчитель, прочитавши першу частину, не тільки пояснює значення слова, але й покаже дітям ілюстрації землянки, а після читання інших частин - зображення хати зі світлицею, терема, царських палат. Зупинка для роз'яснення цих слів після читання цілої частини не принесе шкоди сприйняттю казки і навіть посилить його.

Чи згодні Ви з таким твердженням?

  1. Как Вы относитесь к чтению детей (детям) под музыку? В каких

случаях это представляется Вам целесообразным? Приведите примеры.

  1. Складіть свій варіант підготовки до сприйняття одного з художніх

творів для дітей. Для цього виберіть твір, ознайомтеся з ним. Перевіривши свій вибір, визначте мету підготовчої роботи (викликати в учнів потрібний емоційний настрій, ввести в тему, ожививши вже наявні уявлення, пояснити значення незрозумілих слів); ​​вирішите, чи потрібні додаткові наочні засоби, крім тих, які вже є в книзі; складіть відповідний фрагмент уроку.

  1. Выберите лучший, на Ваш взгляд, вариант беседы по содержанию басни И. А. Крылова «Лебедь, Щука и Рак». Выбор обоснуйте.

  1. – Что однажды задумали сделать Лебедь, Щука и Рак?

– Как они старались выполнить работу?

– Получилась ли их затея?

– Как Вы думаете, почему воз не сдвинулся с места?

б) – Почему же Лебедь, Щука и Рак не достигли цели?

– А в жизни так бывало, когда у товарищей дело «не шло на лад»?

– Чему же учит эта басня?

  1. Які методичні рекомендації Ви можете надати для розвитку читацького інтересу молодших школярів?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]